Αυξημένοι όγκοι πωλήσεων, επενδύσεις, εξαγορές αλλά και η εισαγωγή σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της πορείας του Ομίλου ΤΙΤΑΝ τους πρώτους μήνες της τρέχουσας χρονιάς. Το πρώτο τρίμηνο ξεκίνησε δυναμικά, με αυξημένους όγκους πωλήσεων σε όλα τα προϊόντα του Ομίλου και σταθερά επίπεδα τιμών. Στις ΗΠΑ, για άλλο ένα τρίμηνο οι τιμές κατέγραψαν θετικές τάσεις και οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι εγχώριες πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά. Ειδικότερα, σε ένα τρίμηνο που για τον κλάδο τα αποτελέσματα διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα λόγω εποχικότητας, ο Όμιλος σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 6,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, φτάνοντας τα €623,7 εκατ.
Τα EBITDA έφτασαν τα €109,8 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 2,5% έναντι των αποτελεσμάτων ρεκόρ του ίδιου τριμήνου το 2023, παρά το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Αν. Μεσόγειο, την πραγματοποίηση νωρίτερα φέτος των προγραμματισμένων διακοπών λειτουργίας των εργοστασίων λόγω συντήρησης στις ΗΠΑ και την υποτίμηση των νομισμάτων στην Αν. Μεσόγειο.

Στο ίδιο διάστημα ο Όμιλος συνέχισε τις αναπτυξιακές επενδύσεις του, με τις σχετικές δαπάνες να ανέρχονται σε €52,5 εκατ. Σύμφωνα με τη στρατηγική του Ομίλου, οι επενδύσεις για περαιτέρω βελτίωση του ενεργειακού μείγματος συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό, με αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, πρώτων υλών και υψηλότερη χρήση συμπληρωματικών τσιμεντοειδών υλικών έτσι ώστε να μειωθεί ο δείκτης κλίνκερ/τσιμέντου.

Οι πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, στοχεύοντας στην περαιτέρω εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων στα εργοστάσια του και συνεπώς στην περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων. Παράλληλα, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για μείωση των εκπομπών άνθρακα, ο Όμιλος υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς λατομείου στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τα αποθέματά του σε αδρανή υλικά και άργιλο, ενώ το εργοστάσιο Roanoke επιλέχθηκε για επιχορήγηση ύψους έως και 61,7 εκατ. δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου.

Απέδωσε η στρατηγική για την Ελλάδα
Η χρονιά ξεκίνησε δυναμικά και στην Ελλάδα, με τις πωλήσεις να σημειώνουν αύξηση σε όλα τα κύρια προϊόντα, και μάλιστα μεγαλύτερη σε σύγκριση με υπόλοιπη αγορά. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος ωφελείται σημαντικά από την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων του και την τοποθέτησή του σε περιοχές με υψηλή ζήτηση. Μετά την έναρξη λειτουργίας του προασβεστοποιητή στο εργοστάσιο Καμαρίου, η χρήση εναλλακτικών καυσίμων στο εργοστάσιο κατέγραψε βελτίωση όσον αφορά τη θερμική υποκατάσταση, ενώ καταγράφονται συνεχώς περαιτέρω βελτιώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2024 ο Όμιλος προχώρησε στην εξαγορά λατομείου στην Αττική με περισσότερους από 40 εκατ. τόνους αποθεμάτων.

Μπαίνει σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ
Σε μια ακόμη σημαντική στρατηγική κίνηση η Titan Cement International ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε εισαγωγή σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ της θυγατρικής του, Titan America, αντλώντας κεφάλαια που θα διευκολύνουν τη χρηματοδότηση της μελλοντικής ανάπτυξης και των επενδυτικών ευκαιριών. Η εισαγωγή εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί σε χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και θα συνοδεύεται από δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού, αναλόγου με το σύνηθες ποσοστό διάθεσης μετοχών σε δημόσιες προσφορές εισαγωγής σε χρηματιστήριο στις ΗΠΑ. Η διαδικασία δεν θα επιφέρει φορολογική επιβάρυνση στον Όμιλο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.