Πώς ξεκίνησε και πώς έχει εξελιχθεί ως σήµερα η UTECO;
Θανάσης Αθανασόπουλος: Η UTECO ΑΒΕΕ δραστηριοποιείται στο χώρο του βιοµηχανικού, ναυτιλιακού και κτιριακού αυτοµατισµού από το 1972. Στην ουσία έχουµε κλείσει µισό αιώνα ζωής, υπηρετώντας τον κλάδο του αυτοµατισµού, αλλά µε µια ταυτότητα συγκεκριµένη: παρέχουµε τεχνολογικά προϊόντα και τεχνογνωσία. Δεν είµαστε εργολάβοι ούτε integrators, είµαστε η εταιρεία στην οποία µπορείς να απευθυνθείς είτε για βρεις ένα όργανο για µεµονωµένο έλεγχο, είτε για να ελέγξεις µια γραµµή παραγωγής, είτε θες να χτίσεις εξαρχής µια βιοµηχανική µονάδα ή ένα πλοίο.
Αυτές τις ανάγκες τις καλύπτουµε είτε µε την κατασκευαστική µας δραστηριότητα, κατασκευάζουµε από το 1972 αισθητήρια θερµοκρασίας, είτε µέσα από το εµπορικό µας αντικείµενο, πάντα κάτω από την εταιρική µας ταυτότητα ως UTECO. Στην εµπορική δραστηριότητα υποστηρίζουµε και προσφέρουµε µακροχρόνιες συνεργασίες ως αντιπρόσωποι κορυφαίων κατασκευαστών παγκοσµίως, στις καλές και λιγότερο καλές τους εποχές. Έτσι µπορούµε να έχουµε ταύτιση και σύγκλιση στη στρατηγική, στο όραµα στην προώθηση και υποστήριξη προς όφελος του πελάτη µας.
Συνοψίζοντας, η UTECO κατασκευάζει, αντιπροσωπεύει, προωθεί και υποστηρίζει αισθητήρια, διακόπτες και µεταδότες για όλα τα φυσικά µεγέθη, ενδεικτικά ελεγκτές/καταγραφικά, µονάδες µετατροπής και προστασίας σηµάτων, όργανα και συστήµατα αυτόµατου ελέγχου. Απευθυνόµαστε σε όλες τις αγορές, κλάδους και κατηγορίες εταιρειών.
_ Ποιο είναι το καύσιµο που µετατρέπει µια αρχική συνεργασία σε µακροχρόνια σχέση;
Θ.Α.: Η πελατειακή προσέγγιση της UTECO αφορά στη συνέργεια και συνεργασία. Ο στόχος του πελάτη είναι και δικός µας στόχος. Ο σκοπός µας είναι να βοηθάµε τους συνεργάτες µας όχι απλά να αυτοµατοποιούν την παραγωγή τους και να εξοπλίζονται τεχνολογικά για τα έργα τους, αλλά να τους δίνουµε από την πλευρά µας την προστιθέµενη αξία για να κάνουν τη διαφορά στην δική τους αγορά. Όσο πιο αποτελεσµατικά συµβάλλουµε στην ανάπτυξή τους, όσο πιο επιτυχηµένα τους βοηθάµε να εργαστούν, τόσο υπηρετούµε τα συµφέροντα όλων. Αναζητούµε το θετικό µας αποτέλεσµα, µέσα από το θετικό αποτέλεσµα του πελάτη-συνεργάτη µας. Αυτή είναι µια συνεργασία µε πολλές συνέργειες.
_ Ποιοι είναι οι θεµέλιοι λίθοι της φιλοσοφίας της UTECO;
Θ.Α.: Οι πυλώνες της UTECO είναι η εξειδίκευση, η γνώση, η συνέπεια, η υποστήριξη και η εξέλιξη. Η συνέπεια προέρχεται από το ότι είµαστε πιστοί σ’ αυτό το χώρο εδώ και 50 χρόνια. Κάνουµε την ίδια δουλειά που ξεκίνησε ο πατέρας µου το ’72. Αυτό που άλλαξε είναι η τεχνολογία, οι άνθρωποι, η δοµή και η στρατηγική. Αλλά το αντικείµενο µας παραµένει το ίδιο: παρέχουµε εξοπλισµό µέτρησης ελέγχου και αυτοµατισµού. Παράγωγο της συνέπειας είναι η εξειδίκευση και η γνώση, που διαθέτουµε απλόχερα στην αγορά.
