Διαθέτοντας τεχνογνωσία και εμπειρία, η Viepa σχεδιάζει μηχανές προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις και τις ανάγκες πελατών της, με γνώμονα την άμεση ενσωμάτωση στη γραμμή παραγωγής αλλά και την ταχύτατη απόσβεση της επένδυσης. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο, γενικό διευθυντή, αυτή η προσέγγιση άνοιξε τον κύκλο του πελατολογίου με μεγάλους διεθνείς ομίλους στον τομέα των τροφίμων και φαρμάκων.

Ο Γενικός Διευθυντής Παναγιώτης Παπαδόπουλος αναλύει τη φιλοσοφία, τους στόχους, αλλά και πώς η VIEPA έχει εξελιχθεί σε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρεία στον τομέα των βιομηχανικών εφαρμογών, μηχανημάτων παραγωγής και συσκευασίας.

Ποιες είναι οι αξίες της VIEPA και ποιο το όραμά της;

H δημιουργία της VIEPA συνέπεσε με την αρχή της οικονομικής κρίσης για τη χώρα μας. Η εταιρεία κόντρα σε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις, έπρεπε να ανταγωνιστεί τις εταιρείες που ήδη υπήρχαν στην αγορά, αλλά και την επιφυλακτικότητα των πελατών για μια νέα κατασκευαστική εταιρεία στον χώρο της αυτοματοποίησης και των μηχανών συσκευασίας. Έτσι, κρίθηκε επιτακτική ανάγκη η εταιρεία να θέσει αξίες και στόχους.

Πιο αναλυτικά, οι αξίες που θεσπίστηκαν τότε και είναι πλέον περασμένες στο DNA της VIEPA, είναι οι εξής:
• Προσφορά αξιόπιστων μηχανών/υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα υλικά της αγοράς, επιλεγμένα από τους καλύτερους προμηθευτές, πρωτοπόρους στον τομέα τους.
• Προσφορά έξυπνων και ιδανικών λύσεων σύμφωνα με τη ζήτηση του πελάτη, προσαρμοσμένων στις ανάγκες του.
• Εφαρμογή νέων τεχνολογιών σχετιζόμενων με online συλλογή δεδομένων, απομακρυσμένο έλεγχο, ασφάλεια χειριστή, φιλικότητα προς το περιβάλλον και υψηλή απόδοση.
• Προσφορά της καλύτερης λύσης στην καλύτερη τιμή και για τις δύο πλευρές.
• Συνεχή υποστήριξη των πελατών μας και στο after sales
• Χτίσιμο μακροχρόνιων σχέσεων με τους πελάτες μας.

Έχοντας πολλά παραδείγματα αποβιομηχανοποίησης στη χώρα μας, πάρθηκαν στρατηγικές αποφάσεις και μπήκαν τα θεμέλια ώστε η VIEPA να γίνει μια παραγωγική μονάδα σχεδιασμού και κατασκευής μηχανών συσκευασίας και αυτοματοποιήσεων γραμμών. Ο αρχικός σκοπός της VIEPA ήταν να κατακτήσει την ελληνική αγορά και στη συνέχεια να ξεκινήσει και εξαγωγές, καταξιώνοντάς την σε μια εταιρεία Κατασκευής Μηχανών Συσκευασίας και Ρομποτικών Συστημάτων (Innovating Packaging & Robotic Systems), με εξειδίκευση στην Τελική Συσκευασία (End of Line Packaging).

Ποιες λύσεις προσφέρετε, σε ποια κομμάτια της παραγωγικής διαδικασίας εφαρμόζονται και ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζουν οι βιομηχανίες από αυτές; Υποστηρίζετε custom εφαρμογές λύσεων, ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη σας;

Στο ξεκίνημα της εταιρείας και στην προσπάθεια να κατοχυρωθούμε στην αγορά, αναλαμβάναμε projects οποιαδήποτε μορφής. Επειδή πιστεύαμε στην εξειδίκευση και παρατηρώντας στενά τις τάσεις τις αγοράς το 2014, αποφασίσαμε να αναπτύξουμε μηχανές συσκευασίας χάρτινων κουτιών. Μέσα σε δύο χρόνια η εταιρεία εξειδικεύτηκε στην κατασκευή καρτονετών (Cartoners), συσκευασίας προϊόντων σε κουτάκι.

