Νέες επενδύσεις ετοιμάζει η βιομηχανία εκτυπώσεων Antopack το επόμενο διάστημα, με την CEO της, Τέα Αντωνίου-Βαραλή, να κάνει λόγο για έως και 40% επιπλέον παραγωγικότητα. Η Antopack διατηρεί μια από τις πιο προηγμένες εγκαταστάσεις εκτύπωσης στην Ευρώπη, στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, όπου και δραστηριοποιείται εδώ και 129 χρόνια, παράγοντας ετικέτες υγρής κόλλας, χαρτόκουτα, δίσκους offset welle και κουτιά welle.
Το απροσδόκητο όφελος της ΤΝ
«Πριν 1,5 περίπου χρόνο ολοκληρώθηκε η επένδυση σε μια καθετοποιημένη γραμμή παραγωγής χαρτοκιβωτίου με εκτύπωση Flexo, η οποία ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει από άποψη πωλήσεων» αναφέρει στο INDUSTRY η κα Αντωνίου, μέλος της τέταρτης γενιάς στελεχών της οικογενειακής επιχείρησης. Η επένδυση, ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση μέσω αναπτυξιακού νόμου και κατά 30% με ίδια κεφάλαια.
Το επόμενο επενδυτικό βήμα της Antopack περιλαμβάνει την προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής, κόστους 5 εκατ. ευρώ. Το πλάνο, το οποίο επίσης αναμένεται να ενταχθεί σε πρόγραμμα του αναπτυξιακού, θα ξεκινήσει στα τέλη του έτους και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024. «Η νέα εκτυπωτική μηχανή Offset που είναι να παραγγείλουμε έχει διάσταση 160×110 και θα είναι η μοναδική στην Ελλάδα σε τέτοιο μέγεθος», σημειώνει η CEO, διευκρινίζοντας ότι θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, θα ενσωματώνει τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και θα ενισχύσει την παραγωγικότητα κατά 40%.
Σύμφωνα με την κα Αντωνίου, η υιοθέτηση αυτοματισμών διευκολύνει και τη στελέχωση της εταιρείας, καθώς η εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού στον κλάδο των εκτυπώσεων είναι πολύ δύσκολη -λόγω έλλειψης σχετικής σχολής στην Ελλάδα- σε αντίθεση με την πρόσληψη και ενδοεταιρική εκπαίδευση στελεχών για τον χειρισμό μηχανημάτων που λειτουργούν με ΤΝ. Παράλληλα, η Antopack αξιοποιεί την εργασία εξ αποστάσεως και έχει ως στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών της.
Δράσεις με περιβαλλοντικό πρόσημο
Η εταιρεία επενδύει επίσης στην χρήση ΑΠΕ και τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. «Έχουμε εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά ισχύος 500 KW στην στέγη του εργοστασίου μας, τα οποία είναι σε λειτουργία από το Νοέμβριο, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα εγκατασταθούν 500 επιπλέον», σημειώνει η κα Αντωνίου, αναφέροντας ότι θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες της εταιρείας σε ποσοστό περίπου 85%, με στόχο την πλήρη αυτονομία. Επιπλέον, η Antopack έχει προχωρήσει στην αφαίρεση συγκεκριμένων χημικών από την παραγωγή της, τα οποία θα μειώσουν σημαντικά τα απόβλητά της και συνεπώς το κόστος συλλογής τους, ενώ έχει λάβει πιστοποίηση FSC, που υποστηρίζει την υπεύθυνη διαχείριση των δασών.
Ευοίωνες οι προβλέψεις για φέτος
Στην προηγούμενη χρήση η Antopack κατάφερε να αναπτυχθεί παρά τις αντίξοες συνθήκες, πετυχαίνοντας το 2022 τζίρο ύψους 10,3 εκατ. ευρώ, 19% υψηλότερο σε σύγκριση με το 2021. Όσον αφορά στις φετινές προβλέψεις, η κα Αντωνίου τις χαρακτηρίζει ευοίωνες, με την εταιρεία να οδεύει προς αύξηση κύκλου εργασιών της τάξεως του 11%.
«Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους πελάτες μας όλα τα προϊόντα συσκευασίας που τυχόν χρειάζονται, καθώς έτσι αναπτύσσεται μια πιο ισχυρή σχέση μεταξύ προμηθευτή και πελάτη, φέρνοντας μεγαλύτερους όγκους και άνοιγμα στο τζίρο», τονίζει η CEO.