Υποστήριξη: Όταν έχεις αποφασίσει να µην την προσεγγίζεις εµπορικά, τότε µπορείς πιο εύκολα να κατανοήσεις τη σηµαντικότητα της από την πλευρά του χρήστη.
Εξέλιξη: Ζούµε σε εποχές µε απίστευτους ρυθµούς τεχνολογικής εξέλιξης και εφαρµογής τους στην καθηµερινότητά µας. Εταιρείες εξαφανίζονται κι άλλες γιγαντώνονται µέσα σε λίγα χρόνια. Όποιος επαναπαύεται στην επιτυχία του χθες ή ακόµα και του σήµερα, είναι σίγουρο ότι θα αντιµετωπίσει δυσκολίες τα επόµενα χρόνια. Ισχυροποιούµε τη θέση µας στο υπάρχον πρόγραµµά µας και παράλληλα, κοιτάµε µπροστά και επιχειρούµε σε τοµείς, όπως: Energy monitoring, Predictive maintenance, Collaborative robots, environmental, e-mobility, BESS, Edge Computing, Production digitalization.
_ Ποια είναι η δοµή της UTECO;
Θ.Α.: Τα ζητούµενα ήταν η αποτελεσµατική λειτουργία, η διαρκής εξέλιξη και η εξειδίκευση. Γι’ αυτό επενδύσαµε σε ανθρώπινο δυναµικό και σε στελέχη που µπορούσαν να ταυτιστούν µε το όραµα µας. Σε αυτό το πλαίσιο, δηµιουργήσαµε πέντε business units.
Χρήστος Κωνσταντινάκος: Το πρώτο τµήµα είναι το USP, που σηµαίνει Uteco Sensor Production. Αφορά στον σχεδιασµό και στην κατασκευή των δικών µας προϊόντων, αισθητηρίων θερµοκρασίας, στάθµης, διαρροής καθώς και ειδικές κατασκευές (OEM projects). Η µέτρηση θερµοκρασίας είναι το σήµα κατατεθέν µας, το να είµαστε «η πρώτη επαφή» σε κάθε παραγωγική διαδικασία, σε κάθε τεχνολογικό βήµα. Αυτό είναι και το όραµά µας. Για την επίτευξη των στόχων µας απαιτείται πολύ δουλειά από την οµάδα µου και φυσικά η υποστήριξη της διοίκησης. Διπλασιασµός των εγκαταστάσεων, πλήρης ανανέωση των µηχανηµάτων µας, επένδυση στο τµήµα ποιότητας και R&D, πιστοποιητικά ναυτιλίας και αντιεκρηκτικής προστασίας, συµµετοχή σε ερευνητικά προγράµµατα, εξαγωγικό αποτύπωµα σε πάνω από 40 χώρες, συνεργασία µε ευρωπαίους κατασκευαστές µηχανηµάτων (OEMs) και το ότι µας αντιγράφουν εταιρείες από το εξωτερικό, αν µην τι άλλο δείχνουν ότι είµαστε σε καλό δρόµο.
Μανώλης Αντύπας: Το δεύτερο τµήµα είναι το ΑΡΜ (Automation Power & Motion). Το τµήµα µου αφορά προτάσεις για αυτοµατισµό, ισχύ και κίνηση µε εξοπλισµό υψηλής τεχνολογίας, αντιπροσωπεύοντας σε Ελλάδα και Κύπρο µεγάλα ονόµατα του χώρου, όπως η Mitsubishi Electric, η WEG και η Power Electronics. Με τη µατιά στραµµένη στο µέλλον, το τµήµα εµπλέκεται ενεργά µε την ηλεκτροκίνηση και το κοµµάτι της φόρτισης ηλεκτρικών οχηµάτων, αλλά και σε λύσεις αποθήκευσης ενέργειας σε µεγάλα συστήµατα µπαταριών (BESS), καθώς και σε µεγάλους κεντρικούς Φ/Β µετατροπείς για Φ/Β πάρκα.