Στοχεύοντας να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες μας, ξεκινήσαμε την κατασκευή μηχανών εγκιβωτισμού (Case packers), συσκευασίας προϊόντων σε χαρτοκιβώτιο.
Έχοντας φτάσει σχεδόν στο τέλος μιας γραμμής συσκευασίας, τα τελευταία δύο χρόνια επενδύσαμε, σε συνεργασία με άλλες εταιρείες, σε συστήματα παλετοποίησης (Palletizers).
Ένα πολύ σημαντικό αντικείμενο είναι τα συστήματα διακίνησης (μεταφορικές ταινίες/ερπύστριες), στα οποία η εταιρεία μας προσφέρει έξυπνα και καινοτόμα συστήματα διακίνησης με πρωτοποριακές λύσεις στη γραμμή παραγωγής.

Σήμερα που μιλάμε, μπορούμε να περιγράψουμε την VIEPA σαν μια εταιρεία που προσφέρει μηχανήματα δευτερογενούς συσκευασίας ή αλλιώς End of Line packaging. Από το ξεκίνημα της εταιρείας και θέλοντας να κάνουμε την VIEPA να ξεχωρίσει και να αναδειχθεί στην αγορά, προσφέραμε λύσεις Custom, σχεδιασμένες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες του πελάτη. Αυτό αποδείχθηκε μεγάλο πλεονέκτημα από πλευράς ανάπτυξης πωλήσεων, αλλά έκανε επιτακτική την ανάγκη εσωτερικής αναδιοργάνωσης των δομών της εταιρείας, ώστε να είμαστε παραγωγικοί και ευέλικτοι.

Στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, η VIEPA ενσωμάτωσε τη ρομποτική στη γκάμα των εφαρμογών της. Ποια είναι η πορεία της στρατηγικής αυτής επένδυσης και ποια η δυναμική της; Πώς ανταποκρίνονται οι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις στην υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής;

Έχοντας την αυτοματοποίηση στο DNA της εταιρείας, δεν θα μπορούσαμε να μην ακολουθήσουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις τάσεις της βιομηχανίας. Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη ρομποτικών βραχιόνων μας έκανε να αντιληφθούμε τα πλεονεκτήματα της χρήση τους, αλλά και των δυνατοτήτων τους, ώστε να βρούμε τρόπο να τα εντάξουμε στις μηχανές συσκευασίας.

Το 2020 εν μέσω πανδημίας εγκαταστήσαμε 4 ρομποτικούς βραχίονες σε εφαρμογές συσκευασίας και παλετοποίησης. Το 2021 εγκαταστήσαμε 15 ρομποτικούς βραχίονες διαφόρων τεχνολογιών (scara 6-axis, Palletizer, αράχνης) σε διάφορες εφαρμογές, από απλές κατασκευές μέχρι συστήματα με κάμερα για οπτική παρακολούθηση και λειτουργία.
Για να είμαστε ευέλικτοι προς τις ανάγκες των πελατών μας, αναπτύξαμε συνεργασίες με εταιρείες που αντιπροσωπεύουν διάφορους οίκους robots ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε ότι επιθυμούν.

Για τον προγραμματισμό συνεργαστήκαμε με εταιρείες που είχαν εμπειρία στον προγραμματισμό των ρομποτικών βραχιόνων. Παράλληλα αρχίσαμε την εκπαίδευση των αυτοματιστών μας στον προγραμματισμό τους, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε άμεση υποστήριξη στους πελάτες μας. Η απόφαση μας να ενταχθούμε στην ρομποτική τεχνολογία, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από την αυξανόμενη ζήτηση των πελατών μας για λύσεις αυτοματοποίησης, λόγω ελλείψεων εργατικών χεριών που όλο και συχνότερα αντιμετωπίζουν στην παραγωγική τους διαδικασία.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι βασικές προκλήσεις που χαρακτηρίζουν την αγορά που δραστηριοποιείστε και ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Viepa απέναντι σε αυτές;

