Αυξημένη αναμένεται να είναι τα επόμενα χρόνια η ζήτηση για τρόφιμα, εξαιτίας της πρόβλεψης ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9,8 δισεκατομμύρια, έως το 2050. Αυτό σηματοδοτεί νέες προκλήσεις για τα συστήματα εφοδιασμού, καθώς οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής δεν είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες καθώς προκαλούν μεγάλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, υποβαθμίζουν το έδαφος και έχουν υψηλές απαιτήσεις σε νερό.

Το Marmade είναι ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο με στόχο την ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμων, υψηλής αξίας συστατικών για τρόφιμα και ζωοτροφές μέσω της αξιοποίησης θαλάσσιας βιομάζας. Συγκεκριμένα, το έργο επικεντρώνεται στην επεξεργασία υπολειμμάτων όπως κελύφη γαρίδας και μπλε καβουριών, καθώς και διαφόρων ειδών φυκιών (πράσινων, κόκκινων και καφέ).

Μέσω προηγμένων βιοδιυλιστικών διεργασιών, το Marmade θα εξάγει συστατικά όπως πρεβιοτικά και προβιοτικά, βιταμίνες, πεπτίδια, ολιγοσακχαρίτες, λίπη, γαλακτωματοποιητές και ενισχυτικά πέψης, με σκοπό τη δημιουργία καινοτόμων πρωτοτύπων τροφίμων και ζωοτροφών με βελτιωμένες θρεπτικές ιδιότητες. Παράλληλα, θα διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας, περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και σχετικών κανονισμών, ανοίγοντας το δρόμο για τη μελλοντική εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Σύμπραξης για την «Κυκλική και Βιο-βασισμένη Ευρώπη» (Circular Bio-Based Europe Joint Undertaking – CBE JU) και φέρνει κοντά 11 εταίρους από 7 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, συνδυάζοντας την επιστημονική αριστεία με τη βιομηχανική τεχνογνωσία.