Η Alpiconn, με στόχο τη βελτιστοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής, έχει αναπτύξει μια σειρά από καινοτόμες λύσεις που προσφέρουν στις επιχειρήσεις τα εργαλεία για να αναβαθμίσουν την αποδοτικότητά τους. Ο Κωνσταντίνος Σκλιάμης, Συνιδρυτής, Implementations & Hardware Solutions Specialist της Alpiconn, μαζί με τον Θεόδωρο Παπαδόπουλο, Business & Product Development της εταιρείας, μας μίλησαν στη Syskevasia 2024 για τις προκλήσεις και τις στρατηγικές της Alpiconn στην υποστήριξη των βιομηχανικών διαδικασιών.
Όπως επεσήμαναν, κάθε διεργασία παραγωγής, συσκευασίας ή μεταποίησης περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά μέρη – εξοπλισμό, εργατικό δυναμικό και πληροφοριακά συστήματα. «Κάθε ένα από αυτά τα μέρη εξειδικεύεται σε μια συγκεκριμένη λειτουργία και πιθανότατα την εκτελεί επιτυχώς», εξηγούν. Ωστόσο, η έλλειψη διασύνδεσης και συντονισμού μεταξύ τους οδηγεί συχνά σε αυξημένο λειτουργικό κόστος λόγω καθυστερήσεων, σφαλμάτων ή μειωμένης αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων. Στην καλύτερη περίπτωση, όπως τόνισαν, αυτό «περιορίζει τους ανθρώπους, τα τμήματα και τελικά τις επιχειρήσεις από το να επιτύχουν την επιθυμητή αποδοτικότητα και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους».
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνδεδεμένα εργοστάσια, η Alpiconn ανέπτυξε την πλατφόρμα Plantecho, η οποία ενσωματώνει τέσσερις βασικούς πυλώνες της εφοδιαστικής αλυσίδας σε ένα ενιαίο σύστημα: αποθήκη (WMS), παραγωγή (MES), διασφάλιση ποιότητας (QA) και συντήρηση του εξοπλισμού (CMMS). «Ως εκτελεστικό σύστημα, το Plantecho ενσωματώνεται πλήρως στην επιχείρηση», δήλωσαν, προσθέτοντας ότι το σύστημα παρέχει δύο προεκτάσεις: αφενός, τη διασύνδεση με τον μηχανολογικό εξοπλισμό, και αφετέρου, τη διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα της επιχείρησης, όπως ERP και διαχείριση στόλου.
Ειδικά στη διασύνδεση του εξοπλισμού, η Alpiconn έχει αναπτύξει την πλατφόρμα Flexus, η οποία λειτουργεί με βάση συμβάντα (event-based) και ενσωματώνει τη λειτουργία και την τρέχουσα κατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού στις εκτελεστικές διαδικασίες της επιχείρησης. Με τη βοήθεια τεχνολογιών IoT και δυναμικών ροών (workflows), το Flexus «αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο των διαρκώς παραγόμενων δεδομένων από τον εξοπλισμό στην επίτευξη των εταιρικών στόχων», σημειώνουν. Παράλληλα, με τις υπηρεσίες Information Integration της Alpiconn, επιτρέπεται η αμφίδρομη ανταλλαγή πολύτιμων και απαραίτητων πληροφοριών ανάμεσα στα συστήματα λογισμικού της Alpiconn και στα υφιστάμενα συστήματα της κάθε επιχείρησης.
«Με το τρίπτυχο λύσεων που προσφέρουμε, μαζί με τις υποενότητες και τις εκατοντάδες έτοιμες λειτουργίες που παρέχουμε, καταφέρνουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο το σύνολο των πόρων ενός εργοστασίου, βελτιστοποιώντας την απόδοση, διασφαλίζοντας την ποιότητα και ενισχύοντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της Alpiconn.
Κατά την έκθεση, η Alpiconn ανακοίνωσε και τη νέα της συνεργασία με την Insider Navigation για την ανάπτυξη εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality), που έρχεται να απαντήσει σε μια από τις βασικές προκλήσεις της βιομηχανίας: την αξιοπιστία των δεδομένων που καταγράφονται από τον άνθρωπο και τη διασφάλιση της ορθής εκτέλεσης των διαδικασιών.
«Πιστεύουμε ότι η επαυξημένη πραγματικότητα μπορεί να προσφέρει αξιόπιστα αποτελέσματα, είτε ως αυτόνομη λύση είτε ως επέκταση του συστήματος Plantecho», εξήγησαν, αναδεικνύοντας την προστιθέμενη αξία που προσφέρουν στους συνεργάτες τους. Η συνεργασία αυτή στοχεύει στη βελτίωση της απόδοσης και των ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού μέσω της καθοδήγησης και του ελέγχου που προσφέρει η επαυξημένη πραγματικότητα σε εφαρμογές, όπως η διαχείριση εγκαταστάσεων, η συντήρηση εξοπλισμού, ο ποιοτικός έλεγχος και οι διαδικασίες παραγωγής. «Με την Insider Navigation, που διαθέτει πάνω από δέκα χρόνια εμπειρίας και συνεργάζεται με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες, όπως η Ford και η Volkswagen, μπορούμε να προσφέρουμε καινοτόμες λύσεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της βιομηχανίας», κατέληξαν οι κκ Σκλιάμης και Παπαδόπουλος.