Ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται σε φάση ιστορικής μετάβασης, με οδηγούς την οικουμενική προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και την εξέλιξη της τεχνολογίας, που αλλάζει το επενδυτικό τοπίο και τις προτεραιότητες. Στον ενεργειακό τομέα, η ουσία της μετάβασης συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: αποανθρακοποίηση (decarbonization), ψηφιοποίηση (digitalization) και αποκεντρωμένη παραγωγή (decentralization). Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης και η σημαντική πρόοδος του εξηλεκτρισμού (electrification) και της ψηφιοποίησης της οικονομίας αποτελούν τους κύριους άξονες για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και την ενίσχυση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, η συμβολή της ενέργειας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι κομβική.
Ειδικότερα, οι σχετικές δράσεις διαπερνούν σχεδόν το σύνολο των αξόνων. Συνολικά από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής θα εισρεύσουν πόροι 4,8 δισ. ευρώ μόνο για την ενέργεια, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν ακόμη 1,7 δισ. ευρώ από το νέο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, επιπλέον πόροι από το Ηorizon Εurope και το Connecting Europe Facility, το μηχανισμό εγγυήσεων InvestEU και εθνικοί πόροι μέσω του ΠΔΕ. Σε μια περίοδο, λοιπόν, που τα πάντα «πρασινίζουν», μια γνωριμία με τις κυρίαρχες τάσεις σε όλους τους σχετικούς τομείς είναι παραπάνω από χρήσιμη. Στο πολυθεματικό αφιέρωμα του τεύχους που κρατάτε στα χέρια σας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, τοποθετείται στο πιο «καυτό» θέμα της ενεργειακής επικαιρότητας, αυτό του masterplan για την απολιγνιτοποίηση και καταγράφει τα κίνητρα που δίνονται για την προσέλκυση επενδύσεων, σε μια χορταστική συνέντευξη στο Plant, στη σελίδα 26.
Το «πράσινο» τεύχος περιλαμβάνει επίσης: Πλούσιο ρεπορτάζ, συνεντεύξεις με ανθρώπους-κλειδιά για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας, τις αειφόρες δράσεις που ωφελούνται με υψηλούς προϋπολογισμούς, τους στόχους που τέθηκαν στο Eθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Kλίμα, τη μείωση εκπομπών, τη βελτίωση ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, τη διείσδυση των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας και την ένταξη σε διεθνή ενεργειακά δίκτυα.
Το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας, μπορεί να επηρεάζει τη ζήτηση της ενέργειας και να δημιουργεί επιμέρους πρακτικά προβλήματα, πλην όμως από ότι ήδη διαφαίνεται, δεν αναστέλλει τη συνολικότερη δυναμική. Η ενέργεια και ειδικότερα η «πράσινη», ήρθε για να μείνει και εξελίσσεται στον πλέον δυναμικό κλάδο της οικονομίας μαζί με τη βιομηχανία, υποσχόμενη αυτό που ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης και η ομάδα του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προέβλεψε: ότι τελικά τα οφέλη από την προώθησή της θα είναι πολλαπλά.