Για τις προκλήσεις που συνάντησε η VITOM S.A. κατά την είσοδό της στο Industry 4.0 μίλησε στο INDUSTRY ο Κυριάκος Μπαρμπαλιάς. Ο Digital Transformation Coordinator της VITOM S.A. του ομίλου CHB, παρουσίασε τα projects της εταιρείας στο φετινό Smart Factory Conference της Boussias. Ο Όμιλος CHB, είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες επεξεργασίας φρούτων και κονσερβοποιίας στην Ελλάδα, με δύο παραγωγικές μονάδες σε Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησο.

Στα πρώτα στάδια της εισόδου της στο Industry 4.0, η VITOM αποφάσισε να επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων μηχανημάτων της, ενώ επένδυσε στη λιτή παραγωγή με την υιοθέτηση του συστήματος Evocon στο εμφιαλωτήριό της. Στο πλαίσιο της παρουσίασής του «3 Smart steps in Fruit processing industry (canning – bottling)», ο κ. Μπαρμπαλιάς στάθηκε στην ιδιαιτερότητα του φρούτου ως προς την ταχύτητα που απαιτείται στην επεξεργασία του καθώς και την έντονη μεταβλητότητά του ανά εποχή.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρμπαλιά, η μεγαλύτερη πρόκληση, που αντιμετώπισε η βιομηχανία κατά τα πρώτα βήματα του ψηφιακού της μετασχηματισμού, ήταν διττή, καθώς υπήρχαν δύο βασικοί περιορισμοί. «Ο πρώτος ήταν να μην προχωρήσουμε σε εκτεταμένες έως και καθόλου αλλαγές στις γραμμές παραγωγής από μηχανολογικής απόψεως. Ο δεύτερος ήταν ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση κατά την εξέλιξη των project να επηρεαστεί η δυναμικότητα του συστήματος παραγωγής», τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι και οι δύο στόχοι επετεύχθησαν.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα της VITOM στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο κ. Μπαρμπαλιάς διευκρίνισε ότι, εφόσον η εταιρεία βρίσκεται ακόμα στην αρχή της σεζόν, τα χρονοδιαγράμματά της θα εξαρτηθούν από τις επιδόσεις της το επόμενο διάστημα. Ερωτηθείς σχετικά με το ενεργειακό κόστος, ο κ. Μπαρμπαλιάς σημείωσε ότι η VITOM έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο εργοστάσιό της, ενώ παράλληλα υλοποιεί ενεργειακές αναβαθμίσεις σε διάφορα συστήματά της. «Σύντομα φιλοδοξούμε να είμαστε ένα “πράσινο” εμφιαλωτήριο», κατέληξε.