Στον κρίσιμο ρόλο της σύγχρονης Βιοενέργειας στην απανθρακοποίηση του τομέα της θέρμανσης αναφέρθηκαν ειδικοί του κλάδου βιώσιμης αξιοποίησης βιομάζας, κατά το Workshop «Βιοθερμότητα στην Ελλάδα, τρέχουσα κατάσταση, καλά παραδείγματα και εφαρμογές» που διοργάνωσε το Σάββατο 30 Μαρτίου η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Verde.Tec 2024. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, πρόκειται για έναν συχνά παραγνωρισμένο ρόλο κατά την ενεργειακή μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα στις χώρες – μέλη της Ε.Ε., καθώς η έμφαση της πολιτικής δείχνει να επικεντρώνεται περισσότερο στην απανθρακοποίηση του κλάδου ηλεκτροπαραγωγής και στον εξηλεκτρισμό.

Ο κ. Μανώλης Καραμπίνης, Business De­velopment & Membership Director, Bio­energy Europe / European Pellet Council Manager, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΕΑΒΙΟΜ, τόνισε ότι οι ιδιαίτερα φιλόδοξοι Ευρωπαϊκοί στόχοι για το 2040 / 2050 είναι αδύνατο να επιτευχθούν χωρίς την κινητοποίηση όλων των λύσεων, ιδιαίτερα τηνστιγμή που ο κλάδος θέρμανσης αφορά σχεδόν στο μισό (48,5%) της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας. Ταυτόχρονα, η βιοθερμότητα προσφέρει μία ώριμη τεχνολογική λύση, συμπληρωματική του εξηλεκτρισμού στα κτίρια και άμεσα διαθέσιμη για τη βιομηχανία, ενώ συνδέεται με την κυκλική βιοοικονομία και διαχείριση οικοσυστημάτων.

Ο κ. Βασίλης Αδαμόπουλος, Μέλος Δ.Σ. Alfa Wood Group, Αντιπρόεδρος Δ.Σ ΕΛΕΑΒΙΟΜ, υπογράμμισε τη λύση ανανεώσιμης θέρμανσης και τα οφέλη που προκύπτουν για την κυκλική οικονομία μέσω της παραγωγής πιστοποιημένων στερεών βιοκαυσίμων (πελλέτες & μπρικέτες) από υπολειμματική βιομάζα, η οποία προέρχεται από τα υπολείμματα της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου και από την αειφόρο δασική διαχείριση κατά τους καθαρισμούς και την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.