Σε μια όμορφη τελετή την Τρίτη 13 Ιουνίου, στο House 124 στην Αθήνα, τα Supply Chain Awards ανακοίνωσαν τους μεγάλους τους νικητές, με την παρουσία εκπροσώπων εταιρειών, ακαδημαϊκών και θεσμικών φορέων. Τα βραβεία στην 7η διοργάνωσή τους παρουσίασαν καινοτόμα έργα και πρωτοβουλίες στο χώρο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Logistics, ενώ έχουν καθιερωθεί ως το σημείο συνάντησης των logisticians της ελληνικής αγοράς.

Τα υποψήφια έργα αξιολόγησε ανεξάρτητη επιτροπή 18 μελών που αποτελείται από εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και φορέων του χώρου της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics. Πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης είναι ο Δρ. Βασίλης Ζεϊμπέκης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης Παν. Αιγαίου, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Σήμερα βρισκόμαστε όλοι μαζί στα βραβεία Supply Chain Awards 2023 για να βραβεύσουμε τους άριστους. Να βραβεύσουμε δηλαδή αυτές τις εταιρείες οι οποίες αντιλαμβανόμενες τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η αριστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, επένδυσαν σε ανθρώπινο κεφάλαιο, χρόνο και οικονομικούς πόρους με στόχο να αναδιοργανώσουν με καινοτόμο τρόπο τις διαδικασίες logistics τους, να εισάγουν πληροφοριακά συστήματα και αυτοματισμούς που υποστηρίζουν το ψηφιακό τους μετασχηματισμό, να αναπτύξουν ολοκληρωμένες δράσεις για την αειφορία τους καθώς και να εισάγουν εργαλεία για την ευελιξία και την ανθεκτικότητα των διαδικασιών τους που θωρακίζουν τη λειτουργία τους σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον». Τα Supply Chain Awards 2023 έδωσαν δύο τιμητικές διακρίσεις: στην Ελληνική Εταιρεία Logistics, και στον Δρ. Στράτο Παπαδημητρίου, για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του κλάδου Μεταφορών και Logistics.

Όσον αφορά τις gold διακρίσεις, με χρυσό βραβείο διακρίθηκαν οι εταιρείες ΑΒ Βασιλόπουλος (συνολικά 3 gold στις κατηγορίες Ηλεκτρονικό Εμπόριο B2C και Β2Β, Αριστεία στη last-mile παράδοση / εξυπηρέτηση, Ολική ποιότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα), οι Info Quest Technologies-Mantis (Ρομποτική & ευφυείς αυτοματισμοί στις αποθήκες), η ACS Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (Βέλτιστες πρακτικές ταχυμεταφορών), η PTL (Green Logistics & ΕΚΕ), η Truck & Cargo Insurance (Καινοτομία στη μεταφορά – διανομή), o ΟΠΑΠ (Αποδοτικότητα & παραγωγικότητα στα logistics), η Coca Cola Τρία Έψιλον (Μετασχηματισμός στην εφοδιαστική αλυσίδα), το Εργαστήριο ΣυΣΠαΛ, Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ερευνητικά έργα στην εφοδιαστική αλυσίδα), η εταιρεία MANTIS (Λογισμικό & εξοπλισμός πληροφορικής στην εφοδιαστική αλυσίδα), η VOYATZOGLOU (Εξοπλισμός & συστήματα αποθήκευσης).

Τα βραβεία διοργανώθηκαν από την Boussias Events με την Αιγίδα του ΣΕΒ.
Επισκεφτείτε το site των βραβείων www.supplychainawards.gr, προκειμένου να δείτε τους νικητές, τις φωτογραφίες και το video της τελετής, καθώς και άλλες πληροφορίες σχετικά με το θεσμό.

Τα Platinum βραβεία

Τα έργα που σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στην ενότητα που διαγωνίστηκαν, κατέκτησαν το platinum βραβείο της ενότητας.

Αριστεία στην Εφοδιαστική Αλυσίδα ανά επιχειρηματικό κλάδο
ΑΒ Βασιλόπουλος
Με κέντρο την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών μας και την βέλτιστη διανομή και παράδοση των παραγγελιών η ΑΒ Βασιλόπουλος δημιούργησε το “Home Shop Center”. Αποτελεί μια ιδιαίτερα καινοτόμα δομή με ποικίλα μοντέλα αναπλήρωσης και παράδοσης, που στόχο έχουν την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πελατών στο σωστό χρόνο, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής. Εντός του 2022 υπήρξαν επενδύσεις για κτιριακές παρεμβάσεις και επέκταση για την αύξηση του όγκου εξυπηρετόυμενων παραγγελιών. Οι αλλαγές επέφεραν περισσότερα τετραγωνικά στους θαλάμους συντήρησης και κατάψυξης, αλλά και στον χώρο του ξηρού φορτίου. Η αποθήκη έχει επίσης σχεδιαστεί για να λειτουργεί με το ελάχιστό δυνατό απόθεμα, για μείωση καταστροφών και εξοικονόμηση χώρου, εκμεταλλευόμενο το υψηλό απόθεμα και τις συχνές παραδόσεις από τις κεντρικές αποθήκες.

Βέλτιστες Πρακτικές Logistics στη Βιομηχανία / Λιανεμπόριο
Info Quest Technologies-Mantis
Η Info Quest Technologies εμπιστεύτηκε τη Mantis για την υποστήριξη των λειτουργιών του νέου υπερσύγχρονου κέντρου καθώς και το orchestration με το Autostore. Ο Αργύρης Παπαντωνόπουλος, Commercial Director της Mantis επεσήμανε ότι: «Το επίπεδο των συγκεκριμένων βραβείων είναι πάρα πολύ υψηλό. Η Mantis συμμετέχει κάθε χρονιά στα βραβεία με στόχο να προάγουμε τις καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις μας στον κλάδο των Logistics και του supply chain». Η Mantis, σχεδίασε ένα λογισμικό υψηλής απόδοσης LVS-WCS AMHS Server (LVS – Warehouse Control System, Automated Materials Handling Server), που υποστηρίζει πλήρως τη λειτουργία του Autostore, κάνοντας βέλτιστη διαχείριση ροής των εμπορευμάτων σε πραγματικό χρόνο. Η IQT επωφελήθηκε από αυτή την αποκλειστική τεχνολογία που προσφέρει μεγάλη ταχύτητα και αυξημένη ευελιξία υλοποίησης.

Πάροχοι Υπηρεσιών Logistics | Μεταφορών | Εξοπλισμού
Voyatzoglou
Η Voyatzoglou, μια εκ των κορυφαίων εταιρειών στον εξοπλισμό αποθηκών με ημιαυτόματες και πλήρως αυτοματοποιημένες λύσεις, παρέδωσε τις νέες αποθήκες της VICKO στην Β. Ελλάδα. Η εφαρμογή του νέου συστήματος αποτελείται από ένα αυτόματο σύστημα εισαγωγής και περιτύλιξης, τέσσερα 3d carriers και δύο lifts, που λειτουργούν σε 24ώρη βάση (24h/7days). Οι αυτοματισμοί αυτοί αξιοποιούν πλήρως τις διαστάσεις του κτιρίου για να επιτύχουν την μέγιστη απόδοση σε αποθήκευση παλετών και picking SKU. Ο Νικόλαος Βογιατζόγλου, President & CEO Voyatzoglou ανέφερε ότι: «υπάρχουν πολλές επενδύσεις στον κλάδο automation & robotics και έχουμε μπροστά μας ένα λαμπρό μέλλον» Η εφαρμογή του νέου συστήματος αποτελείται από ένα αυτόματο σύστημα εισαγωγής και περιτύλιξης, τέσσερα 3d carriers και δύο lifts, που λειτουργούν σε 24ώρη βάση (24h/7days).

SPECIAL MENTION
ΟΠΑΠ: Στρατηγικές συνεργασίες στις λειτουργίες των Logistics

Βασική πρόκληση του ΟΠΑΠ είναι η άμεση και καθημερινή υποστήριξη του μεγαλύτερου δικτύου λιανικής πώλησης (πάνω από 4000 σημεία πανελλαδικώς), και κατ’ επέκταση του πελατολογίου του. Οι συνθήκες, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε εθνικό, άλλαξαν δραματικά τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, επηρεάζοντας την εφοδιαστική αλυσίδα.
Έχοντας σαν βασικό γνώμονα την όσο γίνεται πιο αποτελεσματική προσαρμογή στις δυσκολίες και προκλήσεις αυτές του εξωτερικού περιβάλλοντος, εστιάσαμε ακόμα περισσότερο σε δύο βασικούς πυλώνες:
• Τις συνεργασίες.
• Την ανάπτυξη περαιτέρω της ψηφιοποίησης στις λειτουργίες των Logistics.
Διαπιστώσαμε γρήγορα ότι στρατηγικές συνεργασίες που βασίζονται πρώτιστα στην ευελιξία, είναι πιο πολύ από ποτέ πλέον απαραίτητες στον κλάδο, όχι όμως μένοντας στο επίπεδο παροχής υπηρεσιών μεταξύ Πελάτη – Συνεργάτη, αλλά διευρυνόμενες στο επίπεδο αμοιβαίας εξέλιξης των διαδικασιών και της τεχνολογίας στον χώρο. Σε αυτό το πλαίσιο, διευρύναμε τη σχέση μας με το βασικό στρατηγικό μας συνεργάτη, την NEUROSOFT. H διεύρυνση αυτή περιλαμβάνει από κοινού ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων & μεθόδων για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών αποθήκευσης, διακίνησης και επισκευής στο πεδίο. Με τον τρόπο αυτό, διασυνδέονται σε όλα τα επίπεδα μεταξύ τους οι 40 τοπικές αποθήκες (Hubs) σε όλη την επικράτεια. Επιπρόσθετα, ελήφθη υπόψη και η γεωγραφική διασπορά των Hub που στηρίζεται στην αντίστοιχη των καταστημάτων ΟΠΑΠ & Play OPAP ανα την Ελληνική επικράτεια.Η συμμετοχή του ΟΠΑΠ στα Supply Chain Awards 2023, βασίστηκε ακριβώς επάνω στους πυλώνες της στρατηγικής μας για αμοιβαία εποικοδομητικές συνεργασίες στις λειτουργίες των Logistics. Για το λόγο αυτό και η βράβευση μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί άλλη μια ισχυρή ένδειξη της ορθής μας εστίασης.
Θεόδωρος Βελάνας, Supply Chain, Field Services & Contact Centers Director, ΟΠΑΠ