Οι επιχειρήσεις που δείχνουν το δρόμο της εξωστρεφής καινοτόμας επιχειρηματικής δραστηριότητας, βραβεύτηκαν στα Supply Chain Awards 2022, αναδεικνύοντας μεγάλους νικητές τις Mantis και Coca-Cola Τρία Έψιλον.

Η τελετή απονομής των Supply Chain Awards 2022 πραγματοποιήθηκε ζωντανά και σε κλίμα χαράς για την αγορά την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022, στο House 124 στην Αθήνα. Στην έκτη τους πλέον διοργάνωση τα βραβεία της BOUSSIAS, διοργανώθηκαν με την επιστημονική επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, την Αιγίδα των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Υποδομών & Μεταφορών, επιβραβεύοντας την αριστεία και την καινοτομία επιχειρήσεων στον χώρο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Logistics. Οι βραβευμένες πρακτικές αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους logisticians της ελληνικής αγοράς και οδηγούν στην αναβάθμιση και εξέλιξη του κλάδου συνολικά.

Ο πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης Δρ. Βασίλης Ζεϊμπέκης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης Παν. Αιγαίου, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα βραβεύουμε αυτές τις εταιρείες οι οποίες αντιλαμβανόμενες τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η αριστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, επένδυσαν σε ανθρώπινο κεφάλαιο, χρόνο και χρήμα με στόχο να αναδιοργανώσουν με καινοτόμο τρόπο τις διαδικασίες logistics τους, να εισάγουν πληροφοριακά συστήματα και αυτοματισμούς που υποστηρίζουν το ψηφιακό τους μετασχηματισμό, να αναπτύξουν ολοκληρωμένες δράσεις για την αειφορία τους καθώς και να εισάγουν εργαλεία για την ευελιξία και την ανθεκτικότητα των διαδικασιών τους που θωρακίζουν τη λειτουργία τους σε αυτό το αβέβαιο, ευμετάβλητο, πολύπλοκο και ασαφές περιβάλλον στο οποίο επιχειρούν καθημερινά. Νιώθουμε υπερήφανοι για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό επιχειρήσεων υψηλού επιπέδου και κύρους, οι οποίες παρουσίασαν σημαντικές και καινοτόμες δράσεις στον ευρύτερο τομέα της διοίκησης της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Στη φετινή διοργάνωση απονεμήθηκαν και 2 Τιμητικά Βραβεία σε προσωπικότητες που έχουν συμβάλει στην αναβάθμιση του κλάδου εφοδιαστικής αλυσίδας και logistics. Το 1ο τιμητικό παρέλαβε ο Ph.D. Professor Ιωάννης Μίνης, του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το 2ο τιμητικό παρέλαβε η Σοφία Μακιού για τον πατέρα της Θωμά Μακιό, που υπήρξε ηγετική προσωπικότητα στον κλάδο των Logistics και έχασε τη ζωή του ξαφνικά.

Οι νικητές στην τελετή απονομής είχαν την ευκαιρία να παραλάβουν τα βραβεία τους, να συζητήσουν και να φωτογραφηθούν με συνεργάτες και μέλη της επιτροπής. Η απονομή των Supply Chain Awards 2022 πραγματοποιήθηκε μαζί με την απονομή των Packaging Awards 2022, καθώς οι εταιρείες που βραβεύονταν στους 2 διαφορετικούς κλάδους έχουν πολλά να μοιραστούν αλλά και να δημιουργήσουν συνέργειες. Η «πρωτότυπη» κάπως ενέργεια θα αξιολογηθεί, ώστε να αποφασισθεί πώς θα οργανωθεί η απονομή των 2 βραβείων την επόμενη χρονιά. Παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.

Τα Βραβεία της Χρονιάς
ΟΙ ΔΥΟ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ SUPPLY CHAIN AWARDS 2022, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΕΣΠΑΣΑΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΑΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥΣ.

