Το 76% των καταναλωτών φαίνεται ότι προβληματίζεται για τις βιώσιμες και οικονομικές διατροφικές επιλογές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Trendipedia» της Tetra Pak® όπου κορυφαίοι ερευνητές συλλέγουν δεδομένα, τάσεις και αναλύσεις προσαρμοσμένες για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Όπως διαπιστώνεται, οι σύγχρονοι καταναλωτές αδυνατούν να εξισορροπήσουν την ανάγκη για βιωσιμότητα και να ανταποκριθούν παράλληλα στις οικονομικές απαιτήσεις της καθημερινότητας.
Παρά το γεγονός ότι το 75% των καταναλωτών εκφράζει ανησυχία για τις περιβαλλοντικές απειλές που βιώνει ο πλανήτης, η συνεχής αύξηση του πληθωρισμού και η πίεση στα οικονομικά των νοικοκυριών καθιστούν την επιλογή «πράσινων» λύσεων πιο δύσκολη από ποτέ. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Μετεωρολογική Οργάνωση, το 2023 καταγράφηκε ως η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία, με τη μέση θερμοκρασία να ξεπερνά σημαντικά τα επίπεδα του παρελθόντος. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός χτύπησε … κόκκινο, με τα νοικοκυριά παγκοσμίως να θεωρούν την οικονομική αβεβαιότητα ως τη μεγαλύτερη ανησυχία τους για 21 συνεχόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η επιθυμία για βιώσιμες αγορές βρίσκεται σε πτώση, με τις χαμηλές πωλήσεις προϊόντων φυτικής προέλευσης να το αποδεικνύουν. Οι βιώσιμες επιλογές συχνά θεωρούνται πολυτέλεια στην οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν εύκολα οι καταναλωτές ενώ μπροστά σε αυτήν την οικονομική πίεση, τείνουν να επιλέγουν περισσότερο «value brands».
Skimpflation & Shrinkflation Vs Funflation
Παράλληλα, ένα φαινόμενο που απασχολεί έντονα το 46% των καταναλωτών είναι το shrinkflation και το skimpflation. Το shrinkflation αναφέρεται στη μείωση του μεγέθους των προϊόντων χωρίς μείωση της τιμής τους, ενώ το skimpflation αφορά στη χρήση φθηνότερων συστατικών. Αυτές οι τακτικές, αν δεν συνοδεύονται από διαφάνεια, οδηγούν σε απώλεια εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Ωστόσο, υπάρχει ένας απροσδόκητος ανταγωνιστής: το Funflation. Στην Οικονομία της Εμπειρίας, ο σύγχρονος καταναλωτής, ιδιαίτερα μετά τα δύσκολα χρόνια του COVID 19, επιλέγει να ξοδέψει χρήματα σε απολαυστικές εμπειρίες, που του δίνουν την ευκαιρία να ξεφύγει από την πίεση της καθημερινότητας.
Οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες
Πολλές εταιρείες συνειδητοποιούν ότι οι καταναλωτές αναζητούν διαφάνεια και υπευθυνότητα και προσαρμόζονται σε αυτά τα νέα δεδομένα, διαμορφώνοντας νέες λύσεις. Για παράδειγμα, μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ χρησιμοποιούν ειδικές προειδοποιητικές ετικέτες σε προϊόντα που μειώθηκαν σε μέγεθος αλλά η τιμή τους παρέμεινε η ίδια, με στόχο να ενημερώσει τους καταναλωτές για το λεγόμενο “shrinkflation”. Άλλες αλυσίδες, τοποθετούν μαζί τα φυτικά και τα ζωικά προϊόντα, προσφέροντάς τα σε ίδια τιμή, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση πωλήσεων κατά 30% των προϊόντων φυτικής προέλευσης, σε διάστημα μόλις έξι μηνών. Επιπλέον, ορισμένοι παραγωγοί καταφέρνουν να μετατρέψουν αυτές τις αλλαγές σε πλεονεκτήματα, προσφέροντας μικρότερες, πιο οικονομικές εκδόσεις αγαπημένων προϊόντων, όπως mini εκδοχές παγωτών ή snacks.
Παρά το γεγονός ότι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της οικονομίας και της βιωσιμότητας είναι πιο περίπλοκη από ποτέ, οι καταναλωτές αναζητούν πράσινες λύσεις και τρόπους ώστε να προσαρμόσουν τις συνήθειες τους, επιλέγοντας προϊόντα που συνδυάζουν ποιότητα, οικονομία και υπευθυνότητα. Με την υιοθέτηση συνειδητών επιλογών, η συμβολή σε έναν βιώσιμο κόσμο φαίνεται εφικτή, ακόμα και σε περιόδους οικονομικής πίεσης.