Ένας κόμβος Testing and Experimentation Facility (TEF) έχει εγκατασταθεί στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Πατρών, ένας από τους μόλις οκτώ τέτοιους κόμβους στην Ευρώπη. Αυτός ο κόμβος TEF, μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος AI-MATTERS, στοχεύει στην προώθηση της ανάπτυξης προϊόντων Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού (LMS) και του Teaching Factory Competence Center (TF-CC), αμφότεροι σημαντικοί συνεργάτες του EIT Manufacturing South East.

Το EIT Manufacturing προσφέρει διάφορες μορφές υποστήριξης σε νέες εταιρείες μεταποίησης. Μία αξιοσημείωτη πρωτοβουλία του EIT Manufacturing South East είναι ο διαγωνισμός AI-IGNITE, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον ελληνικό κόμβο TEF του AI-MATTERS. Αυτός ο διαγωνισμός σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τις ΜμΕ και τις νεοφυείς επιχειρήσεις να δοκιμάσουν και να βελτιώσουν τα ΑΙ προϊόντα τους. Προσφέρει την ευκαιρία στις startups / ΜμΕ να λάβουν τόσο χρηματικό έπαθλο για την καινοτομία τους όσο και πρόσβαση στον ελληνικό κόμβο TEF για περαιτέρω ωρίμανση της λύσης τους. Ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2024.

Πρόσφατα, μάλιστα, μια ενδιαφέρουσα και διαδραστική διαδικτυακή εκδήλωση αποκάλυψε τις λεπτομέρειες και το πλαίσιο του διαγωνισμού AI-IGNITE. Η εκδήλωση περιελάμβανε προσκεκλημένους από την κυβέρνηση, διάφορα υπουργεία αλλά και εταιρείες. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες του TEF μαζί με μια συνολική λίστα υπηρεσιών που είναι διαθέσιμες στις ΜμΕ μέσω του έργου AI-MATTERS. Ο Δρ. Κοσμάς Αλεξόπουλος, μέλος του LMS, ο Δρ. Σωτήρης Μακρής, Εκτελε­στικός Διευθυντής του TF-CC, η Δρ. Νίκη Κούση, Managing Director του EIT Manufacturing South East και η Δρ. Βίβιαν Σόφου, Senior Business Development Manager του EIT Manufacturing South East ήταν μερικοί από τους ομιλητές στην εκδήλωση. Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό θα ανακοινωθούν εν καιρώ.