Σε στοχευμένες κινήσεις με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία, προχωρά η εταιρεία Ικτίνος, καταρτώντας ένα επιχειρηματικό πλάνο για την περίοδο 2023-2029. Σημειώνεται πως ο κύκλος εργασιών της για το 2023 ανήλθε σε 23.087.210 ευρώ από 30.817.987 το 2022, καθώς η πτώση των εξαγωγών προς την Κίνα πίεσε τον κλάδο του ελληνικού μαρμάρου. Καθώς οι εκτιμήσεις της διοίκησης για την αγορά της Κίνας δεν προβλέπουν άμεση ανάκαμψη, η εταιρεία επικεντρώθηκε σε εξαγωγές σε χώρες όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και η Τυνησία ενώ κινήσεις έχουν γίνει και σε νέες αγορές.

Παράλληλα, για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις όπως η αύξηση του κόστους εργασίας και ενέργειας, εφάρμοσε μια νέα τεχνολογία, το INSPIRER, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το ΕΜΠ και αποτελεί ένα εξελιγμένο σύστημα επιτήρησης λατομείων μαρμάρου. Μέσω των αισθητήρων που είναι εγκατεστημένοι στα μηχανήματα, λαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, τη λειτουργία, τις ώρες λειτουργίας και την κατανάλωση καυσίμων. Τα δεδομένα αναλύονται για την παραγωγή στατιστικών και τη δημιουργία προβλέψεων σχετικά με την απόδοση και τη συντήρηση των μηχανημάτων.

Τέλος, για την ενίσχυση της παραγωγής της και μεταξύ άλλων επενδύσεων, από τις αρχές του 2024 λειτουργούν τέσσερα νέα λατομεία και ειδικότερα: στην περιοχή της Δράμας, λατομείο με λευκό δολομίτικο μάρμαρο από το οποίο προγραμματίζεται εξόρυξη 9.000 τόνων, δεύτερο λατομείο στην περιοχή της Δράμας, με λευκό δολομιτικό μάρμαρο από το οποίο αναμένεται η εξόρυξη 5.000 τόνων. Επίσης στην περιοχή της Λειβαδιάς, δύο λατομεία ένα με γκρί μάρμαρο από το οποίο προγραμματίζεται εξόρυξη 4.000 τόνων και με μπεζ μάρμαρο για εξόρυξη 4.000 τόνων.