Ηλίας Θεσσαλονικιός: Το τµήµα M&I (Measurement & Instrumentation), στο οποίο είµαι υπεύθυνος, θα λέγαµε πως είναι το παραδοσιακό εµπορικό αντικείµενο της UTECO. Με εφόδια την πολυετή εµπειρία και τις µακροχρόνιες συνεργασίες µε κορυφαίους κατασκευαστές όπως η JUMO, η LEUZE, η JANITZA κ.α., είµαστε σε θέση να δώσουµε ολοκληρωµένες λύσεις για οποιαδήποτε εφαρµογή. Το τµήµα M&I διαθέτει µία πλειάδα οργάνων και αισθητήρων για τη µέτρηση όλων των φυσικών µεγεθών όπως πίεση, στάθµη, ροή, υγρασία, ταχύτητα και διεύθυνση ανέµου, ηλεκτρική ενέργεια, ποιότητα ισχύος, ανάλυση υγρών και πολλά άλλα. Σε έναν τεχνολογικό κόσµο που η ψηφιοποίηση των δεδοµένων αποτελεί πλέον µονόδροµο, η αξιόπιστη µέτρηση παραµένει ο θεµέλιος λίθος για οποιαδήποτε διεργασία. Άλλωστε πώς µπορείς να βελτιώσεις µια διεργασία αν δεν πάρεις πρωτίστως όλες τις απαιτούµενες µετρήσεις;
Τέλος, η UTECO συµµετέχει, στο βαθµό που της αναλογεί, στην παγκόσµια προσπάθεια για βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση και εξοικονόµηση ενέργειας, εγκαθιστώντας στις εγκαταστάσεις της στον Πειραιά ένα ενιαίο σύστηµα ενεργειακής παρακολούθησης, σύµφωνα µε το πρότυπο του ISO 50001. Αντίστοιχο σύστηµα αποτελούµενο από µετρητές ενέργειας, αναλυτές ποιότητας ισχύος και κεντρικό λογισµικό διαχείρισης από την εταιρεία JANITZA Γερµανίας, που έχουµε τη χαρά να αντιπροσωπεύουµε αποκλειστικά σε Ελλάδα και Κύπρο, προτείνουµε σε όλες τις επιχειρήσεις και τους συνεργάτες µας.
Βίκυ Αθανασοπούλου: Είµαι υπεύθυνη στο τµήµα C&C (Cables & Components). Η UTECO ασχολείται µε το ειδικό καλώδιο από το 1972: Καλώδια για αντοχές σε υψηλές θερµοκρασίας, αγωγούς αντισταθµίσεως και προέκτασης θερµοζευγών, καλώδια ναυτικού τύπου. Από τα καλώδια σιλικόνης, που τη δεκαετία του 1980 ήταν καινοτοµία, εξελιχθήκαµε στα καλώδια του σήµερα µε µόνωση τεφλόν, µέχρι και σε ειδικές κατασκευές για αντοχή σε 700 °C. Από τα πρώτα µας δειλά βήµατα µε παραγγελίες σε εργοστάσια καλωδίων για πιστοποιηµένα ναυτικού τύπου µε δικό µας brand στα µέσα του ‘80, φτάσαµε στην επιτυχηµένη µας παρουσία του σήµερα στην παγκόσµια ναυτιλία.
Θανάσης Γεωργιλής: Είµαι υπεύθυνος στο τµήµα τεχνικής υποστήριξης (Services). Η φιλοσοφία της UTECO στην τεχνική υποστήριξη διαφέρει πολύ από την πεπατηµένη. Δεν αποσκοπεί στο κέρδος, αλλά στο πώς θα βοηθήσουµε τον χρήστη των προϊόντων µας να πάρει το µέγιστο από το κάθε υλικό που χρησιµοποιεί και να είναι όσο πιο ανεξάρτητος γίνεται. Παρέχουµε υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης υλικού, εκπαίδευση, καθώς και τεχνική υποστήριξη πεδίου. Με τις υπηρεσίες αυτές, ο πελάτης µας αισθάνεται συνεργάτης, αφού δεν λειτουργούµε ανταγωνιστικά αλλά επικουρικά. Βοηθούµε τον κατασκευαστή µηχανηµάτων, τον αυτοµατιστή και κάθε τεχνικό να βελτιώσει τη δουλειά του.