Οι προκλήσεις που καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές. Πιο αναλυτικά έχουμε:
Έλλειψη εμπιστοσύνης στις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες. Ενώ πριν δεκαετίες υπήρχε μεγάλος αριθμός Ελλήνων κατασκευαστών δυστυχώς οι περισσότεροι δεν ακολουθούσαν στην κατασκευή τους τα διεθνή πρότυπα σχεδίασης και ασφάλειας κατασκευών δημιουργώντας κακό προηγούμενο στην ποιότητα αποτελέσματος. Οι λίγοι κατασκευαστές που υπάρχουμε σήμερα καλούμαστε να καταπολεμήσουμε την κακή προϊστορία. Η VIEPA χρησιμοποιεί μόνο επώνυμα υλικά, προερχόμενα από γνωστούς οίκους, δίνοντας έτσι αυξημένη αξιοπιστία στις μηχανές της. Παράλληλα, πολύ γρήγορα κατάφερε να ενταχθεί στις λίστες προμηθευτών μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και σε δύο περιπτώσεις είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία. Αυτό το καταφέραμε γιατί εφαρμόζοντας τις τεχνικές προδιαγραφές που αυτές οι εταιρείες έθεταν, σε μεγάλο ποσοστό τους τις κάναμε κτήμα μας και τις εφαρμόζουμε ως επί τον πλείστον στο σχεδιασμό των μηχανών μας ανεξαρτήτως πελάτη. Αυτή η διαδικασία μας βοήθησε στο να διευρύνουμε το πελατολόγιο μας.
Οι επιλογές που υπάρχουν στην προμήθεια μηχανών από χώρες με πολύ χαμηλό κόστος και κακής ποιότητα κατασκευής, μηχανών. Πολλές φορές συζητώντας με έναν πελάτη για την προμήθεια μιας μηχανής προερχόμενης πχ από την Κίνα, σίγουρα κοστολογικά δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Έχοντας όμως υψηλή ποιότητα κατασκευής, έξυπνες λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του πελάτη, συνεχή τεχνική υποστήριξη και σε συνδυασμό με μια αρκετά χαμηλότερη τιμή από ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές εταιρείες, η VIEPA είναι η ιδανική λύση.
Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με πολλά αναπτυξιακά & χρηματοδοτικά προγράμματα που υλοποιούνται στην χώρα μας, δίνουν ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό αέρα στην βιομηχανία. Σε αυτή την περίπτωση η ζήτηση για μηχανές συσκευασίας αλλά και για γραμμές αυτοματοποίησης είναι μεγάλη και με απαιτήσεις για γρήγορο χρόνο παράδοσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αυξημένο όγκο παραγγελιών. Έτσι, το 2021 μετακομίσαμε σε νέες εγκαταστάσεις, τέσσερις φορές μεγαλύτερες από τις προηγούμενες. Επίσης αυξήσαμε το προσωπικό κατά 30% και προχωρήσαμε σε πολλές εσωτερικές αναδιαρθρώσεις ώστε να βελτιωθεί η παραγωγική μας διαδικασία και να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις.
Το όνομα της εταιρεία μας, έχοντας καταξιωθεί σαν μια από τις καλύτερες εταιρείες σχεδιασμού και κατασκευής μηχανών συσκευασίας και γραμμών παραγωγής, μας βοήθησε στο να αρχίσουμε να αναλαμβάνουμε μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα έργα. Για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε τέτοια έργα, επενδύσαμε σε επιστημονικό προσωπικό, είτε με εσωτερικές προαγωγές εργαζομένων σε καίριες θέσεις ή με προσλήψεις μηχανολόγων, ώστε το τμήμα σχεδιασμού να επανδρωθεί περισσότερο. Παράλληλα η εξωστρέφεια μας αποδείχτηκε μέσω συνεργασίας με άλλες εταιρείες του κλάδου μας, όπου συνεργαστήκαμε σε μεγάλα projects με γνώμονα το κοινό συμφέρον και την ικανοποίηση των πελατών μας. Στην VIEPA πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η αγορά έχει θέσεις για όλους, αρκεί να προσφέρεις αξιόπιστες λύσεις.

Ποια είναι η στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης της Viepa, ποιες δράσεις/πρωτοβουλίες έχετε πραγματοποιήσει;

Στην εταιρεία μας, έχουμε υιοθετήσει εδώ και καιρό τους 17 στόχους για την βιώσιμη ανάπτυξη που θεσπίστηκαν από τον ΟΗΕ το 2015 . Έτσι το 2021 το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης σχεδίασε την σειρά μηχανών ECO Evolution 21 που είναι μηχανές συσκευασίας με ελάχιστο ενεργειακό αποτύπωμα. Κάνοντας χρήση εξαρτημάτων νέας τεχνολογίας που μας παρουσιάστηκαν το 2018, η μηχανή λειτουργεί χωρίς καθόλου πεπιεσμένο αέρα, που θεωρείται αρκετά ενεργοβόρος. Έτσι εταιρείες που εφαρμόζουν πολιτικές μείωσης ενεργειακού αποτυπώματος, με τις μηχανές ECO Evolution 21 θα μπορούν να τις εφαρμόσουν εν μέρη στις γραμμές συσκευασίας τους. Για την εν λόγω σειρά μηχανών η VIEPA απέσπασε χρυσό βραβείο καινοτομίας στην Ελλάδα στον διαγωνισμό Packaging awards 2021 και βραβείο στην Ιταλία από τον World Packaging Organization 2022. Το 2022, ήδη αρχίσαμε να λαμβάνουμε περισσότερες παραγγελίες της συγκριμένης σειράς μηχανών.

