Σε δύο ακόμα εταιρείες τροφίμων εισέρχεται ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αυτή τη φορά στους τομείς της παραγωγής αλλαντικών, σαλατών και έτοιμων φαγητών. Πρόκειται για τις θεσσαλονικιώτικες εταιρείες «Έδεσμα» και «Αμβροσία», στην απόκτηση των οποίων ανακοίνωσε ότι προχωρά ο επιχειρηματίας, μετά από συμφωνία με τους μετόχους των δύο εταιρειών. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία για τη μεταβίβαση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο βιομηχανίες, οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια Χατζηγεωργίου, πραγματοποιούν πωλήσεις ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Μαζί με την βασική επιχειρηματική δραστηριότητα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, δηλαδή την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, οι νέες αυτές εξαγορές αναμένεται να επηρεάσουν τη δυναμική της αγοράς, διαμορφώνοντας ισχυρές συνέργειες μεταξύ τους.

Η είδηση έρχεται μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση της εισόδου του επιχειρηματία και στην κατηγορία των χυμών, καθώς μαζί με το επενδυτικό κεφάλαιο EOS Capital Partners που διαχειρίζεται ο Απόστολος Ταμβακάκης, προχώρησαν σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία με τους μετόχους της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ για την από κοινού τους συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Πρόκειται για επιχείρηση με έδρα στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας, η οποία διαθέτει εγκαταστάσεις 13.500 τ.μ. και ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο 5.600 τ.μ.

Δύο ιστορικές βιομηχανίες
Η Έδεσμα ΑΕΒΕ, ιδρύθηκε το 1900 με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Είναι ιστορική εταιρεία στον κλάδο της αλλαντοποιίας -αποτελεί την πρώτη εταιρεία που παρασκεύασε αλλαντικά στην Ελλάδα- και μια από τις παλιότερες εταιρείες στον κλάδο των τροφίμων. Η παραγωγή των προϊόντων της πραγματοποιείται σήμερα σε δυο υπερσύγχρονα εργοστάσια στη Βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η Αμβροσία ιδρύθηκε το 1991, ως επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας παραγωγής αλλαντικών ΕΔΕΣΜΑ, στον κλάδο παραγωγής έτοιμων σαλατών και φαγητών. Το 1994 η Αμβροσία απέκτησε το δικό της υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην ΒΙ.ΠΕ.Θ και σήμερα κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της.