Το επενδυτικό πλάνο που ξεκίνησε το 2019 και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030 ξεδίπλωσε η διοίκηση των εταιρειών Πτηνοτροφική Ιωαννίνων Α.Ε. (γνωστή ως Ηπειρώτικα Αυγά λόγω του ομώνυμου brand) και Ovo Fresco, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής εκδήλωσης. Σημειώνεται πως η Ηπειρώτικα Αυγά ως βασική δραστηριότητα έχει την παραγωγή φρέσκων αυγών ενώ ο δεύτερος πυλώνας της εταιρείας, η Ovo Fresco από το 2000 δραστηριοποιείται στην παστερίωση αυγών. Και οι δύο συνεργάζονται από το 2007 με την εταιρεία Πίνδος, κυρίως στο κομμάτι της εμπορικής διαχείρισης και διανομής. Η Ηπειρωτικά Αυγά διαθέτει επτά πτηνοτροφεία στο Μπιζάνι και πέντε πτηνοτροφεία εναλλακτικής εκτροφής cage-free στο Καλπάκι ενώ κατέχει, σύμφωνα με τη διοίκησή της, το 10% του μεριδίου της ελληνικής παραγωγής και το 45% της ελληνικής αγοράς παστεριωμένων. Παράλληλα, στοχεύει σε ενίσχυση της εξαγωγικής της δυναμικής με παρουσία σε Βαλκάνια, Κύπρο και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ενδυνάμωση της εναλλακτικής εκτροφής
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Παναγιώτης Φραγκούλης, Γενικός Διευθυντής και των δύο εταιρειών, παρουσίασε εκτενώς τα σχέδια ανάπτυξης της επιχείρησης που παραμένει στα χέρια της οικογένειας από το 1962, και τώρα διοικείται από την τρίτη γενιά. Όπως έκανε γνωστό, η πρώτη φάση του επενδυτικού, ύψους 15 εκατ. ευρώ έχει ήδη υλοποιηθεί και αφορά στην ανανέωση του στόλου, την αυτοματοποίηση των μηχανημάτων συλλογής αυγών με χρήση ρομποτικής και στην αλλαγή του συγκροτήματος παστερίωσης και των συσκευαστικών μηχανών για την Ovo Fresco. Τέλος, σημαντική επένδυση αποτέλεσε κι η δημιουργία πρότυπης μονάδας παραγωγής αυγών cage-free δυναμικότητας 110.000 ορνίθων στο Καλπάκι.

Αυτή τη στιγμή «τρέχει» το δεύτερο μέρος, το οποίο αποτιμάται επίσης στα 15 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας δεύτερης μονάδας εναλλακτικών εκτροφών δυναμικότητας 200.000 ορνίθων, με στόχο το 70% της παραγωγής να προέρχεται από cage-free όρνιθες. Ακόμη, προτεραιότητα θα δοθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ovo Fresco, με την εγκατάσταση νέου τεχνολογικού εξοπλισμού και τη δημιουργία νέων χώρων ψύξης και αποθήκευσης, που θα συμβάλουν στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων αυγού και την ενδυνάμωση της αυτονομίας της.

«Το επενδυτικό κομμάτι αυτή τη στιγμή είναι σε αδειοδοτική φάση η οποία ελπίζουμε μέχρι το τέλος του 2024, αρχές του 2025 να έχει ολοκληρωθεί» απάντησε ο κ. Φραγκούλης σε σχετική ερώτηση του INDUSTRY ενώ έκανε γνωστό πως την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει κι η εγκατάσταση μιας δεύτερης μηχανής τυποποίησης αυγών, η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά στη μεγάλη μονάδα τυποποίησης στο Μπιζάνι.

Η υλοποίηση του επενδυτικού φαίνεται να αποδίδει ήδη, αφού η εταιρεία το 2023 είχε κύκλο εργασιών στα 27 εκατ. ευρώ, με τον κ. Φραγκούλη να χαρακτηρίζει τον τζίρο «ισχυρά ανοδικό» λόγω και της δυναμικότητας που απέδωσαν οι νέες μονάδες. Ο ίδιος εκτιμά πως και το Α’ τετράμηνο του 2024 θα υπάρχει αύξηση τζίρου της τάξης του 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τέλος, ως μοναδική «παραφωνία» στην εξέλιξη των επενδυτικών σχεδίων της εταιρείας μπορεί να θεωρηθεί η δυσκολία που αντιμετωπίζει εδώ και 2 χρόνια στην σύνδεση των Φ/Β συστημάτων, που έχουν ήδη τοποθετηθεί, με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.