_ Ποιες είναι οι διεθνείς τάσεις στον αυτοµατισµό;
Μ.Α.: Ο αυτοµατισµός είναι µία έννοια πλέον συνδεδεµένη µε τη βιοµηχανική διαδικασία κι αυτό συνεπάγεται αύξηση της παραγωγικότητας και µείωση του κόστους. Δε νοείται παραγωγική µονάδα χωρίς έστω κι ένα βασικό επίπεδο αυτοµατισµού σε επίπεδο εξοπλισµού. Η παγκόσµια τάση οδηγεί σε ένα µεγαλύτερο επίπεδο ολοκλήρωσης και στην άµεση διασύνδεση µε συστήµατα ERP και τη διοίκηση, ώστε όλη η αλυσίδα ηγεσίας να έχει µία ολοκληρωµένη online εικόνα της τρέχουσας κατάστασης σε µία γραµµή παραγωγής. Συστήµατα MES στη βιοµηχανία και monitoring στη ναυτιλία γίνονται όλο και πιο δια-
δεδοµένα και η ψηφιοποίηση είναι πλέον µονόδροµος. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών έχει σηµαντικά οφέλη στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας πολλών κλάδων της βιοµηχανίας και ιδίως των παραδοσιακών κλάδων όπως οι δοµικές κατασκευές, τα γεωργικά προϊόντα διατροφής, η κλωστοϋφαντουργία ή η χαλυβουργία. Είµαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να εκπροσωπούµε την Mitsubishi Electric/FA για πάνω από 25 χρόνια. Μία εταιρεία κολοσσό στον τοµέα του Αυτοµατισµού και του Industry 4.0, µε όνοµα συνυφασµένο µε την αξιοπιστία και λύσεις που καλύπτουν όλα τα εύρη των εν λόγω εφαρµογών.
_ Σε ποιο βαθµό καθορίζονται τα προϊόντα τεχνολογίας από το Industry 4.0;
Μ.Α.: Το Industry 4.0 εστιάζει στην αυτοµατοποίηση (χρήση µηχανών αντί ανθρώπων, µείωση κόστους, όπως αναφέραµε παραπάνω), την αποµακρυσµένη online επιτήρηση µεµονωµένων εγκαταστάσεων αλλά και την ολοκλήρωσή τους σε µεγαλύτερα clusters, παρέχοντας µία πληθώρα πληροφορίας, τόσο για την κατάσταση του εξοπλισµού όσο και της συνολική παραγωγής.
Γνωρίζοντας ανά πάσα στιγµή την κατάσταση, τόσο του επιµέρους εξοπλισµού όσο και όλων των εγκαταστάσεων, πέραν του προφανούς πλεονεκτήµατος της γνώσης της τρέχουσας κατάστασης σε κάθε εγκατάσταση, µπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ζηµιών (προληπτική συντήρηση µετά από Χ ώρες λειτουργίας ή και προβλεπτική ακόµα, αναλόγως της πραγµατικής κατάστασης που βρίσκεται ο εξοπλισµός), στον αποτελεσµατικότερο προγραµµατισµό της παραγωγής ανάµεσα σε διάφορες εγκαταστάσεις, στην άµεση αντιµετώπιση απρόβλεπτων καταστάσεων (π.χ. κάποιες µονάδες µπορεί να αντισταθµίζουν online κάποια πιθανή βλάβη σε άλλη εγκατάσταση, ώστε η συνολική παραγωγή να παραµένει σταθερή).
Η τάση σε όλα τα προϊόντα τεχνολογίας καθορίζεται, σε µεγάλο βαθµό, από το Industry 4.0. Εξοπλισµός που παρέχει τη δυνατότητα µετάδοσης όσο το δυνατόν περισσότερης πληροφορίας δικτυακά και σε cloud. Πληροφορία προσβάσιµη πρακτικά από οπουδήποτε υπάρχει σύνδεση µε το διαδίκτυο (και φυσικά τα απαραίτητα security credentials), είτε µε κάποιο PC είτε κάποιο κινητό ή tablet, η αξιοποίηση της οποίας δυνητικά µπορεί βοηθήσει στη βελτιστοποίηση µιας διεργασίας και στην εξοικονόµηση ενέργειας.
_ Σε τι βαθµό οι ελληνικές βιοµηχανίες έχουν ενσωµατώσει ροµποτικά συστήµατα στις διαδικασίες τους;
Μ.Α.: Η ολοκλήρωση ροµποτικών συστηµάτων σε µεγάλη κλίµακα στην παραγωγική διαδικασία, αποτελεί κοινή πρακτική µόλις λίγες δεκαετίες διεθνώς. Σε µεγάλες βιοµηχανικές µονάδες του εξωτερικού βλέπουµε, πλέον, ροµπότ σε θέσεις που απαιτούνται επαναλαµβανόµενες κινήσεις, ή κινήσεις υψηλής ακρίβειας ή ακόµα και για µεταφορές µεγάλων σε βάρος φορτίων, εξασφαλίζοντας υψηλή παραγωγικότητα, σταθερή ποιότητα και χαµηλό κόστος παραγωγής, ενώ η τάση οδηγεί προς τα λεγόµενα συνεργατικά ή collaborative robots, τα οποία θα µπορούν να εργάζονται µε ασφάλεια δίπλα σε ανθρώπους.
