Για τα προβλήματα που αντιμετώπισε μετά την κακοκαιρία Daniel, τις επενδύσεις που «τρέχει» αλλά και τις δυσκολίες που έχει το επιχείρημα της μεταποίησης, μίλησε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, κος Ιωάννης Κράβαρης, στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος Delicious EUPDAPPLES και ανάδειξης των ΠΟΠ μήλων Ζαγοράς Πηλίου. Σημειώνεται πως ο Συνεταιρισμός, που αυτή τη στιγμή μετρά περί τα 800 μέλη, είναι η πρώτη επιχείρηση που κατοχύρωσε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για τα μήλα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η πρώτη ελληνική επιχείρηση που επικόλλησε ετικέτα γνησιότητας στα προϊόντα της.
«Ο οργανισμός μας αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό που διαρκώς εκσυγχρονίζεται ενώ ταυτόχρονα κουβαλά τις εμπειρίες περισσότερο του ενός αιώνα. Από το 1916 έχει ανταπεξέλθει σε διάφορες δυσκολίες οι οποίες με τη δύναμη που μας δίνει η ομαδικότητα ξεπεράστηκαν. Έτσι αντέξαμε και τώρα επανερχόμαστε» σχολίασε ο κ. Κράββαρης στον απόηχο της κακοκαιρίας Daniel ενώ έκανε λόγο για «άθλο» αναφερόμενος στη συγκομιδή και εμπορική διακίνηση της φετινής σοδειάς, η οποία ήταν μειωμένη κατά 30%. Μάλιστα, όπως είπε, την κατάσταση έρχεται να δυσκολέψει το γεγονός ότι κάποιες καλλιέργειες έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.
Νέες ψυκτικές εγκαταστάσεις
Σε μια προσπάθεια να αφήσει πίσω τη περασμένη δύσκολη χρονιά, ο Συνεταιρισμός με κορωνίδα τα μήλα ΖΑΓΟΡΙΝ, προχωρά και σε ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 4,7 εκατ. ευρώ για επέκταση των ψυκτικών εγκαταστάσεών του. «Είμαστε σε μια φάση αδειοδότησης, υπάρχουν κάποια προβλήματα πολεοδομίας αυτή τη στιγμή, ευελπιστούμε πως θα βγει η άδεια γρήγορα για να προχωρήσουμε σε καινούριες ψυκτικές εγκαταστάσεις» υπογράμμισε ο κ. Κράββαρης.
Σημειώνεται πως ο Συνεταιρισμός διαθέτει σήμερα ήδη ένα σύγχρονο ιδιόκτητο συγκρότημα ψυκτικών εγκαταστάσεων, διαλογητηρίου και συσκευαστηρίου. Μάλιστα, το διαλογητήριο έχει λογισμικό αυτόματου ελέγχου της εξωτερική ποιότητας των μήλων και σε μεγάλο βαθμό της εσωτερικής κατάστασης. Από το 2008 έχει δε καταργήσει τις μετασυλλεκτικές χημικές εφαρμογές συντήρησης των μήλων. Επιπροσθέτως, αναπτύσσει και χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες καθαρισμού και ανακύκλωσης νερού του διαλογητηρίου – συσκευαστηρίου των μήλων, με σύγχρονες μεθόδους όπως φωτοκαταλυτική νανοδιήθηση και πολλαπλά φίλτρα.
Δύσκολο το «όνειρο» της μεταποίησης
Ερωτηθείς, μεταξύ άλλων, για το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο Συνεταιρισμός και στο κομμάτι της μεταποίησης, ειδικότερα στο κάστανο, ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Συνεταιρισμού, κος Αντώνης Πολίτης ξεκαθάρισε πως ο οργανισμός λειτουργεί σε έναν χώρο που δεν είναι βιομηχανικός και «δεν είναι εύκολο να χτίσεις» ενώ υπογράμμισε και το πρόβλημα των πεπερασμένων εκτάσεων.
«Και να θέλουμε να επενδύσουμε σε μεταποίηση, απαιτούνται απίστευτες προϋποθέσεις σύμφωνα με τους κανόνες που λειτουργεί η χώρα και η ευρωπαϊκή κοινότητα σε κτιριακές υποδομές και τα συναφή», τόνισε ξεκαθαρίζοντας πως αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι οι ψυκτικές εγκαταστάσεις ώστε ο Συνεταιρισμός να ανταποκριθεί στην αυξητική τάση της παραγωγής. «Το κάστανο μας ενδιαφέρει πάρα πολύ στη μεταποίηση αλλά πραγματικά είναι μεγάλος ο αγώνας που γίνεται για να κινηθεί το νωπό» κατέληξε υπογραμμίζοντας πως το βασικό προϊόν ζήτησης για τον Συνεταιρισμό είναι τον νωπό μήλο.