Συνολικά 315 εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας, οπλικών συστημάτων και άλλων αμυντικών κλάδων βρίσκονται αυτές τις μέρες στο εκθεσιακό κέντρο «Metropolitan Expo» και τη διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας DEFEA 2021. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου, την οποία εγκαινίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντάς την ως ευκαιρία να «αναδειχθούν οι σημαντικές δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας» και να προκύψουν συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε «σύγχρονες λύσεις και τεχνολογικές εξελίξεις».
«Το όραμά μας για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι τριμερές: Πρώτα από όλα, επιχειρησιακό.

Πρέπει να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Δεύτερον, απαιτείται να είναι προσανατολισμένο στις επιχειρήσεις. Η αμυντική μας βιομηχανία πρέπει να είναι ανταγωνιστική, στοχεύοντας σε εξαγωγές, ώστε να συμβάλλει στη συνολική ανάπτυξη της χώρας. Τέλος, θεωρούμε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία ως γεωπολιτικό κεφάλαιο», τόνισε από πλευράς του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Η έκθεση αποτελεί αφορμή για πλήθος B2B συναντήσεων, με τον κατάλογο των ελληνικών συμμετεχόντων να περιλαμβάνει εταιρείες όπως η HELLENIC AEROSPACE INDUSTRY S.A., η INTRACOM DEFENSE – IDE, η HELLENIC DEFENCE SYSTEMS S.A. και η THEON SENSORS. Μεταξύ των ξένων συμμετεχόντων ξεχωρίζουν ο αμερικανικός κολοσσός LOCKHEED MARTIN, οι γαλλικές DASSAULT AVIATION και NAVAL GROUP, η BOEING, η βρετανική BABCOCK και η ιταλική FINCANTIERI.

Ελληνικό «άρωμα» σε νέο ευρωπαϊκό σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, η ολοκλήρωση μιας υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικής διαδικασίας της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος European Defence Industrial Development Program (EDIDP), ανέδειξε ως προτεινόμενη επιλογή τη λύση USSPS. Η λύση αναπτύχθηκε από Ευρωπαϊκή κοινοπραξία, με επικεφαλής τη καινοτόμο ελληνική εταιρεία ΕΤΜΕ, με δύο από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αμυντικού υλικού της ΕΕ, τη Naval Group και τη Navantia.