Με υψηλές ταχύτητες τρέχει στην Ελλάδα η διαδικασία εγκατάστασης της τεχνολογικής υποδομής, που θα σημάνει το πέρασμα της ελληνικής βιομηχανίας σε μια νέα εποχή αυξημένης παραγωγικότητας και πολλαπλών δυνατοτήτων. Το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο πέμπτης γενιάς, το 5G όπως έχουμε μάθει να το αποκαλούμε, θα ξεκινήσει να εγκαθίσταται μέσα στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, έως τον Νοέμβριο του 2021 θα έχει ξεκινήσει να καλύπτει αρκετές από τις πολυπληθέστερες περιοχές της χώρας.
Η εκκίνηση της διαδικασίας για την εξάπλωση του 5G και στη χώρα μας έγινε εφικτή μετά την ψήφιση του νόμου για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες στη Βουλή, μόλις στις 22 Σεπτεμβρίου.

Δύο μέρες μετά, στις 24 Σεπτεμβρίου, η ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ενέκρινε ομόφωνα τη δημοσίευση του τεύχους προκήρυξης του διαγωνισμού για τη δημιουργία του δικτύου. Βάσει του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε, στους κατασκευαστές και αναδόχους του έργου θα χορηγηθούν δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων σε τέσσερεις διαφορετικές ζώνες (700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz). Με αυτόν τον τρόπο, το διαδίκτυο στην Ελλάδα θα μπορεί να γίνει έως και 100 (!) φορές ταχύτερο σε σχέση με τις ψηφιακές ταχύτητες που επιτρέπει το σημερινό δίκτυο τέταρτης γενιάς.

Έτσι, στην εποχή της πανδημίας, όπου οι ψηφιακές υποδομές αποδεικνύονται ζωτικής σημασίας για μια σειρά από επαγγελματικές δραστηριότητες, η χώρα μας θα μπορέσει να ξεκινήσει να στηρίζει την αναπτυξιακή της στρατηγική σε πολύ πιο στέρεες βάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο συνολικός αριθμός των συνδρομών 5G αναμένεται να ανέλθει σε 190 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2020 και να φτάσει τα 2,8 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2025.

Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις
Στις απλές, διαπροσωπικές επικοινωνίες είναι αυτονόητο ότι ένα διαδίκτυο με εκατονταπλάσιες ταχύτητες θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές. Ωστόσο, στον επιχειρηματικό και βιομηχανικό τομέα, η πρόοδος που μπορεί να επιτευχθεί είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σύμφωνα με τον Σωτήρη Γούδο, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα οφέλη από την εγκατάσταση του δικτύου πέμπτης γενιάς για τις επιχειρήσεις μπορούν να διαχωριστούν σε τρεις κατηγορίες: τη μεταφορά δεδομένων, την υποστήριξη του αριθμού των συνδέσεων και τα εργασιακά δεδομένα. Το πιο προφανές –και το πιο γνωστό– πλεονέκτημα που παρέχουν τα δίκτυα 5G για επιχειρήσεις είναι οι πολύ υψηλότερες ταχύτητες δεδομένων σε σχέση με το 4G. «Το 5G μπορεί να είναι έως και 100 φορές γρηγορότερο από το 4G, καθώς θεωρητικά η μέγιστη ταχύτητα μπορεί να προσεγγίσει τα 10Gbps. Τέτοιες ταχύτητες δεδομένων του 5G μπορούν να δώσουν τεράστια ώθηση στις εταιρείες και στη βιομηχανία της χώρας. Ο όγκος των δεδομένων που δημιουργούν οι επιχειρήσεις αυξάνεται καθημερινά. Κατά συνέπεια με τις ταχύτητες του δικτύου 5G, η μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων δεν θα είναι πλέον πρόβλημα. Επιπλέον, τα δίκτυα 5G μπορούν να υποστηρίξουν έως ένα εκατομμύριο συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, γεγονός που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να υποστηρίζουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό συσκευών στην υποδομή τους. Μεγάλη ώθηση αναμένεται να δώσει το 5G και στην εργασία από απόσταση, καθώς με τις μεγάλες ταχύτητες οι εργαζόμενοι θα μπορούν να συνδέονται στα εταιρικά δίκτυα από οπουδήποτε», τονίζει ο Σ. Γούδος, o οποίος είναι και ακαδημαϊκό στέλεχος στο Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του ΑΠΘ.

