Η Φωτεινή Σετάκη, ιδρύτρια της εταιρείας the NEW RAW αναλύει τις δυνατότητες και το ρόλο της προσθετικής κατασκευής, στη μάχη για ένα βιώσιμο μέλλον με λιγότερο πλαστικό.
Η εταιρεία The New Raw με έδρα το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό μέσα από τη δράση “Print Your City”. Η συγκεκριμένη δράση αποτέλεσε μέρος του προγράμματος “Zero Waste Future” της Coca-Cola, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη τις βάσεις για να γίνει “Zero Waste”, να γίνει δηλαδή μια «πόλη μηδενικών απορριμμάτων». Επιπλέον, έφερε τους πολίτες και τη νέα γενιά σε επαφή με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, την αντιμετώπιση των απορριμμάτων ως πόρους που μπορεί να έχουν μια δεύτερη ή τρίτη ζωή, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ζωή σε πιο «έξυπνες» πόλεις.
Πείτε μας λίγα λόγια για τις αξίες και το όραμα της εταιρείας;
Η εταιρεία The New Raw ιδρύθηκε το 2015 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας από τους αρχιτέκτονες Πάνο Σάκκα και εμένα. Η εταιρεία χρησιμοποιεί τη ρομποτική τρισδιάστατη εκτύπωση με ανακυκλωμένο πλαστικό για την ανάπτυξη και την εφαρμογή ιδεών. Λαμβάνοντας υπόψη την κυκλική οικονομία και το υψηλό ντιζάιν, προσδίδει στα αντικείμενα αισθητική αξία και κοινωνική επίδραση. Το μεγαλύτερο όραμα της εταιρείας πίσω από κάθε ένα από τα έργα ή τα προϊόντα της είναι να συμβάλει στη δημιουργία μιας παρακαταθήκης για τον κύκλο υλικών για τα πλαστικά, έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθεί το κοινό και να τονωθεί η τοπική παραγωγή. Μέσω της ολοκλήρωσης της σχεδιαστικής σκέψης, της ρομποτικής παραγωγής και της έρευνας γύρω από τα υλικά, η εταιρεία παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις σχεδιασμού και προσθετικής κατασκευής για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Σε ποιους τομείς της βιομηχανικής παραγωγής βλέπετε την τεχνολογία 3D Printing;
Σήμερα, βλέπουμε την εκτύπωση 3D σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, από την ιατρική, την αυτοκινητοβιομηχανία έως το βιομηχανικό κλάδο, ανοίγοντας δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων τύπων προϊόντων και εξαρτημάτων υψηλής απόδοσης, αλλά επίσης εισάγοντας νέες έννοιες όπως η παραγωγή κατά παραγγελία και η μαζική προσαρμογή. Εκπροσωπώντας τη The New Raw, βλέπουμε το 3D Printing ως μια μεγάλη ευκαιρία, καθώς μας επιτρέπει να συνδυάζουμε αυτήν την τεχνολογία με ροές αποβλήτων, προκειμένου να αναπτύξουμε τις έννοιες της κυκλικής οικονομίας και τις υπερτοπικές εφαρμογές.
Υπάρχει σχέδιο για άλλες μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Coca-Cola, να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία στα εργοστάσιά τους, και εάν ναι σε ποια μέρη της γραμμής παραγωγής τους;
Όλο και περισσότερες βιομηχανίες και μεγάλοι οργανισμοί δείχνουν ενδιαφέρον για την εφαρμογή της τρισδιάστατης εκτύπωσης, τόσα στα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης όσο και στις γραμμές παραγωγής τους. Αυτό οφείλεται στα γνωστά πλεονεκτήματα της τεχνολογίας, όπως η παραγωγή ολοκληρωμένων εξαρτημάτων υψηλής ποιότητας και απόδοσης. Προς το παρόν, αυτή η τεχνολογία φαίνεται να είναι πιο κατάλληλη για χαμηλό όγκο παραγωγής, όπως η κατά παραγγελία παραγωγή καθώς και για την παραγωγή μοναδικών ή προσαρμοσμένων προϊόντων.
Έχετε πρόσφατα παραδείγματα εφαρμογής στον τομέα της βιομηχανίας της εφαρμογής τρισδιάστατης εκτύπωσης;
Με το έργο, Print Your City (https://www.printyour.city/), προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε την έννοια της εφαρμογής της 3D εκτύπωσης σε οικιακά πλαστικά απορρίμματα, ως ένας τρόπος αναμόρφωσης του αστικού δημόσιου χώρου, χρησιμοποιώντας αφενός ανακυκλωμένα υλικά και αφετέρου την συμμετοχική σχεδίαση. Το έργο «Print your city» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως πρότυπο για τον δήμο του Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Το 2019, το πρόγραμμα Print Your City δοκιμάστηκε πιλοτικά σε ολόκληρη την κλίμακα της πόλης και εισήγαγε το Zero Waste Lab στη Θεσσαλονίκη της Ελλάδας, με την Coca-Cola Company ως πελάτη εκκίνησης.
Το 2020, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τον οργανισμό Blue Cycle (https://bluecycle.com/en/) για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης. Το Blue Cycle Lab είναι η πρώτη εγκατάσταση στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένη στην ανακύκλωση και την επεξεργασία πλαστικού εξοπλισμού, που προέρχεται από δραστηριότητες αλιείας και ναυτιλίας. Στο συγκεκριμένο έργο χρησιμοποιούμε, λοιπόν, την τρισδιάστατη εκτύπωση για να μετατρέψουμε τα θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα σε μια σειρά αντικειμένων διακόσμησης.
Ποιος είναι ο ρόλος της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην κυκλική οικονομία;
Η τεχνολογία της ρομποτικής-τρισδιάστατης εκτύπωσης επιτρέπει μια σύντομη διαδρομή ανακύκλωσης, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα μια διαδικασία παραγωγής μηδενικών αποβλήτων, που μπορεί να συνδυάσει την αρθρωτή επισκευή και τη μαζική προσαρμογή. Αδιαμφισβήτητα, η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να μεγιστοποιήσει τη χρήση και την αξία των υλικών πόρων, παρέχοντας νέες δυνατότητες στην παραγωγή. Επιπλέον, με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας, είναι δυνατή η τοπική ανακύκλωση των αποβλήτων. Αυτή η κυκλική στρατηγική είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ενισχύει την τοπική οικονομία, μέσω της προμήθειας τοπικών υλικών και της συνακόλουθης παραγωγής τοπικών αγαθών. Ο συνδυασμός της ρομποτικής εκτύπωσης 3D και των ανακυκλωμένων πλαστικών απορριμμάτων έχει τη δυνατότητα να αναμορφώσει το αστικό τοπίο, αναπτύσσοντας τις πόλεις που αγκαλιάζουν πλήρως τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και επιταχύνουν την ψηφιακή μετάβαση σε ένα σαφώς πιο βιώσιμο δομημένο περιβάλλον.