Η VRAYKOS συνεχίζει την επιτυχημένη συνεργασία της με την εμβληματική εταιρεία της Ελληνικής Σοκολατοβιομηχανίας, ΙΟΝ. Με την αφοσίωση στην ποιότητα και τη διαχρονικότητα να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της.

Αριστείδης Μέλιος CEO, VRAYKOS

Ποια είναι η VRAYKOS και σε ποιες προκλήσεις ήρθε να δώσει λύση;

Η διαχείριση των πρώτων υλών αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διεργασίες στα πλαίσια της παραγωγικής διαδικασίας μιας μεγάλης βιομηχανικής μονάδας. Η παραλαβή, αποθήκευση και διακίνηση των υλικών αυτών δημιουργούν σημαντικά ερωτήματα στους υπεύθυνους παραγωγής κάθε βιομηχανίας, τα οποία καλούνται να απαντήσουν με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων. Τα ερωτήματα αυτά ήρθε για πρώτη φορά να απαντήσει στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Βράικος, απόφοιτος Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός του Πολυτεχνείου RWTH Aachen Γερμανίας, που μαζί με τον Αριστείδη Μέλιο, Μηχανολόγο Μηχανικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ιδρύει την εταιρεία VRAYKOS Mechanical Ltd. Τα τελευταία 30 έτη, η εταιρεία έχει επιτύχει να αποτελεί σημείο αναφοράς στα έργα του Bulk Handling για τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

 

ΙΟΝ – VRAYKOS: Μια πολυετής συνεργασία που διαρκώς διευρύνεται. Πώς, όμως, ξεκίνησε;

Η σχέση της VRAYKOS με την ΙΟΝ ξεκινάει το 2007, οπότε και υλοποιείται ένα νέο σύστημα παραλαβής κακαοβαλάνων στο εργοστάσιο της ΙΟΝ, στο Φάληρο. Από το σημείο εκείνο λαμβάνει χώρα η έναρξη μιας επιτυχημένης μακροχρόνιας συνεργασίας με την υλοποίηση πολλών projects και στα 4 εργοστάσια της εταιρείας. Η VRAYKOS έλαβε μέρος στη σχεδίαση, την κατασκευή και την εγκατάσταση ορισμένων πολύ σημαντικών συστημάτων διαχείρισης πρώτων υλών της παραγωγικής διαδικασίας της ΙΟΝ.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά έργα, στα οποία συμμετείχε η VRAYKOS στα εργοστάσια της ΙΟΝ;

Ορισμένα από τα έργα, στα οποία έλαβε μέρος η Vraykos είναι:
• Αυτοματοποίηση της εγκατάστασης τροφοδοσίας στερεών και υγρών συστατικών στο κεντρικό σύστημα ανάμιξης των εργοστασίων Άρτας και Φαλήρου.
• Αυτοματοποίηση παραγωγής συνταγών Nibs και τροφοδοσία συστήματος άλεσης στο εργοστάσιο Φαλήρου.
• Αναβάθμιση και δημιουργία νέων συστημάτων δικτύων για διακίνηση σοκολάτας και λιπαρών στο εργοστάσιο Φαλήρου.
• Σχεδιασμός και κατασκευή διπλοχίτωνων θερμαινόμενων και μονωμένων δεξαμενών κακαοπολτού, σοκολάτας, λιπαρών, φουντουκόπαστας και γλυκόζης στα εργοστάσια Φαλήρου, Άρτας και Μαρκόπουλου με χωρητικότητες από 1 έως 15 τόνους.
• Εγκατάσταση Διακίνησης ψημένων κακαοβαλάνων μέσω συστήματος Σωληνωτού Μεταφορέα της Cablevey στο εργοστάσιο Φαλήρου.
Η Vraykos τα τελευταία 15 χρόνια έχει συμμετάσχει ενεργά μέσω των συστημάτων της στην παραγωγική διαδικασία σημαντικών προϊόντων της ΙΟΝ.