Η χρήση robot σε βιοµηχανικές µονάδες είναι όλο και πιο συχνή σε βιοµηχανίες τροφίµων και ποτών (pick and place, palletizing, διαλογή), προϊόντων χάρτου (palletizing, διαλογή), τουβλοποιϊας (palletizing). Στη βαριά βιοµηχανία δε συναντούνται συχνά, κι όπου χρησιµοποιούνται είναι σε περιβάλλοντα χηµείου (quality control). Σαφώς υπάρχει περιθώριο πιο εκτεταµένης χρήσης ροµποτικών αυτοµατισµών, ειδικά σε βιοµηχανίες τροφίµων και ποτών, σε µεγάλες αποθήκες (καρτεσιανά, µεταφορά/τοποθέτηση προϊόντων).
_ Πόσο ανθεκτικές στις αλλαγές είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου της βιοµηχανίας;
Θ.A.: Ενδεικτική είναι η µελέτη που εκπονήθηκε πέρσι για το ΣΕΒ. Αν και το 90, 8% θεωρεί τον Ψηφιακό Μετασχηµατισµό ως στρατηγικής σηµασίας προτεραιότητα και βασικό θέµα στην ατζέντα της Διοίκησης, µόλις το 48,3% πιστεύει ότι η επιχείρησή τους έχει ξεκάθαρα ορισµένη και κατάλληλα τεκµηριωµένη και καταγεγραµµένη ψηφιακή στρατηγική, ενώ µόλις το 23,5% χρησιµοποιεί ένα σαφές σύνολο µετρήσεων για την παρακολούθηση της επιτυχίας και της απόδοσης των επενδύσεων σε ψηφιακές τεχνολογίες και λύσεις. Υπάρχουν δύο παράγοντες που επηρεάζουν ανασταλτικά τον επιχειρηµατία στο να προβεί σε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες: το κόστος και το σοκ της αλλαγής. Σε κρίσιµα κοµµάτια, όπως εξοικονόµηση ενέργειας, ψηφιοποίηση και αυτοµατοποίηση, τα οποία έχουν ξεκάθαρα οφέλη για µια επιχείρηση, θεωρούµε ότι ο επιχειρηµατίας µπορεί να ξεκινήσει από σήµερα µε µικρά βήµατα, όπως:
- Χρήση αισθητηρίων (sensors/transmitters) αντί ή παράλληλα µε τα υφιστάµενα όργανα τοπικής ένδειξης/ελέγχου (Indicators/switches).
- Αντικατάσταση των κινητήρων ενεργειακής κλάσης ΙΕ1 µε ΙΕ3-4.
- Αξιοποίηση της τεχνολογίας ρυθµιστών στροφών (inverter).
- Καλώδια υψηλών προδιαγραφών για την µεταφορά πληροφορίας και ισχύος.
- Χρήση µονάδων γαλβανικού διαχωρισµού.
- Να προδιαγράψει την χρήση Αναλυτών Ενέργειας σε κάθε πίνακα που έχει στις εγκαταστάσεις του αντί των απλών µετρητών, οι οποίοι δεν µπορούν να παρέχουν ποιοτικές πληροφορίες, όπως Μεταβατικά φαινόµενα, αρµονικές (συνολικές THD και µεµονωµένες), ρεύµατα διαρροής, Flickering, πτώσεων τάσης, να διαθέτει υψηλή ακρίβεια, εσωτερική µνήµη και φυσικά πρωτοκόλλα επικοινωνίας.
- Προβλεπτική συντήρηση µε Smart Condition monitoring σε κρίσιµα σηµεία της παραγωγής.
- Ο εξοπλισµός ελέγχου (PLC) να είναι IIoT ready.
Με τέτοιες κινήσεις βελτιστοποιείς την υπάρχουσα παραγωγική σου δια-
δικασία, προετοιµάζεις την τεχνική σου υποδοµή ώστε να υποδεχτεί IIoT / Industry 4.0, καθώς επίσης καλλιεργείς την αντίστοιχα απαραίτητη εταιρική κουλτούρα στο προσωπικό και τα στελέχη του Οργανισµού σου.