Η ρομποτική τεχνολογία αποτελεί ισχυρό εργαλείο στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της βιομηχανίας για αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, με στόχο τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών, αλλά και της ποιότητας του τελικού προϊόντος.

Τα συνεργατικά ρομπότ σχεδιάστηκαν με στόχο τη δημιουργία ενός ευφυούς περιβάλλοντος εργασίας, όπου άνθρωποι και μηχανές συνυπάρχουν για την επίτευξη ενός αποδοτικότερου αποτελέσματος κατά την παραγωγική διαδικασία.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης τους είναι:

 • Απαλάσσουν τους εργαζόμενους από τις επαναλαμβανόμενες και επίπονες χειρωνακτικές εργασίες
 • Αναπροσαρμόζονται εύκολα σε διαφορετική θέση εργασίας ή αλλαγή προϊόντος
 • Διαθέτουν απλοποιημένο τρόπο προγραμματισμού
 • Συμμορφώνονται με τoυς κανονισμούς ασφάλειας χειριστών, όπως καθορίζονται στα πρότυπα ISO 13849-1, Pl d, Cat3 & ISO10218.

Τα τυπικά πεδία εφαρμογής των cobots περιλαβάνουν:

 1. Παλετοπoίηση (Palletizing)

Ιδανικά για εφαρμογές παλετοποίησης εώς 25kg και 1902mm reach με μέγιστη εξοικονόμηση χώρου χάρη στο μικρό τους αποτύπωμα. Στα μοντέλα με ενσωματωμένη κάμερα, η ταξινόμηση των προϊόντων μπορεί να γίνει με ανάγνωση barcode ή άλλες μεθόδους μηχανικής όρασης ενώ για τον προγραμματισμό υπάρχει έτοιμο function block.

 1. Συσκευασία

Ανίχνευση και ταξινόμηση προϊόντων πριν τοποθετηθούν σε κιβώτια. Εύκολη προσαρμογή για διαχείριση διαφορετικών προϊόντων στην ίδια γραμμή παραγωγής π.χ. εποχικά προϊόντα.

 1. Συγκόλληση

Σταθερή ποιότητα συγκόλλησης σε μικρές ή μεγαλύτερες γραμμές παραγωγής και σε συνδυασμό με έμπειρους συγκολλητές για πιο πολύπλοκες εφαρμογές.

 1. 3D Bin Picking

Επιλογή από “σωρό” προϊόντων με χρήση 3D κάμερας της OMRON επάνω στον βραχίονα για μείωση του όγκου των διατάξεων ταξινόμησης.

 1. Συναρμολόγηση

Πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων και πολύπλοκων εργασιών συναρμολόγησης, αυτόνομα ή και παράλληλα με ανθρώπους.

 1. Αυτοκινούμενος Βραχίονας

Τοποθετώντας έναν βραχίονα cobot πάνω σε ένα αυτοκινούμενο ρομπότ της OMRON, μας δίνεται η δυνατότητα, να αυτοματοποιήσουμε τη συλλογή και τη μεταφορά προϊόντων.

 1. Τροφοδότηση μηχανών (Machine Tending)

Ιδανικά για τροφοδότηση μηχανών CNC, μηχανές χύτευσης με έγχυση, πρέσες διαμόρφωσης και διάτρησης, μηχανές λείανσης και κοπής, απαλλάσσοντας τους εργαζομένους από επαναλαμβανόμενες και επικίνδυνες εργασίες.

 1. Επιλογή και τοποθέτηση(Pick & Place) με αναγνώριση

Χάρη στη δυνατότητα επιλογής μοντέλου με ενσωματωμένο σύστημα μηχανικής όρασης, η επιλογή και τοποθέτηση κατόπιν αναγνώρισης γίνεται εύκολα και με ακρίβεια χωρίς την ανάγκη τοποθέτησης επιπλέον εξοπλισμού.

Η νέα σειρά OMRON TM Collaborative Robots S Series

Η KSA Industrial Automation, στρατηγικός συνεργάτης της OMRON στην Ελλάδα, παρουσιάζει τη νέα σειρά OMRON TM Collaborative Robots S Series. Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες για βελτιωμένη απόδοση και αυξημένη ασφάλεια σε περιβάλλοντα συνεργασίας ανθρώπων και ρομπότ , η Omron δημιούργησε τη νέα σειρά TM S συστήνοντας πέντε μοντέλα με δυνατότητες ωφέλιμου φορτίου από 5 kg έως 25 kg και απόσταση λειτουργίας (Reach) από 900mm έως 1902 mm.

Με την προσθήκη 12 επιπλέον χαρακτηριστικών ασφαλείας, η νέα γενιά συνεργατικών ρομπότ της Omron διαθέτει πλέον 31 λειτουργίες ασφαλείας, συμμορφώνεται πλήρως στα διεθνή πρότυπα ISO 13849-1, Cat.3, PL D και ISO 10218 -1, φέρει πιστοποίηση από την TUV Nord ενώ διαθέτει UL/CSA πιστοποιήσεις από την SGS.

Έτσι, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τις απαραίτητες διατάξεις ασφαλείας, η λειτουργία τους σε κοινό περιβάλλον με ανθρώπους, χωρίς ογκώδεις φράχτες και περιορισμούς πρόσβασης, κρίνεται ασφαλής.

Διαθέτουν βαθμό στεγανότητας IP54 τόσο για τον βραχίονα όσο και για τον ελεγκτή τους (έκδοση AC) και είναι σχεδιασμένα με προστασίες που τα καθιστούν κατάλληλα για χρήση σε clean room (ISO Class 3) και έκθεση σε λάδι κοπής.

Τα συνεργατικά ρομπότ σειράς S είναι έξι αξόνων και διακρίνονται για τις επιδόσεις τους: φτάνουν ταχύτητες 450°/s (J6) που αποτελούν την καλύτερη επίδοση στον κλάδο, είναι τέσσερις φορές ταχύτερα από το προηγούμενο μοντέλο, έχουν εκτεταμένο εύρος περιστροφής 360° σε όλους τους άξονες (εκτός J3) καθώς και υψηλή επαναληψιμότητα της τάξεως των ±0.03mm.

Προαιρετική επιλογή αποτελούν και τα μοντέλα με ενσωματωμένη κάμερα με εξελιγμένες λειτουργίες μηχανικής όρασης για εφαρμογές που απαιτούν ταυτόχρονη επιθεώρηση ποιοτικών ή άλλων χαρακτηριστικών των προς επεξεργασία προϊόντων.

Το περιβάλλον προγραμματισμού, βασίζεται σε διάγραμμα ροής (TM-flow) για απλοποίηση του τρόπου προγραμματισμού από μη εξειδικευμένους χρήστες ενώ διατίθεται πλέον η δυνατότητα χρήσης Script Node εντός της ροής ή και Script project programming (TMscript) για πιο έμπειρους προγραμματιστές.

Για περισσότερες εφαρμογές και case studies αυτοματισμού στη βιομηχανία: https://omron.ksa.gr/https://ksa.gr

 

KSA Industrial Automation

Νερομύλου 17, 136 78, Αχαρνές

T: 210 240 6000

E: [email protected]

W: https://ksa.gr/