Κοινή δήλωση εξέδωσαν οι Σύνδεσμοι και Ενώσεις Βιομηχανιών όπως ο ΣΕΒΠΔΕ, ο ΣΒΑΠ, ο ΣΒΘΣΕ, ο ΣΒΣΕ και η ΕΒΙΚΕΝ, οι οποίες αναφέρουν τα εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται η αδικαιολόγητη εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο των € 360-400/Mwh, με αναφορά στην εκτόξευση των χρηματιστηριακών τιμών του Φ.Α. λόγω τηςουκρανικής κρίσης, η οποία όμως θα επηρεάσει την ελληνική αγορά τον Απρίλιο. Η αύξηση των τιμών, διευρύνει περαιτέρω το διαχρονικό πρόβλημα του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, από το οποίο επιβαρύνεται η ελληνική βιομηχανία με αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της. Η επίκληση των τιμών που διαμορφώνονται στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές δεν αποτελεί πλήρη αιτιολογία για την άνοδο των τιμών στην ελληνική αγορά, κυρίως διότι στις εν λόγω αγορές η διαπραγμάτευση του Φ.Α. γίνεται μέσω των spot αγορών και όχι βάσει των τιμών του προηγούμενου μήνα.

Η επιδότηση των €65/Μwh που δίδεται στις βιομηχανίες για τον μήνα Μάρτιο, προφανώς δεν επαρκεί. Είναι πλέον σαφές ότι η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον έως και τις αρχές του 2023. Το πλήγμα που θα υποστεί η βιομηχανία της χώρας θα είναι καίριο και τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας για την πλειοψηφία αυτών.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων στήριξης της βιομηχανίας, στο πλαίσιο που καθορίστηκε από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της υπερβολικής αύξησης των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά, συμπεριλαμβανομένης και της φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Η παρέμβαση της κυβέρνησης στη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, κρίνεται αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της ελληνικής μεταποίησης».