Με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, έμφαση σε ψηφιοποίηση, βιωσιμότητα, κοινωνικό διάλογο, αλλά και προβληματισμό για τα εργατικά ατυχήματα ξεκίνησε η πρώτη μέρα του συνεδρίου του ΕΛΙΝΥΑΕ.

Με τις εναρκτήριες ομιλίες του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και της Προέδρου ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. Ρένας Μπαρδάνη, ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, υπό τον τίτλο «Με το βλέμμα στον άνθρωπο».

Η Ρ. Μπαρδάνη  ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Προτείνουμε, τόσο τη διασφάλιση ενός ελάχιστου και τυποποιημένου επιπέδου βασικών γνώσεων για την ΥΑΕ σε όλους τους εργαζομένους, καθώς και την λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών συμμόρφωσης και επικινδυνότητας μεταξύ επιχειρήσεων και Πολιτείας ώστε, αφενός, να μπορούμε να δρούμε  με διαφάνεια και  με μετρήσιμα αποτελέσματα, αφετέρου δε, να καλλιεργούμε μια ολιστική κουλτούρα πρόληψης».

Τη θέσπιση, με συγκεκριμένες δράσεις, της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, και την λειτουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος «ΗΡΙΔΑΝΟΣ» για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, εξήγγειλε μιλώντας στο συνέδριο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Το νέο σύστημα θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ  η διαγωνιστική διαδικασία  ήδη έχει ξεκινήσει.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το ΕΛΙΝΥΑΕ, το οποίο προβλέπει δράσεις και προγράμματα για την προώθηση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.