Παρά τα σκαμπανεβάσματα στον κλάδο του χάλυβα, η Σωληνουργεία Λ. Τζιρακιάν Profil ΑΕ υλοποίησε επενδύσεις αξίας 1 εκατ. ευρώ το 2023, εισάγοντας συστήματα ρομποτικής στην παραγωγή. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της περσινής χρήσης, η εταιρεία συνεχίζει εντατικά την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου σε μηχανολογικό εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις, καθότι η αύξηση του όγκου των πωλήσεων για τέταρτο συνεχόμενο έτος επιβεβαιώνει το στρατηγικό σχεδιασμό επέκτασής της.

Μέσα στο 2023 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία νέου ρομποτικού πακεταδόρου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ανέγερση αποθηκευτικού χώρου πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων. Το προϋπολογισθέν κόστος της εν εξελίξει επένδυσης έχει οριστεί στα 350 xιλ. ευρώ, ωστόσο προέκυψε μεταβολή του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης από 26 μήνες σε 38 μήνες, ήτοι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, λόγω απρόβλεπτων καθυστερήσεων. Υπενθυμίζεται ότι το εκτιμώμενο συνολικό κόστος του έργου της νέας αποθήκης ανέρχεται σε περίπου 900 χιλ. ευρώ.

Όσον αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στις στέγες των ακινήτων της εταιρείας, με γνώμονα την απορριπτική απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της ΔΕΔΔΗΕ τον περασμένο Μάρτιο, το Δ.Σ. αποφάσισε να μην διατεθεί το ποσό των 250 χιλ. ευρώ στην επένδυση αυτή αλλά να δοθεί για την αγορά πρώτων υλών προς εξυπηρέτηση των αναγκών παραγωγής. Πάντως, η διοίκηση στοχεύει στην υλοποίηση της επένδυσης στο μέλλον με ίδια κεφάλαια και έχει προβεί σε αναζήτηση νέων προσφορών. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η Τζιρακιάν υλοποιεί επενδύσεις σε σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό επιτυγχάνοντας σημαντικά την απομείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Ενδεικτικά, η σωρευτική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μεταξύ των ετών 2018 – 2023 σε σχέση με τον όγκο πωληθέντων προϊόντων και εμπορευμάτων ανήλθε σε -38%, ενώ σε απόλυτα μεγέθη μεταξύ των ετών 2022 και 2023 η κατανάλωση ΜWh παρουσίασε μείωση -7,2%.