Μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας ανακοίνωσαν οι Όμιλοι ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ειδικότερα, οι δύο όμιλοι προχωρούν σε συνεργασία για την από κοινού ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.
Στην κοινή εταιρεία που θα αναπτύξει το σταθμό, καθένα από τα δύο μέρη θα συμμετέχει με ποσοστό 50%. Σημειώνεται ότι η ανωτέρω συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων Αρχών.

Σε λειτουργία μέχρι το 2024
Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η επένδυση-μαμούθ, ύψους 375 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας.
Όσον αφορά στην τεχνολογία του κύριου εξοπλισμού που έχει επιλεγεί για το σταθμό, είναι η πλέον σύγχρονη και θα οδηγήσει σε πολύ υψηλούς βαθμούς συνολικής καθαρής απόδοσης. Στόχος είναι η κατασκευή της νέας μονάδας να ξεκινήσει εντός του 2021, ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024.
Τις εργασίες κατασκευής θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ, η οποία κατέχει ηγετική θέση στους τομείς των υποδομών, των παραχωρήσεων, της παραγωγής, προμήθειας κι εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα διαθέτει συμμετοχή σε δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (ΗΡΩΝ 1 & 2) και μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Από πλευράς του, ο Όμιλος ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ έχει παρουσία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου μέσω της θυγατρικής NRG Supply and Trading S.A., η οποία είναι ένας ολοκληρωμένος πάροχος που προσφέρει ενεργειακές λύσεις σε οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες. Δραστηριοποιείται επίσης στην αγορά των ΑΠΕ, διευρύνοντας συστηματικά την παρουσία του στον τομέα αυτό.