Τους τέσσερις άξονες προτεραιότητας της Motor Oil για την ενεργειακή μετάβαση, περιέγραψε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Πέτρος Τζαννετάκης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της στρατηγικής για συνεχή βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του διυλιστηρίου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εγκαθιστά σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στις εγκαταστάσεις των Αγίων Θεοδώρων.

Στη σημασία της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ιδιωτικών επενδύσεων αναφέρθηκε ο κ. Τζαννετάκης, ενώ απαρίθμησε τις προτεραιότητες της Motor Oil ως εξής:
1. Συνεχής ενίσχυση της αποδοτικότητας του διυλιστηρίου και του εύρους των προϊόντων που παράγονται σε αυτό.
2. Kινητικότητα (mobility), σχεδιασμός του πρατηρίου του μέλλοντος, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.
3. Eπενδύσεις σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και ΑΠΕ.
4. Ανανεώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα.

Ευελιξία και ανθεκτικότητα των υποδομών
Όσον αφορά στο νέο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, όπως σημειώνει η εταιρεία, αναβαθμίζει την ευελιξία και την ανθεκτικότητα των υποδομών του διυλιστηρίου, εξασφαλίζοντας περισσότερη ενεργειακή αυτονομία.

Το συγκεκριμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ με μπαταρίες ειδικής τεχνολογίας, κατασκευασμένες μεν από ευρέως διαθέσιμες πρώτες ύλες, κατάλληλες δε για εγκατάσταση σε περιβάλλον Oil & Gas και υψηλές θερμοκρασίες. Ως τεχνολογία έχουν τη δυνατότητα βαθιάς εκφόρτισης, να εκτελούν διαρκώς κύκλους μερικής φόρτισης – εκφόρτισης χωρίς να μειώνεται ο χρόνος ζωής τους και να ελέγχονται από σύστημα SCADA όπου ενσωματώνονται όλες οι υπόλοιπες ηλεκτρολογικές υποδομές του διυλιστηρίου. Οι μπαταρίες που εγκαταστάθηκαν μπορούν να αποθηκεύουν και ακολούθως να διοχετεύουν στο εσωτερικό δίκτυο του διυλιστηρίου 4MWh. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής, δίνουν τη δυνατότητα στο διυλιστήριο να μειώνει το ανθρακικό αποτύπωμα αναβαθμίζοντας την ενεργειακή αυτονομία του.