Μηχανικοί του Πανεπιστημίου RMIT βρίσκονταν στην κουζίνα της σχολής τους όταν παρατήρησαν έναν κάδο απορριμμάτων γεμάτο με κατακάθι καφέ. Ο Δρ Rajeev Roychand, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας της σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο ScienceDirect, σκέφτηκε πώς θα μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο να ανακυκλώσουν αυτά τα χρησιμοποιημένα κατακάθια αντί να καταλήξουν σε χωματερές. Συγκέντρωσαν τα απορρίμματα, τα καβούρδισαν στους 350 βαθμούς Κελσίου, σε μια διαδικασία χαμηλής ενέργειας χωρίς οξυγόνο και κατέληξαν σε ένα αποτέλεσμα και μια τεχνική που μπορεί να κάνει το σκυρόδεμα 30% πιο ισχυρό μετατρέποντας τα υπολείμματα καφέ σε βιοκάρβουνο. Η ερευνητική ομάδα – αποτελούμενη από τους Δρ. Rajeev Roychand, Dr. Shannon Kilmartin-Lynch, Dr. Mohammad Saberian, καθηγητή Jie Li, καθηγητή Guomin Zhang και καθηγητή Chun-Qing Li – για το πείραμά της χρησιμοποίησε μια διαδικασία που ονομάζεται πυρόλυση η οποία περιλαμβάνει θέρμανση οργανικών αποβλήτων απουσία οξυγόνου.
Αναλυτικότερα, το πείραμά τους εξετάζει την πυρόλυση χρησιμοποιημένου κόκκου καφέ σε διαφορετικές θερμοκρασίες –κυρίως 350 και 500 βαθμούς Κελσίου– για να διαπιστώσει πώς μπορεί να βελτιώσει τις φυσικοχημικές και μηχανικές ιδιότητες του σκυροδέματος. Στη συνέχεια, τα πυρολυμένα κατακάθια συνδυάζονται με σκυρόδεμα σε αντικατάσταση της λεπτής άμμου. Μετά από μια σειρά πειραμάτων, οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου RMIT διαπίστωσαν ότι η ουσία βελτίωσε τις ιδιότητες του υλικού του σκυροδέματος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα 29,3% ενίσχυση της αντοχής του σκυροδέματος που αναμειγνύεται με βιοκάρβουνο καφέ, δίνοντας στα κατακάθια μια «δεύτερη ευκαιρία».