Παράλληλα, ο έγκριτος καθηγητής αναφέρει πως εκτός από τη βιομηχανία υπάρχουν αρκετοί τομείς επιχειρηματικότητας, οι οποίοι αναντίρρητα θα ευνοηθούν από το 5G. «Η επίδραση του 5G αναμένεται να είναι μεγαλύτερη σε 5 τομείς. Στην υγεία όπου θα μπορούν να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις από απόσταση με ρομποτικούς βραχίονες και όλα τα ιατρικά δεδομένα των ασθενών θα είναι διαθέσιμα στο ιατρικό προσωπικό σε πραγματικό χρόνο και θα επεξεργάζονται από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Στη βιομηχανία/κατασκευές όπου το 5G θα φέρει την 4η βιομηχανική επανάσταση με τη χρήση drones και την επαυξημένη πραγματικότητα. Στην αυτοκινητοβιομηχανία όπου τα οχήματα χωρίς οδηγό θα επικοινωνούν μεταξύ τους με 5G για να αποφύγουν την σύγκρουση. Στο εμπόριο με τη χρήση συσκευών επαυξημένης πραγματικότητας, που θα μας μεταφέρουν εικονικά στο κάθε κατάστημα και π.χ. θα δοκιμάζουμε ρούχα εικονικά ή ακόμα και την οδήγηση ενός νέου μοντέλου αυτοκινήτου. Επιπλέον, θα επωφεληθεί και η βιομηχανία της ψυχαγωγίας με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας και τη δυνατότητα μεταφοράς της επεξεργασίας π.χ. των δεδομένων παιχνιδιών στο υπολογιστικό νέφος», προσθέτει ο Σωτήρης Γούδος.

Παρ’ όλα αυτά, ειδικά για τον κλάδο της βιομηχανίας, διεθνείς έρευνες έχουν καταδείξει εδώ και αρκετό καιρό τους συγκεκριμένους βιομηχανικούς τομείς, οι οποίοι μπορούν να ευνοηθούν από την έναρξη της λειτουργίας των δικτύων πέμπτης γενιάς. Τον Ιούνιο του 2020, το “Ericsson Mobility Report” προχώρησε σε προβλέψεις για τον συνολικό αριθμό συνδρομών 5G σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημείωνε όμως, πως στην εξέλιξη αυτής της νέας τεχνολογικής υποδομής, η αριθμητική εξέλιξη των σχετικών συνδέσεων δεν είναι το ζητούμενο. Πέρα από τη μέτρηση της επιτυχίας του 5G σε αριθμό συνδρομών, τα αποτελέσματα του τελικά θα κριθούν από τα οφέλη που αυτό φέρνει σε ανθρώπους και επιχειρήσεις. Το 5G δημιουργήθηκε για καινοτομία και αυτή η κρίση ανέδειξε την πραγματική αξία της συνδεσιμότητας και το ρόλο που αυτή μπορεί να διαδραματίσει στην επανεκκίνηση των οικονομιών ανά τον κόσμο, τονίστηκε στην έκθεση της Ericsson.
Σύμφωνα με την έρευνα της Ericsson οι κλάδοι που θα καρπωθούν τα μεγαλύτερα οφέλη, είναι οι εξής:

Μεταποίηση
Το 5G πρόκειται να αυξήσει την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα της μεταποιητικής βιομηχανίας, βελτιώνοντας την ασφάλεια και ελαττώνοντας τα κόστη συντήρησης. Η εγκατάσταση των δικτύων πέμπτης γενιάς θεωρείται προαπαιτούμενο για την ενίσχυση των αυτοματισμών, την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και την εισαγωγή του Internet of Things στα εργοστάσια. Η παραγωγή και η λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων θα μπορέσουν να διεξάγονται παράλληλα με την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού, με τις επισκευές και τη συντήρηση των μηχανημάτων και υποδομών.

