Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το όραμα του κ. Θάνου Αγγελάκη, CEO και προέδρου της ομώνυμης πτηνοτροφικής εταιρείας, για την μεταμόρφωσή της σε μια πλήρως καθετοποιημένη βιομηχανία, μέσα από επενδύσεις συνολικού ύψους €30 εκατ., που θα διπλασιάσουν τόσο το τζίρο, όσο και την παραγωγική της δυναμικότητα σε βάθος πενταετίας, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο κ. Αγγελάκης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, κατά την οποία διευκρίνισε ότι ήδη έχουν κατατεθεί δύο σχετικοί φάκελοι προς χρηματοδότηση και έπεται συνέχεια. Πιο συγκεκριμένα, από τα €30 εκατ. που θα επενδυθούν την επόμενη τριετία, τα 24 εκατ. έχουν ήδη κατατεθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Δράση 1 και Δράση 2) – η τελευταία κατατέθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου και αναμένεται απάντηση εντός του Νοεμβρίου- και τα υπόλοιπα θα κατατεθούν στο επόμενο διάστημα

Το πολυδιάστατο επενδυτικό πρόγραμμα και η ενίσχυση των εξαγωγών
Ο κ. Αγγελάκης αναφέρθηκε στις διαφορετικές πτυχές του επενδυτικού προγράμματος, οι οποίες έχουν ως κάτωθι:
• Επένδυση σε φωτοβολταϊκά: €2,5 εκατ.
• Αντικατάσταση του στόλου των φορτηγών: €2,5 εκατ. Όπως διευκρίνισε ο CEO, στον προηγούμενο αναπτυξιακό η ενίσχυση ήταν 10% ενώ «διεκδικήσαμε και το πήγαμε στο 30%».
• Διπλασιασμός της δυναμικότητας του πτηνοσφαγείου και γενικότερος εκσυγχρονισμός του: €7,5 εκατ.
• Απόκτηση νέων μηχανών συσκευασίας, επέκταση των αποθηκευτικών χώρων στις εγκαταστάσεις της Αγγελάκης κατά 7.000 τ.μ. και δημιουργία νέας μονάδας με γραμμή προψημένων (ready to cook) προϊόντων: €7,5 εκατ.
• Εκσυγχρονισμός της μονάδας ζωοτροφών: €2-2,5 εκατ.
• Εξαγορά μονάδας εκκολαπτηρίου αυγών: €600.000. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη, η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου.
• Απόκτηση μονάδων πατρογονικών: περίπου €1,5 εκατ. Ο CEO στάθηκε στη σημασία των πατρογονικών για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής της εταιρείας, ενώ αναφέρθηκε στην άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων για την επανένταξη της πρωτογενούς παραγωγής στον αναπτυξιακό.
• Επενδύσεις σε νέους πτηνοτροφικούς θαλάμους 20.000 τ.μ.: 4 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελάκης, η μονάδα επεξεργασίας υποπροϊόντων είναι η μόνη για την οποία δεν έχει γίνει αίτηση χρηματοδότησης στον αναπτυξιακό, ενώ στα σχέδια της εταιρείας είναι η εκμετάλλευση των αποβλήτων προς παραγωγή ενέργειας. Επίσης, μέσα στο έτος ολοκληρώθηκε η καταγραφή του αποτυπώματος άνθρακα της Αγγελάκης με τη συμβολή της Optilog, και ήδη η διοίκηση θέτει στόχους για τη μείωσή του.

Για δύσκολες συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να χειροτερέψουν το 2023 έκανε λόγο ο κ. Αγγελάκης, αναφέροντας ότι το κόστος των ζωοτροφών συγκριτικά με το 2021 έχει αυξηθεί κατά 80%, ενώ το λειτουργικό κόστος έχει ξεπεράσει το 20% – 30% σε αύξηση. Ωστόσο, σε πείσμα της κρίσης, η Αγγελάκης «βλέπει» τζίρο €40 εκατ. το 2022, με ανάπτυξη 35% και ενίσχυση των εξαγωγών κατά 150% σε σχέση με το 2021. Παράλληλα, η εταιρεία συνεργάζεται με την πανεπιστημιακή κοινότητα στο κομμάτι του R&D, για την ανάπτυξη νέων, πιο υγιεινών προϊόντων.