Πώς μια συνεργασία ανθίζει μέσα από την εύρεση αποδοτικών λύσεων για τη διαχείριση των πρώτων υλών;

Η συνεργασία της VRAYKOS με την ΙΟΝ έχει διαμορφωθεί μέσα από τις δυσκολίες, τις απαιτήσεις και τη σκληρή προσπάθεια των ανθρώπων των δύο εταιρειών να επιτύχουν το ζητούμενο αποτέλεσμα σε κάθε project. Η δυναμική της ΙΟΝ και οι προκλήσεις που παρουσιάζονται από τα project, τα οποία καλείται να φέρει εις πέρας η VRAYKOS, έχει συντελέσει στη δημιουργία μιας τεχνογνωσίας, η οποία αποτελεί παρακαταθήκη για το ανθρώπινο δυναμικό και των δύο εταιρειών. Η απαιτητική διαχείριση των παχύρευστων υγρών όπως π.χ. η γλυκόζη και η φουντουκόπαστα, η υψηλών απαιτήσεων ποιότητα κατασκευής των δεξαμενών αποθήκευσης και των ανοξείδωτων δικτύων τροφοδοσίας, αλλά και η πολυπλοκότητα της παραγωγικής διαδικασίας της σοκολάτας, έχουν καταστήσει την VRAYKOS έναν χρήσιμο συνεργάτη – σύμβουλο της σοκολατοβιομηχανίας.

Αλέξανδρος Βράικος Διευθυντής πωλήσεων & Marketing, VRAYKOS

Πώς βλέπετε το μέλλον της συνεργασίας σας με την ΙΟΝ;

Στόχος μας είναι η συνέχεια και επέκταση της συνεργασίας μας με την ΙΟΝ Α.Ε.. Η διαρκής εξέλιξη έχει υπάρξει πάντα στον πυρήνα της φιλοσοφίας της VRAYKOS και αυτό είναι κάτι που επεκτείνεται και στις συνεργασίες της. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία της VRAYKOS μεταλαμπαδεύεται σταδιακά στην επόμενη γενιά μηχανικών, οι οποίοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τη λαμπρή αυτή συνεργασία με επιτυχία και τις επόμενες δεκαετίες, αποτυπώνοντας τις διαχρονικές αξίες της εταιρείας. Η συνεργασία της εταιρείας με την ΙΟΝ συνεχίζεται από γενιά σε γενιά έχοντας ως θεμέλιο, την αμοιβαία εμπιστοσύνη, και την συνεχή ανάπτυξη των δύο εταιρειών. Η VRAYKOS στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων με όλες της τις δυνάμεις και είναι έτοιμη να απαντήσει στις νέες προκλήσεις που φέρει το Industry 4.0.

Ποιο είναι το όραμα της VRAYKOS;

Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην εύρεση των κατάλληλων λύσεων σε κάθε πρόκληση. Επενδύουμε στους ανθρώπους μας και την εξέλιξη τους, διαμορφώνοντας έτσι τη νέα γενιά, η οποία θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας. Έχουμε δώσει έμφαση στην εξωστρέφεια και στοχεύουμε στη διατήρηση και διεύρυνση των συνεργασιών μας, όπως ακριβώς έχουμε τη χαρά να βλέπουμε να συμβαίνει με την ΙΟΝ.

Ποια πιστεύετε πως είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της VRAYKOS;

Η Vraykos είναι σε θέση να παραδίδει Turnkey Projects που ανταποκρίνονται άρτια, ακόμα και στις πιο απαιτητικές ανάγκες. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες ξεκινούν από τη μελέτη και το σχεδιασμό και συνεχίζονται και μετά τη θέση σε λειτουργία της εγκατάστασης με την υπηρεσία After Sales Service. Τα καινοτόμα συστήματα και εφαρμογές της είναι αυτά που την ανέδειξαν ως το συνώνυμο του Bulk Handling στην Ελλάδα.