Ενέργεια
Θεωρητικά, το 5G μπορεί όχι απλά να ελαχιστοποιήσει, αλλά να οδηγήσει σε απόλυτο εκμηδενισμό τις απώλειες που έχουν τα δίκτυα του ηλεκτρισμού. Η νέα γενιά των συνδέσεων μπορεί να παρέχει μια οριζόντια και κάθετη κατόπτευση των δικτύων, στοχοποιώντας με μεγάλη ακρίβεια τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση βλάβης. Από την πλευρά της κατανάλωσης, ο πολλαπλασιασμός της ταχύτητας των διαδικτυακών συνδέσεων αυξάνει σε μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες ενεργειακής οικονομίας. Από όπου κι αν βρίσκονται οι καταναλωτές ηλεκτρισμού όλων των τάσεων, θα μπορούν να διαπιστώσουν ποιες δραστηριότητες είναι οι πιο ενεργοβόρες, ρυθμίζοντας τη λειτουργία της επιχείρησης με τον πιο αποδοτικό τρόπο.

Εφοδιαστική αλυσίδα
Για τα μεταφερόμενα προϊόντα, η χρήση του 5G θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει στη δημιουργία ενός πολύ μεγάλου αριθμού δεδομένων, το οποίο εξίσου εύκολα, θα μπορούσε να είναι προσβάσιμο, σε όλους όσοι λαμβάνουν μέρος σε μια εφοδιαστική αλυσίδα. Επιπλέον, αυτός ο αριθμός δεδομένων θα μπορούσε να είναι προσβάσιμος ακόμα και σε πραγματικό χρόνο! Τα δεδομένα αυτά μπορεί να αφορούν την ακριβή τοποθεσία που βρίσκονται π.χ. οι πρώτες ύλες που έχει παραγγείλει μια βιομηχανία και βέβαια, πολλά άλλα χρήσιμα και κρίσιμα δεδομένα, όπως η θερμοκρασία, η πίεση, η υγρασία κτλ.

Τρόφιμα
Από την αγροτική παραγωγή μέχρι τη συσκευασία ενός τρόφιμου ή ποτού, το 5G θα επιτρέψει τον απόλυτο αυτοματισμό όλων των σταδίων παραγωγής. Στις γεωργικές καλλιέργειες, η νέα γενιά δικτύων μπορεί να εντοπίσει ακόμα και ποιο φυτό ή ποιος καρπός χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο λίπασμα ή άρδευση.
Έπειτα, σε υγειονομικούς όρους, μπορεί να προκύψει μεγιστοποίηση της ασφάλειας των τροφίμων και πλήρης έλεγχος από τους υπεύθυνους των εργοστασίων, οποιονδήποτε ζητημάτων δύναται να προκύψουν για την ασφάλεια της κατανάλωσης των προϊόντων.

Μεταφορές
Εφαρμογές σε κινητά, πίνακες τηλεματικής, δορυφορική πλοήγησης. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει αυτά και δεκάδες άλλα προϊόντα που πλαισιώνουν και αναβαθμίζουν την βιομηχανία των οχημάτων και των μεταφορών. Το 5G θα μπορέσει να τονώσει ολόκληρο τον κλάδο, βελτιώνοντας σημαντικά τη χρησιμότητα και την ακρίβεια αυτών των προϊόντων και των εφαρμογών. Η ενίσχυση της ταχύτητας των δικτύων είναι επίσης δεδομένο ότι θα περιορίσει και την κατανάλωση των καυσίμων για τα οχήματα όλων των κατηγοριών, ενώ θα επιτρέψει με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια, την πρόβλεψη του χρόνου μιας μετακίνησης ή ενός ταξιδιού.
Αμυντική βιομηχανία
Οι τηλεπικοινωνίες είναι ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για την επιτυχία της βιομηχανίας των αμυντικών συστημάτων. Η δυνατότητα συλλογής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και η μεταφορά τους σε διάφορες συσκευές αποτελεί ζητούμενο για τον παγκόσμιο κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας εδώ και χρόνια. Το 5G έρχεται για να λύσει αυτό το ζήτημα, καθώς δίνει πλέον τη δυνατότητα της επικοινωνίας σε κάθε στρατιωτικό όχημα ή συσκευή ή ακόμα και στους στρατιώτες, σε οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο ή χώρο κι αν βρίσκονται.