Παράλληλα το 2022 είμαστε σε σχεδιασμό προγράμματος εφαρμογής ανακύκλωσης εντός της εταιρείας. Ομολογώ ότι σαν μεταποιητική εταιρεία, παράγουμε πολλά στερεά απόβλητα όπως, μέταλλα, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, μηχανολογικά εξαρτήματα αλλά και πολλές συσκευασίες που καταναλώνουμε κατά τις δοκιμές των μηχανών. Έτσι σε συνεργασία με τον Δήμο της περιοχής μας, αλλά και με εταιρεία ανακύκλωσης συλλέγουμε χωριστά τα απόβλητα και τα διαθέτουμε ανάλογα.

Ποια είναι η σημασία του εργατικού δυναμικού για τη Διοίκηση; Τι ενέργειες πραγματοποιείτε σχετικά με την ενημέρωση και εκπαίδευση του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού σας;

Όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα, η περιουσία της VIEPA είναι οι άνθρωποι της. Η ανάπτυξη της εταιρείας βασίστηκε εξαρχής στους ανθρώπους της. Το αντικείμενο εργασίας μας απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων στη διαδικασία ανάπτυξης και υλοποίησης των έργων μας. Έτσι δίνουμε μεγάλη σημασία στην πρόοδο, ανάπτυξη και ικανοποίηση του προσωπικού μας.

Αρχικά στα πλαίσια της ανάπτυξης της εταιρείας, υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ των βαθμίδων, αλλά και των ομάδων. Βασικό συστατικό στην δομή λειτουργίας είναι η εργασία ανά project με ομάδα. Οι ομάδες όμως παράλληλα υποστηρίζουν η μια την άλλη.
Πιστεύουμε πολύ στην εξέλιξη των ανθρώπων, αρχικά προς όφελος τους και στη συνέχεια προς όφελος της εταιρείας. Έτσι δίνουμε τη δυνατότητα στους εργαζομένους να προχωρήσουν τις σπουδές τους, μέσω σεμιναρίων ή μεταπτυχιακών προγραμμάτων υποστηρίζοντας τους εμπράκτως, ηθικά και υλικά.

Επίσης, φροντίζουμε οι πελάτες να γνωρίζουν και να επικοινωνούν απ’ ευθείας με τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα projects τους, ώστε να καλλιεργείται μια σχέση προσωπικής επικοινωνίας, αλλά να εξυψώνεται και να αναγνωρίζεται η προσφορά τους.
Αναγνωρίζοντας την προσπάθεια των ανθρώπων μας για την εξέλιξη και την ανάπτυξη της εταιρείας, φροντίζουμε στο να δημιουργούμε όμορφο περιβάλλον εργασίας, να προσφέρουμε παροχές αλλά και οικονομική ανταπόδοση της συμβολής τους.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μεταξύ μας υπάρχει ειλικρίνεια στην επικοινωνία. Όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν για τους στόχους της εταιρείας και τα πλάνα της, αλλά ενημερώνονται επίσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ή και τα λάθη που κάναμε. Έτσι βρίσκονται πάντα δίπλα μας, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες μας.

Ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς στον κλάδο σας;

Το αντικείμενο εργασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη βιομηχανική παραγωγή. Στην Ελλάδα η βιομηχανική μας παραγωγή βασίζεται στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στα καλλυντικά, τομείς που η VIEPA γνωρίζει πολύ καλά και δραστηριοποιείται με καλά αποτελέσματα. Βγαίνοντας από την οικονομική κρίση, οι περισσότερες βιομηχανίες αντιλήφθηκαν ότι η εξωστρέφεια θα ήταν η κινητήριος δύναμη για οικονομική ανάπτυξη και βιωσιμότητα, μιας και η διασπορά είναι ένα επιχειρηματικό πλεονέκτημα που διασφαλίζει την μακροημέρευση μιας επιχείρησης. Αναπτύσσοντας τις δραστηριότητες τους και σε άλλες αγορές κλήθηκαν να αρχίσουν να αναδιοργανώνουν τις γραμμές παραγωγής τους, να σχεδιάζουν νέες συσκευασίες, να εφαρμόζουν συστήματα καταγραφής και ποιοτικού ελέγχου, και σε αυτό το σημείο η VIEPA έγινε μια από τις επιλογές τους. Έχοντας διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνεται ότι η επιλογή της VIEPA να επικεντρωθεί στην κατασκευή μηχανών συσκευασίας και γραμμών αυτοματοποίησης ήταν η καλύτερη επιχειρηματική απόφαση.

