Περισσότερα από 230 υψηλόβαθμα στελέχη της βιομηχανίας και παρόχων τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 35 καταξιωμένους ομιλητές, οι οποίοι μοιράστηκαν νέες τάσεις, καινοτόμες λύσεις και βέλτιστες πρακτικές στο πλαίσιο του συνεδρίου Smart Factory 2023.

Στη 6η διοργάνωση του Smart Factory Conference υπό την αιγίδα του ΣΕΒ, η οποία παρουσιάστηκε με φυσική παρουσία στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»), αλλά και διαδικτυακά σε live streaming την Τρίτη 25 Απριλίου, αναδείχτηκαν όλες οι τελευταίες τάσεις, καινοτόμες λύσεις και βέλτιστες πρακτικές για την επιτυχή μετάβαση στο Industry 4.0. Η διασύνδεση του εργατικού δυναμικού, των διαδικασιών και των δεδομένων στάθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, ενώ η βιωσιμότητα, οι νέες τεχνολογίες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός καθώς και οι νέες δεξιότητες του εργατικού δυναμικού θα συνθέσουν το «έξυπνο» εργοστάσιο του μέλλοντος.

Η Δρ Μαρία Μποζούδη, Senior Advisor του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΣΕΒ, παρουσίασε έρευνα του ΣΕΒ σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά στην ψηφιακή ωριμότητά της έναντι των υπολοίπων χωρών μελών της Ε.Ε. Παρόλα αυτά, αισιόδοξο παραμένει το γεγονός ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό ως στρατηγική πρόκληση, και όχι μόνο ως τεχνολογική.
Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου, το λόγο πήρε ο Klaus Beetz, CEO, EIT Manufacturing. Ο κ. Beetz θεωρεί το «Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταποίησης» ως στρατηγικό στόχο για την ευρωπαϊκή μεταποιητική βιομηχανία. Χαρακτηρίζει τη διπλή μετάβαση με τη βιωσιμότητα ως αποφασιστικό παράγοντα, ενώ επισημαίνει τους αναδυόμενους παράγοντες και τεχνολογίες, και φέρνει στο προσκήνιο τους ανθρώπους ως τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Απρόσκοπτες και ασφαλείς βιομηχανικές εργασίες
Ο Βασίλης Μαυροειδής Deputy Plant Manager, PAPOUTSANIS SA, αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας που σε συνδυασμό με εργαλεία lean manufacturing έχουν φέρει αποτελεσματικότητα στην παραγωγική διαδικασία. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Project μείωσης των απωλειών έφεραν εξοικονόμηση 175 τόνους α’ υλών».
Στην ομιλία του, με τίτλο: «Η αξία των παραγωγικών δεδομένων», ο Βασίλειος Ζυγούρης, Προϊστάμενος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Διεύθυνση Καινοτομίας, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Τομέας Μεταλλουργίας, MYTILINEOS αναφέρθηκε στα παραγωγικά δεδομένα που υπάρχουν σε κάθε υγιή βιομηχανία και σε κάθε μορφή, τονίζοντας πως η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή θα βοηθήσει την εταιρεία να πετύχει τους στόχους της. Ωστόσο, ο δρόμος μέχρι την αξιοποίησή τους είναι μεγάλος και εμπλέκει τόσο την υποστήριξη των επιμέρους δραστηριοτήτων, όσο και τις στρατηγικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Πυροδοτώντας την καινοτομία σε όλη την αλυσίδα αξίας
Η τρίτη και πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Δρ Αλέξανδρος Σκανδαλάκης, Operations Strategy & Transformation Director, Delta Foods S.A., στέλνοντας το μήνυμα «Focus on what really matters, δίνοντας έμφαση στους ανθρώπους». Η ψηφιοποίηση της ζώνης γάλακτος φροντίζει την υψηλή ποιότητα delivey επιτυγχάνοντας το speed execution, ενώ η εταιρεία πιστή στην καινοτομία εφάρμοσε λύσεις στο supply chain, σύντομα μάλιστα πρόκειται να εφαρμόσει μια μοναδική καινοτομία ψηφιοποίησης στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο Φώτης Πελέσης, Plant Continuous Improvement Manager, Corinth Pipeworks S.A. επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται σταθερές επενδύσεις σε τεχνολογίες Ιndustry 4.0, με το νεότερο μέλος να είναι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας digital twins, ενώ η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας είχε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τέλος, το συνέδριο έκλεισε με ένα πολύ ζωντανό πάνελ συζήτησης με τίτλο «Δημιουργία και εφαρμογή ενός οδικού χάρτη Industry 4.0: Προκλήσεις και Ευκαιρίες» που συντόνισε ο Δρ. Αλέξανδρος Σκανδαλάκης. Ο Ευάγγελος Βάγιας, Technology & Digital Transformation Director, DEMO ABEE τόνισε ως προτεραιότητα το χτίσιμο της «ψηφιακής ραχοκοκκαλιάς», δηλαδή την ψηφιακή ενοποίηση όλων των διαδικασιών από τον προγραμματισμό, την προμήθεια, την παραγωγή μέχρι τη διανομή, ενώ έδωσε έμφαση στην αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών καθώς και στο upskilling του ανθρώπινου δυναμικού. Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, EY Partner, Business Consulting, Supply Chain & Operations στάθηκε στο γεγονός ότι οι εταιρείες πρέπει να αναρωτηθούν αν όντως χρειάζονται τον ψηφιακό μετασχηματισμό έτσι ώστε να καθοριστεί το όραμα, ενώ τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι αδύνατος χωρίς να μπαίνει μπροστά ο άνθρωπος. Ο Άρης Καζάνας, Διευθυντής Παραγωγής, Europa Profil τόνισε ότι η καινοτομία δεν είναι απλά μια τάση αλλά μια διαδικασία που θα ωθήσει τις βιομηχανίες στο επόμενο βήμα, ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός πρέπει να συνδυαστεί με το lean manufacturing, έτσι ώστε να εμπλακούν και να εκπαιδευτούν όλοι. Σίγουρα, δεν πρόκειται να αντικατασταθεί άνθρωπος αλλά θα αναβαθμιστεί. Τέλος, ο Χρήστος Ηλιάδης, Director of IT & Digital Transformation, Cenergy Holdings από την πλευρά του αναφέρθηκε στη βιομηχανική αριστεία ως το στοιχείο που ωθεί τη βιομηχανία στην επόμενη μέρα. Ενώ έφερε ένα παράδειγμα από την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αμερική, «ότι για να ανέβεις ουσιαστικά μια πολυκατοικία και να φτάσεις στην ταράτσα θα κάνεις όλη τη διαδρομή με τα πόδια, καθώς ο ανελκυστήρας έχει χαλάσει», δίνοντας τον τόνο ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι μια εύκολη διαδικασία.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.smartfactoryconference.gr