Εγκρίθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση αναδιάρθρωσης του χρέους της ιστορικής επιπλοβιομηχανίας «Βαράγκης», ανοίγοντας τον δρόμο για την εξυγίανση και την επαναφορά της στο προσκήνιο, μετά από μία περιπέτεια που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, όταν η ελληνική κρίση χρέους μηδένισε την εγχώρια ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες πολυτελείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει διορία ενός μήνα για να αποπληρώσει στις πιστώτριες τράπεζες χρέος 2.591.896 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την εν λόγω συμφωνία εξυγίανσης στο νέο φορέα, την εταιρεία «VARANGIS FURNITURE & INTERIORS A.E.», μεταβιβάζονται το 99% του ενεργητικού της εταιρείας, το σύνολο του προσωπικού και υποχρεώσεις της τάξεως του 15,1% επί των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρείας και πως τόσο το τίμημα, όσο και το προϊόν ρευστοποίησης των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των λοιπών υποχρεώσεών της, όπως αυτές διαμορφώνονται σύμφωνα με την Συμφωνία Εξυγίανσης, και στην συνέχεια η εταιρεία θα λυθεί και θα εκκαθαριστεί.

H «Βαράγκης», γνωστή στο ευρύ κοινό με το ιστορικό εμπορικό σήμα «Διά χειρός», ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με αντικείμενο την κατασκευή υψηλού επιπέδου οικιακών επίπλων. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο από το 1998 και στεγάζεται σε ιδιόκτητο εργοστάσιο στο Σχηματάρι Βοιωτίας με σύγχρονο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Σχεδιάζει και υλοποιεί έργα στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό, με τον μεγαλύτερο όγκο αυτών από το 2010 να υλοποιείται στις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Κατάρ, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.