Supply Chain Provider of the year
MANTIS
Βασίλης Νικολακόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Mantis Hellas
«Η βράβευσή μας για δεύτερη φορά, είναι μια σημαίνουσα διάκριση που επισφραγίζει ξανά τη θέση της Mantis ανάμεσα στους κυρίαρχους παρόχους λογισμικού και λύσεων για την Εφοδιαστική Αλυσίδα. Πρόσφατα, η Mantis συγχωνεύθηκε με την ecovium, κορυφαίο πάροχο λύσεων Logistics στην Κεντρική Ευρώπη. Μαζί, βελτιστοποιούμε και παρέχουμε λύσεις Logistics που εξασφαλίζουν προστιθέμενη αξία για όλους τους εμπλεκόμενους. Στηρίζουμε ενεργά τον θεσμό των Supply Chain Awards και ευχαριστούμε την κριτική επιτροπή, την Boussias και την αγορά της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, που μας ανέδειξε, και φέτος, στην κορυφή. Η Mantis κατέκτησε δύο Gold Awards για το optimization και automation στο νέο κέντρο της διανομής της Ιαπωνικής, Gold Award για την καινοτόμο λύση VVR που αναπτύξαμε σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπως επίσης Silver Award για την μεγάλη αύξηση παραγωγικότητας στη ρουμανική εταιρεία 3PL Aquila με Smart & Affordable automations / Pick-to-Light. Παρουσιάσαμε, ενδεικτικά, τρία διαφορετικά έργα που αντιπροσωπεύουν το εύρος των κάθετων αγορών που καλύπτουμε, την πληθώρα τεχνολογικών επιλογών, την εύκολη διασύνδεση και οδήγηση αυτοματισμών καθώς και την έμφαση στην Έρευνα και την Ανάπτυξη για την παραγωγή καινοτόμων λύσεων για την Εφοδιαστική Αλυσίδα.
Με τη γεωγραφική μας επέκταση και το διευρυμένο product portfolio (TMS, customs, multi-carrier shipping software κ.ά.) δημιουργούμε και διαμορφώνουμε το μέλλον της Εφοδιαστικής Αλυσίδας υπό το πρίσμα του “Simple Chain”. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο να εργαζόμαστε για να εξυπηρετούμε τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών μας».

Supply Chain Company of the Year
Coca-Cola Τρία Εψιλον
Δημήτρης Μποσνίδης – Logistics Manager
«H διάκριση ως Supply Chain Provider of the Year μας τιμά και μας χαροποίει ιδιαίτερα, καθώς επιβραβεύει και επιβεβαιώνει την προσήλωση όλων μας στην Coca-Cola Τρία Έψιλον για μία αειφόρο και μακροπρόθεσμα ανθεκτική εφοδιαστική αλυσίδα. H εφοδιαστική μας αλυσίδα παίζει κεντρικό ρόλο στην επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Και, πρωταρχικό μας μέλημα είναι να έχουμε μία αειφόρο εφοδιαστική αλυσίδα. Θέλουμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας, μειώνοντας συνεχώς το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Επενδύουμε λοιπόν σταθερά σε καινοτόμες λύσεις και συνέργειες που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και θα μας φέρουν πιο κοντά στον στόχο μας για μία κλιματικά ουδέτερη εφοδιαστική αλυσίδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επένδυση ύψους €4 εκατομμυρίων ευρώ για την κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου μέσω του νέου τύπου συσκευασίας KeelClip™. Η νέα συσκευασία μειώνει τη χρήση πλαστικού κατά 540 τόνους ετησίως, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή μας για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα». Φυσικά, η ψηφιοποίηση και η ενίσχυση της τεχνογνωσίας των ανθρώπων μας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας και των καταναλωτών μας. Η συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι βασική προτεραιότητα βιώσιμης ανάπτυξης για εμάς. Στόχος μας είναι η συνεχής μείωση των εκπομπών σε όλη την αλυσίδα αξίας μας, ώστε να πετύχουμε μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2040. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να διαγράψουμε έτσι εύκολα όλες τις εκπομπές, αλλά μπορούμε να τις διατηρήσουμε σε ισορροπία επενδύοντας στην καινοτομία, τη συνεργασία και τον ανοιχτό διάλογο με τους συνεργάτες μας. Η στρατηγική μας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, την πορεία προς μια κυκλική προσέγγιση στις συσκευασίες, με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, αυξάνοντας τη χρήση rPET, επιλογές χωρίς συσκευασία, καθώς και καταργώντας τα πλαστικά στη δευτερογενή συσκευασία».

Supply Chain Awards Gold Awards
ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΧΡΥΣΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Logika
Αριστεία στην αποθήκευση / εξυπηρέτηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο – Gold
Αριστεία στα Logistics στο Ηλεκτρονικό εμπόριο B2C & B2B – Gold
Η Logika είναι ένας εξειδικευμένος 3PL πάροχος στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου και στο Micropicking. Ανέλαβε σε επίπεδο Logistics το κορυφαίο ηλεκτρονικό φαρμακείο 2happy.gr. Αυτή τη στιγμή είναι το 1ο ηλεκτρονικό φαρμακείο το οποίο έκανε outsourcing όλες τις διαδικασίες logistics στην Ελλάδα. Στόχος ήταν η βελτίωση του customer service experience, η αύξηση του αριθμού παραγγελιών, οι βέλτιστες συνθήκες αποθήκευσης καθώς η Logika διαθέτει GDP Certification, συμμόρφωση για ορθή αποθήκευση ιατροτεχνολογικών εμπορευμάτων καθώς και ISO 22.000:2018 για την ασφαλή διαχείριση και φύλαξη ξηρού φορτίου τροφίμου. Η ευελιξία που δόθηκε μέσω της συνεργασίας με τη Logika οδήγησε στην απλοποίηση των διαδικασιών logistics, τη δυνατότητα διαχείρισης παραγγελιών σε peak period καθώς και στη δυνατότητα ενός ευέλικτου μοντέλου διαχείρισης.

KOUVIDIS
Αριστεία στα Logistics στο Ηλεκτρονικό εμπόριο B2C & B2B – Gold
Αριστεία στο Customer Service Experience στα Logistics – Ηλεκτρονικό εμπόριο B2C &B2B – Gold
Με οδηγό την υπόσχεσή της εταιρείας, να παρέχει μία μοναδική εμπειρία στην συνεργασία της με τους πελάτες, όλες οι λειτουργίες της έχουν στο επίκεντρο τον πελάτη, προσδίδοντας ταχύτητα, διαφάνεια και αξία. Ο Account Manager είναι η φωνή ΠΡΟΣ και ΑΠΟ τον πελάτη, δημιουργώντας περιβάλλον εμπιστοσύνης και βέλτιστης ικανοποίησης. Ιδιαίτερο ρόλο κατέχει και το τμήμα Client Support που διαχειρίζεται ερωτήματα σχετικά με status, έκτακτα, παράπονα, με στόχο την γρήγορη απάντηση στον πελάτη. Επίσης, το τμήμα λειτουργεί με ‘Ticketing Tool’ μετρώντας τον χρόνο ανταπόκρισης και με levels of escalation. Τέλος, μέσω των μηχανογραφικών εργαλείων και των business analytics, η εταιρεία αποστέλλει κάθε μήνα το “Your Journey in a Snapshot” όπου αποτυπώνεται το μηνιαίο ‘ταξίδι’ στην συνεργασία.

KLEEMANN
Αριστεία εφοδιαστικής αλυσίδας στον κλάδο των ανελκυστήρων – Gold
Επιτυχημένη διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας εν μέσω covid – Gold
Με έτος ίδρυσης το 1983 στο Κιλκίς, η KLEEMANN είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές ανελκυστήρων στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, παρέχοντας κάθε τύπο ανελκυστήρα για οικιακή ή εμπορική χρήση. Η Διεύθυνση Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ομίλου KLEEMANN αποτελείται από τον Προγραμματισμό, τη Διεύθυνση Προμηθειών, τη Διεύθυνση Διαχείρισης Υλικών και Αναπλήρωσης αποθεμάτων, τα Logistics και το τμήμα Τελωνειακών διαδικασιών. Η βέλτιστη λειτουργία αυτών διασφαλίζει τη συνεχή ανάπτυξη του ομίλου έχοντας τα πλεονεκτήματα του ανταγωνιστικού κόστους κτήσης των υλικών, τους χαμηλότερους χρόνους παράδοσης ανελκυστήρα (3 εβδομάδες) στην αγορά. Η αρμονική συνεργασία όλων των τμημάτων της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και τα επιτεύγματά τους, είχαν ως αποτέλεσμα το 2021 τη μείωση του κόστους λειτουργίας της Διεύθυνσης κατά 7,8% με αυξημένο όγκο εργασιών κατά 12% σε σχέση με το 2020 κι αύξηση του δείκτη ικανοποίησης των πελατών NPS σε 51.Η Διεύθυνση Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ομίλου KLEEMANN συμβάλλει στη διαρκή ανάπτυξη του ομίλου εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικό κόστος κτήσης Α υλών & υλικών, υψηλή ποιότητα και έγκαιρους χρόνους παράδοσης των προϊόντων της εταιρίας σε όλο τον κόσμο.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Green Truck: Το πρωτοποριακό πράσινο φορτηγό της ΑΒ Βασιλόπουλος – Gold
H AB Βασιλόπουλος αποδεικνύει για μία ακόμα φορά στην πράξη τη μέριμνά της για την προστασία του περιβάλλοντος, φέρνοντας το πρώτο πράσινο φορτηγό για τις καθημερινές μεταφορές των προϊόντων της. Έτσι, η εταιρεία ενσωματώνει στο στόλο της το πρώτο green truck στη χώρα, ένα καινoτόμο όχημα που δεν κινείται με πετρέλαιο, αλλά με φυσικό αέριο. Το νέο όχημα αποτελεί τομή για τα ελληνικά δεδομένα, εφόσον η χρήση του βοηθά σημαντικά στην μείωση των εκπομπών CO2, που παράγονται κατά την λειτουργία ενός κλασικού πετρελαιοκινητήρα. Πιο συγκεκριμένα, το πράσινο φορτηγό ξεχωρίζει για τις σύγχρονες τεχνολογίες που ενσωματώνει και το κάνουν να αποτελεί την πλέον πράσινη λύση για διανομές στην πόλη.

ΟΡΦΕΥΣ ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ Α.Ε
ΟΡΦΕΥΣ ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ λειτουργία centralized e-Fulfillment Center – Gold
Η Ορφεύς Βεϊνόγλου δημιούργησε και λειτούργησε υπό έκτακτες συνθήκες, ένα αποτελεσματικό centralized e-Fulfillment Center υψηλής αυτοματοποίησης στον τομέα Retail, για λογαριασμό ενός εκ των κορυφαίων consumer goods Retailer, διασφαλίζοντας την ηγετική του θέση στο κανάλι του ηλεκτρονικού εμπορίου και την περαιτέρω επέκτασή του στην αγορά. Μέσα από το έργο επιτευχθήκαν:
• Αύξηση ταχύτητας εκτέλεσης των παραγγελιών.
• Αύξηση παραγωγικότητας και ευελιξίας.
• Μείωση διαχειριστικών λαθών κατά τη συλλογή.
• Μείωση του λειτουργικού κόστους αποθήκης.
• Παρακολούθηση και συντονισμός εργασιών σε πραγματικό χρόνο.
• Μέγιστη αξιοποίηση εξοπλισμού & υφιστάμενων αποθηκευτικών χώρων.

Nestle Hellas
Πλατφόρμα Εφοδιαστικής Αλυσίδας στη Nestle Hellas – Gold
The Nestle 360 Customer Experience – Gold
Η Nestle Hellas, καθοδηγούμενη από το όραμά της να δημιουργήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών και της ανάπτυξης των ψηφιακών δυνατοτήτων των ανθρώπων της, δημιουργήσαν την πλατφόρμα Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Η πλατφόρμα συγκεντρώνει σε ένα σημείο όλα τα Data Analytics Reports της εφοδιαστικής αλυσίδας και παρέχει εκπαίδευση στους χρήστες στη χρήση εργαλείων Data Analytics. Βασικό συστατικό της επιτυχίας της πλατφόρμας είναι ότι το περιεχόμενό της είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας χρηστών και προγραμματιστή. Οι χρήστες εξηγούν την ανάγκη και ο προγραμματιστής δημιουργεί το κατάλληλο report. Περισσότερες από 2000 ώρες ετησίως που αφιερώνονταν σε ενημέρωση αναφορών με δεδομένα τώρα αξιοποιούνται σε δράσεις συνεχούς βελτίωσης.

ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ Α.Ε. και ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.
Απογείωση της παραγωγικότητας στη διαδικασία picking της ΔΕΛΤΑ με τη λύση VISION PICKING από την Aberon Automations Suite της ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ Α.Ε – Gold
Η αναβάθμιση της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτέλεσε το κύριο έναυσμα της ΔΕΛΤΑ για την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών στην αποθήκη. Η εταιρεία έχει επενδύσει από το 1998 στη λύση aberon WMS, για τα κέντρα διανομής γιαούρτης και γάλακτος Αγίου Στεφάνου Αττικής, χυμών Λαμίας και γάλακτος ΥΘΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης. Το περιβάλλον ψυγείου με τις χαμηλές θερμοκρασίες είναι το κύριο χαρακτηριστικό των κέντρων διανομής της ΔΕΛΤΑ και ο βασικός λόγος για τη νέα επένδυση. Η ΔΕΛΤΑ εμπιστεύθηκε ακόμα μία φορά την Optimum και τον Όμιλο Entersoft για την υλοποίηση της απαιτητικής λύσης Vision Picking, η οποία ξεκίνησε ως ερευνητικό έργο και υιοθετήθηκε για πρώτη φορά, σε πλήρη παραγωγική βάση. Ο χειριστής της αποθήκης του σήμερα εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται, έχοντας το κεφάλι του ψηλά και τα χέρια του ελεύθερα, ώστε να εκτελεί τις εντολές κυριολεκτικά και μόνο με την κίνηση του ενός ματιού του.

Utilize Business Solutions
PaperEntry.AI Λογισμικό αυτόματης εξόρυξης δεδομένων από παραστατικά με τη χρήση Artificial Intelligence και Natural Language Processing. // Freight Forwarders – Gold
Το έργο αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση εφαρμογής τεχνολογιών Artificial Intelligence και Natural Language Processing για την αυτοματοποιημένη καταχώρηση δεδομένων και παραστατικών στο μηχανογραφικό σύστημα της εταιρείας Super Cargo. Η εφαρμογή PaperEntry.AI εκπαιδεύεται στο να αναγνωρίζει αυτόματα τις πληροφορίες μέσα από έγγραφα και να τις καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα της εκάστοτε εταιρείας αντικαθιστώντας πλήρως την ανάγκη χειροκίνητης καταχώρησης. Η οριζόντια εφαρμογή της λύσης στο σύνολο των εισερχόμενων παραστατικών της Super Cargo, η εγκυρότητα των πληροφοριών που αποθηκεύονται και η ταχύτητα αποθήκευσης τους, από τη στιγμή της λήψης του παραστατικού στο σύστημα μηχανογράφησης, εκσυγχρόνισαν τις διαδικασίες που ακολουθούσε η Super Cargo, βελτιστοποίησαν τα μοντέλα επεξεργασίας και εξαγωγής αποτελεσμάτων και ενίσχυσαν την ικανότητα άμεσης προσαρμογής της εταιρείας στις αλλαγές της αγοράς.