 

 ΙΟΝ: Ποια η θέση της στην ελληνική αγορά και πόσες μονάδες διαθέτει;

Εδώ και περίπου έναν αιώνα, σοκολάτα στην Ελλάδα σημαίνει ΙΟΝ. H διαχρονικότητα, η υψηλή ποιότητα της εταιρείας, αλλά και η αγάπη που έχει λάβει από το ελληνικό κοινό την κατατάσσουν στις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα. Η ΙΟΝ δείχνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στην VRAYKOS τα τελευταία 15 χρόνια. Μια ιστορική αναδρομή θα ξεκινούσε περίπου από το 1930 και θα έφτανε μέχρι και σήμερα. Η ΙΟΝ έχει επιτύχει ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω 118,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αμιγώς ελληνική εταιρεία, η οποία αναπτύσσει διαρκώς τη δραστηριότητά της με επιμονή στην υψηλή ποιότητα και αφοσίωση στην καινοτομία. Η ΙΟΝ σήμερα διαθέτει τρεις παραγωγικές μονάδες εντός Ελλάδας: στο Φάληρο, το Μαρκόπουλο και την Άρτα, όπως επίσης και μία μονάδα στη Βουλγαρία.

Βασίλειος Βυτογιάννης Διευθυντής Εργοστασίων, ΙΟΝ Α.Ε.

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη συνεργασία της ΙΟΝ με τη VRAYKOS; Ποια είναι τα στοιχεία που τρέφουν μια συνεργασία τόσων ετών;

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την 15ετή συνεργασία μας με τη VRAYKOS ως άκρως επιτυχημένη. Η εταιρεία διαθέτει έμπειρους Μηχανικούς, οι οποίοι σε συνδυασμό με τη δική μας συμμετοχή έχουν δώσει σημαντικές λύσεις για την παραγωγική διαδικασία των εργοστασίων μας όλα αυτά τα χρόνια.
Η VRAYKOS είναι γνωστή στον τομέα των συστημάτων διαχείρισης πρώτων υλών και χαρακτηρίζεται από την υψηλή ποιότητα των κατασκευών – συστημάτων της, από το άρτια εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό της και τις έξυπνες και αξιόπιστες τεχνικές λύσεις που προτείνει.

Εντός των εργοστασίων της ΙΟΝ υπάρχουν αυτήν τη στιγμή πολλά μηχανήματα και συστήματα της VRAYKOS, τα οποία λειτουργούν απρόσκοπτα για πάνω από μία δεκαετία. Αυτό οφείλεται αφενός στην υψηλή ποιότητα των συστημάτων και κατασκευών εκ μέρους της VRAYKOS, αλλά και στο άριστο After Sales Service που αυτή προσφέρει. Οι Μηχανικοί και οι Τεχνικοί της εταιρείας είναι πάντοτε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε θέμα προκύψει και χρήζει τεχνικής επίλυσης. Πέρα από το αίσθημα εμπιστοσύνης που δημιουργείται μέσα από την άριστη τεχνική υποστήριξη, υπάρχει και το αίσθημα ασφαλείας όσον αφορά στην καλύτερη επένδυση των πόρων μας και την εξοικονόμησή τους. Έχουμε τύχει άριστης αντιμετώπισης από το σύνολο του προσωπικού και είμαστε βέβαιοι πως η μετάβαση από γενιά σε γενιά θα συνεχίσει στα ίδια βήματα και είναι πολλά υποσχόμενη.

Γιατί η ΙΟΝ επιλέγει τη VRAYKOS;

Η VRAYKOS προσεγγίζει τις εκάστοτε ανάγκες ολιστικά, και αυτό για μια εταιρεία του μεγέθους της ΙΟΝ είναι εξαιρετικά σημαντικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη κάλυψη των εκάστοτε αναγκών από ένα μόνο συνεργάτη. Ακόμα, σημαντικό είναι το γεγονός ότι προσφέρει custom – made μηχανολογικές λύσεις, που είναι απαραίτητες στην παραγωγική διαδικασία των εργοστασίων μας. Είναι ίσως η μόνη ελληνική εταιρεία, που κατασκευάζει η ίδια τα μηχανήματα με τα οποία προμηθεύει την αγορά.