Τρεις νέες γραμμές παραγωγής με ρομποτικές εφαρμογές αλλά και έναν εξολοκλήρου νέο χώρο παραγωγής έχει στα σκαριά η Θ. ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑΚΟΣ ΑΒΕΕ. «Στους χώρους μας παράγουμε μεταλλικά ράφια υψηλών προδιαγραφών για logistics, αποθήκες και καταστήματα με τα πιο σύγχρονα μέσα, επενδύοντας συνεχώς σε νέες μεθόδους και εξοπλισμό», αναφέρει στο INDUSTRY ο κ. Σωτήρης Δημητρουλάκος, Υπεύθυνος Παραγωγής της εταιρείας.

Στην αιχμή του τεχνολογικού δόρατος
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σύγχρονα μηχανήματα σε συνδυασμό με το εξειδικευμένο προσωπικό και την κατάλληλη πρώτη ύλη είναι αυτά που δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εταιρεία. Μάλιστα, μέσα στο 2024 θα εγκατασταθούν τρεις νέες γραμμές παραγωγής που βασίζονται κυρίως σε ρομποτικές εφαρμογές και θα εξασφαλίσουν στην εταιρεία μεγαλύτερη απόδοση, ακρίβεια και δυναμική. «Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα συστήματα αυτά θα έρθουν στη χώρα μας από την Ευρώπη για πρώτη φορά και αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην τεχνολογία της ελασματουργίας», τονίζει ο κ. Δημητρουλάκος.

Παράλληλα, η βιομηχανία ραφιών έχει ξεκινήσει διαδικασίες αδειοδότησης για έναν νέο χώρο παραγωγής, κοντά στους ήδη υπάρχοντες, που η έκταση θα φτάσει τα 2.000 τ.μ. και συνολικά θα αυξήσει τις παραγωγικές κτιριακές εγκαταστάσεις σε 11.794 τ.μ. Εξάλλου η ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑΚΟΣ χρησιμοποιεί ήδη από το 2004 γραμμές παραγωγής με απόδοση 24/7 και πλήρη χαρακτηριστικά απομακρυσμένου ελέγχου και τηλεδιάγνωσης σε περίπτωση βλαβών.

«Μολαταύτα η προσπάθεια για συνεχή εξέλιξη αυτοματισμών δε σταματάει ποτέ, χρησιμοποιώντας CNC μηχανήματα νέας γενιάς, 7 ρομποτικούς βραχίονες τελευταίας γενιάς, γραμμές με ρομπότ καρτεσιανού συστήματος, ραουλομηχανές με CNC ελέγχους και όλα τα παραπάνω να συνδυάζονται και ανταλλάζουν δεδομένα με ERP software, αποτελώντας την μετουσίωση του Industry 4.0», σημειώνει ο Υπεύθυνος Παραγωγής, προσθέτοντας ότι τα οφέλη από την χρήση όλων των παραπάνω φαίνονται από την πληθώρα των κωδικών που αποτελούν τη γκάμα της εταιρείας, τους έγκαιρους χρόνους παράδοσης και από την καλύτερη διαχείριση και προγραμματισμό υλοποίησης των παραγγελιών.

Τα 3 μέτωπα της πράσινης παραγωγής και οι επιδόσεις του 2023
Ερωτηθείς σχετικά με το ρόλο της βιωσιμότητας στη στρατηγική της εταιρείας, ο κ. Δημητρουλάκος τονίζει ότι η προσπάθεια της Θ. ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑΚΟΣ ΑΒΕΕ εστιάζει σε τρία μέτωπα:

• Συνεχής ανανέωση του στόλου της με χρήση υβριδικών, ηλεκτρικών και χαμηλών ρύπων οχημάτων.

• Καλύτερη διαχείριση των εργασιών που απαιτούν υψηλό ενεργειακό αποτύπωμα όπως η διαδικασία πολυμερισμού ηλεκτροστατικής διαδικασίας με στόχο τη μείωση του παραμικρού ενεργειακού πόρου.

• Όλες οι νέες επενδύσεις γίνονται πλέον και με αυστηρό ενεργειακό κριτήριο. Π.χ. οι 3 νέες γραμμές παραγωγής που προαναφέρθηκαν θα φέρουν εξοικονόμηση ενέργειας έως και 80%.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να ενισχύσουν την ήδη ανοδική πορεία της εταιρείας, με τον κ. Δημητρουλάκο να χαρακτηρίζει το 2023 μια θετική χρονιά, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες που οδήγησαν σε αστάθεια τιμών στις πρώτες ύλες και την δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού. «Με σωστό προγραμματισμό αποθεμάτων και συνεχή τεχνολογική εξέλιξη επετεύχθη η αύξηση πωλήσεων στο δίκτυό μας σε Ελλάδα και σε επιπλέον 12 χώρες του εξωτερικού. Ελπίζουμε το 2024 να φέρει μια σταθεροποίηση των αγορών με τη λήξη των πολέμων, αυξάνοντας τις προοπτικές για είσοδό μας και σε άλλες αγορές του παγκόσμιου χάρτη», καταλήγει ο Υπεύθυνος Παραγωγής.