Η «απειλή»
Βεβαίως, όπως είναι γνωστό, το ζήτημα της εξάπλωσης του δικτύου 5G δεν έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη για τους σωστούς λόγους. Όπως συμβαίνει συχνά με κάθε νέα σημαντική τεχνολογική πρόοδο, έτσι και με τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, αρκετοί θεωρούν ότι κρύβουν απειλές για τη δημόσια υγεία και εν γένει, μεγάλους κινδύνους για την ανθρωπότητα…
Μιλώντας στο Plant, ο Κωνσταντίνος Κάππας, καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Ακτινοφυσικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρεται σε όλες τις ακαδημαϊκά εγκεκριμένες και διεθνείς οδηγίες, οι οποίες ορίζουν τα ακριβή ζητήματα που προκύπτουν από την ακτινοβολία των τηλεπικοινωνιών. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, στην πραγματικότητα το 5G είναι ακόμα πιο ασφαλές από τα δίκτυα προηγούμενων γενεών. «Οι βασικοί περιορισμοί για την φασματική περιοχή της νέας τεχνολογίας 5G συμπεριλαμβάνονται στις ισχύουσες οδηγίες, ενώ η έκθεση του ατόμου γίνεται όλο και περισσότερο επιδερμική αυξανομένης της συχνότητος», τονίζει ο καθηγητής.

«Σε σχέση με την ισχύουσα οδηγία ασφαλείας, υπάρχουν μικρές διαφορές, οι οποίες όμως δεν συνιστούν διαφοροποίηση των ορίων ασφαλείας (Βασικοί Περιορισμοί και Επίπεδα Αναφοράς) για τις συχνότητες (800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz) των κινητών επικοινωνιών και την ολόσωμη έκθεση. Επίσης, δεν συνιστούν διαφοροποίηση για υψηλότερες συχνότητες, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τις ανάγκες της 5ης γενιάς επικοινωνιών (5G)», προσθέτει ο Κωνσταντίνος Κάππας, αναφερόμενος με ακρίβεια και σε όλα όσα έχουν ακουστεί για το νέο δίκτυο. «Συνολικά, τα επιδημιολογικά στοιχεία για την έκθεση στην ραδιοκυματική ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας δεν δεικνύουν καμμία αύξηση κινδύνου για εμφάνιση όγκων του εγκεφάλου και άλλων νεοπλασιών στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου, άλλων νεοπλασιών στο υπόλοιπο σώμα και παιδικού καρκίνου. Επίσης, συμπτώματα “ηλεκτρο-ευαισθησίας” σε ορισμένα άτομα έχουν αποδειχθεί οριστικά ως ιδιοπαθή και μη-σχετικά με την ακτινοβολία. Ακόμη, δεν υπάρχει καμμία σχέση μεταξύ της χρήσης του κινητού τηλεφώνου από έγκυο και της ανάπτυξης του εμβρύου, ενώ, μελέτες της ανδρικής γονιμότητος είναι πολύ χαμηλής ποιότητος και δεν μπορούν να στηρίξουν οποιαδήποτε αιτιακή σχέση “έκθεση σε ραδιοκυματική ακτινοβολία – υπογονιμότητα”», καταλήγει ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και ακτινοφυσικής.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και οι πλέον δύσπιστοι μπορούν να βλέπουν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν για την εκπομπή ακτινοβολίας σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, μέσω της ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, η οποία δημοσιοποιεί τις μετρήσεις που διενεργεί σε όλη τη χώρα, με τα στοιχεία να είναι διαθέσιμα προς όλους τους πολίτες.