Η ΑΒΒ συνεργάζεται με τις Lhyfe και Skyborn, για την υλοποίηση ενός από τα πιο φιλόδοξα έργα παραγωγής υδρογόνου από ΑΠΕ στην Ευρώπη, το SoutH2Port. Η νέα μονάδα θα βρίσκεται στο Söderhamn της Σουηδίας και θα συνδέεται με το υπεράκτιο αιολικό πάρκο 1 GW της Skyborn στο Storgrundet. Το εργοστάσιο, με εγκατεστημένη ισχύ 600 MW, σε πλήρη λειτουργικότητα αναμένεται να παράγει περίπου 240 τόνους ημερησίως. «Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας στις αγορές του υδρογόνου και της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας», δήλωσε ο Brandon Spencer, Πρόεδρος της ABB Energy Systems.

Στο πλαίσιο του MoU που υπεγράφη μεταξύ των εταιρειών, η ABB θα εφαρμόσει την απαραίτητη τεχνογνωσία, που περιλαμβάνει τεχνολογίες αυτοματισμού, ηλεκτρομηχανολογίας και ψηφιακής τεχνολογίας, για τη βελτιστοποίηση της ενοποιημένης παραγωγής υδρογόνου και ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρο το οικοσύστημα, ενώ παράλληλα θα προωθήσει την ανάπτυξη εμπορικών έργων ενεργειακής μετάβασης με δυνατότητα επέκτασης στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος είναι να διερευνηθούν ευκαιρίες για σύνδεση των τεχνολογιών μεταστροφής Power-to-X, μετατρέποντας την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε φορείς ενέργειας ουδέτερους σε άνθρακα, όπως είναι το υδρογόνο και στη συνέχεια αποθηκεύοντας την για μεταγενέστερη χρήση. Η νέα εγκατάσταση θα ενισχύσει την απανθρακοποίηση του σουηδικού ενεργειακού συστήματος, είτε μέσω άμεσης παροχής υδρογόνου, είτε μέσω μεγαλύτερης παραγωγής επεξεργασμένων καυσίμων, όπως είναι η μεθανόλη, βιώσιμων καύσιμων αεροπορίας ή αμμωνίας.