Αναφέρετε σας παρακαλώ ενδεικτικά σημαντικά projects με βιομηχανίες της τρέχουσας χρονιάς, για τα οποία είστε περήφανοι.

Θα ήθελα να τονίσω ότι κάθε project για εμάς στην VIEPA θεωρείται σημαντικό και είμαστε και υπερήφανοι. Ενδεικτικά σας αναφέρω τα εξής:
• Ολοκληρωμένη εγκατάσταση γραμμής διακίνησης προϊόντων tortillas στο εργοστάσιο της General Mills και στο τέλος κεντρική παλετοποίηση των Χ/Β με ρομποτικό βραχίονα. Στο ίδιο εργοστάσιο, σύστημα ψύξης tortillas συνολικού μήκους 165m σε αντικατάσταση άλλου, μήκους 105m στο ίδιο σημείο.
• Γραμμή συσκευασίας σκόνης σε τσουβάλι, τσουβάλι σε κουτί χάρτινο και στο τέλος παλετοποίηση ανά κωδικό παραγγελίας στην εταιρεία VESTA (SKF group) στην Σουηδία.
• Αυτόματη καρτονέτα HR-SRV-50 για συσκευασία προϊόντων pads σε κουτί με οδηγίες για την φαρμακοβιομηχανία FAMAR ανταποκρινόμενη στα ειδικά πρωτόκολλα που καθορίζει η νομοθεσία και διέπουν τη βιομηχανία φαρμάκων.
• Γραμμή διακίνηση ψωμιών στην εταιρεία ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ με παραλαβή τους από μεγάλο ύψος, μεταφορά τους σε άλλο επίπεδο, διαμοιρασμό τους σε διάφορες μηχανές παραγωγής & συσκευασίας.

Ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο της Viepa στην ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητάς της; Και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

To 2021 θεσπίστηκε από την VIEPA ως χρονιά αναγέννησης. Μεταφερθήκαμε σε νέες εγκαταστάσεις. Έγιναν εσωτερικές αναθεωρήσεις θέσεων και διαδικασιών. Ανανεώσαμε το logo της εταιρείας σε συνεργασία με εταιρεία marketing.
Έχοντας σαν παρακαταθήκη την υψηλή ποιότητα κατασκευής, την αξιοπιστία στη λειτουργία της μηχανής και την εμπειρία μας στην σχεδίαση μηχανών στοχεύουμε στην διεύρυνση του πελατολογίου μας στο εξωτερικό και πιο ειδικά στην Ευρώπη.

Η VIEPA, στοχεύοντας να προσφέρει με συνέπεια στους πελάτες της αξιόπιστες και εγγυημένες λύσεις, έχει συνάψει συνεργασίες με διεθνείς οίκους σε διάφορους τομείς. Πιο αναλυτικά:
• Με την FESTO σαν Official Solution Partners.
• Με την INTRALOX σαν Special Conveyor Integrator.
• Με την ALVARIS σαν Aluminium Profile Specialist.

Το 2023 η VIEPA θα συμμετάσχει στην INTERPACK 2023 της Γερμανίας, τη μεγαλύτερη έκθεση συσκευασίας παγκοσμίως. Στην έκθεση θα παρουσιάσουμε μια μηχανή εγκιβωτισμού με τα εξής χαρακτηριστικά:
• Αυτόματο σύστημα παραλαβής και ομαδοποίησης προϊόντων.
• Σύστημα διαμόρφωσης Χ/Β.
• Ρομποτικός βραχίονας 6-αξόνων.
• Όλα θα κινούνται με ηλεκτρικά και πνευματικά έμβολα.
• Σε συνεργασία με την FESTO θα έχει σύστημα condition monitoring ώστε να συλλέγονται δεδομένα παρακολούθησης σε real time, να βγαίνουν στοιχεία παραγωγικότητας και απόδοσης.
• Αυτόματο σύστημα ρυθμίσεων για διαφορετικά προϊόντα σε μικρό χρόνο.
Μια τέτοια μηχανή σκοπό έχει να καταδείξει τις δυνατότητες της VIEPA σε σύγκριση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες.