Ένα καλό ερώτημα, για όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο της εξοικονόμησης ενέργειας και ειδικότερα του φωτισμού. Η ιστορική βιομηχανία Tungsram, μέλος της Tungsram Group, ιδρύθηκε το 1896, εξελίχθηκε σε βασικό προμηθευτή λαμπτήρων γυαλιού σε όλη την Ευρώπη και σήμερα διαθέτει 5 εργοστάσια στην Ουγγαρία, ενώ εξάγει σε περισσότερες από 100 αγορές.

Βιομηχανικό Led με αισθητήρες
Τι αναζητεί τελικά η γηραιά πλην όμως σιδηρά αυτή κυρία της βιομηχανίας στην Ελλάδα; Πηγή που έχει άμεση επαφή με την ουγγρική εταιρεία, η ΑLX Greece τηρεί σιγήν ιχθύος. Φαίνεται πάντως ότι μέσω κυρίως κατασκευαστικών εταιρειών η Tungsram, έχει κλείσει συμβάσεις για την αντικατάσταση σε μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις παλαιών φωτιστικών από νέα τεχνολογίας LED.

Δεν είναι όμως μόνο το βιομηχανικό Led που «πουλά» η ουγγρική βιομηχανία, αλλά η δυνατότητα της ενσωμάτωσής του μέσω ασύρματου δικτύου, σε ένα προηγμένο σύστημα ελέγχου που μεγιστοποιεί την αποδοτικότητα. Στο βιομηχανικό φωτιστικό δηλαδή, προστίθεται αισθητήρας κίνησης ή άλλοι αισθητήρες, και εντάσσεται έτσι σε δίκτυο Mash. Οι αισθητήρες παρακολουθούν συνεχώς τις φυσικές συνθήκες φωτισμού του εξωτερικού περιβάλλοντος και βελτιστοποιούν ανάλογα τον εσωτερικό φωτισμό. Επιπλέον, με μια διαδραστική πλατφόρμα ο διαχειριστής μπορεί να επιλέξει τον φωτισμό του χώρου, από απόσταση μέσω του υπολογιστή ή οποιαδήποτε άλλης έξυπνης συσκευής και να ενημερωθεί αναλυτικά για δεδομένα και στατιστικά στοιχεία της λειτουργίας του.

Περί «έξυπνου» φωτισμούστις σχάρες
Η Tungsram, επισημαίνει ότι η χρήση του «έξυπνου» φωτισμού στις βιομηχανικές σχάρες μπορεί να αυξήσει μέχρι και 10% την παραγωγικότητα και να μειώσει τα σφάλματα κατά 30%. Παράλληλα, εκτιμά, ότι η αντικατάσταση παλαιών φωτιστικών μπορεί να αποφέρει μείωση ενέργειας όχι στο 40% αλλά στο 62%. Σίγουρα πάντως, ενόψει της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, ο «έξυπνος» βιομηχανικός φωτισμός αναμένεται να ζήσει μέρες λαμπρές και μαζί με αυτόν όσοι επαξίως τον εκπροσωπούν ανά τον κόσμο.