H λειτουργία ενιαίου ΣΣΕΔ αποβλήτων συσκευασιών πανελλαδικής εμβέλειας για τις φιάλες ποτών έως τις 5 Ιανουαρίου 2023, με αποκλειστικό σκοπό την εφαρμογή συστήματος επιστροφής εγγύησης, είναι επιβεβλημένη σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία. Στην πράξη ωστόσο η εφαρμογή ενός συστήματος DRS δεν είναι μια απλή διαδικασία και συχνά προϋποθέτει την εφαρμογή σήμανσης ασφαλείας (security printing) σε κάθε διακινούμενη συσκευασία, την υιοθέτηση αυστηρών πρωτοκόλλων ελέγχου στις εκτυπωτικές μονάδες και στις βιομηχανίες εμφιάλωσης, την υψηλή αυτοχρηματοδότηση των διακινούμενων εμφιαλωμένων αγαθών, το υψηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας του μηχανισμού συλλογής των κενών συσκευασιών κ.α.
Τα παραπάνω συζητήθηκαν στο διαδικτυακό Σεμινάριο με τίτλο «Back to basics. DRS for the Greek Beverage market», που διοργάνωσαν η διεθνής εταιρεία Μελετών Eunomia Research & Consulting και ο ΣΥΒΙΠΥΣ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν από διακεκριμένους ομιλητές, ορισμένες πρακτικές που έχουν χρησιμοποιηθεί σε Ευρωπαϊκές χώρες και έχουν καταστήσει βιώσιμα τα εγκατεστημένα συστήματα εγγυοδοσίας.
Σύμφωνα με τους ομιλητές, το σύστημα αυτό μπορεί να αναδειχθεί ως το πιο επιτυχημένο από τα μέτρα μείωσης των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων, καθώς ενδέχεται να αποτρέψει σε ετήσια βάση 16.000 τόνους θαλάσσιων απορριμμάτων έως το 2030, καθώς και να εξοικονομήσει την εκπομπή 620.000 τόνων ισοδύναμου CO2, συμβάλλοντας στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, με βάση την τελευταία μελέτη που πραγματοποίησε η Eunomia.