Η Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας διαθέτει 30 και πλέον χρόνια εμπειρίας στην παραγωγή μπαταριών τεχνολογίας μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου. Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στις βιομηχανικές μπαταρίες για οχήματα του κλάδου της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (ηλεκτρικά περονοφόρα, ανυψωτικά κ.λπ.) και εκτός δρόμου (golf carts). Δραστηριοποιείται επίσης στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για εφαρμογές εντός και εκτός δικτύου, αλλά και για οικιακή χρήση.

«Κομβικός στόχος της Sunlight Group είναι η πλήρης καθετοποίηση της παραγωγής μας. Αυτό σημαίνει πως επενδύουμε σημαντικά για να καλύπτουμε πλήρως τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας στους τομείς όπου δραστηριοποιούμαστε: Από την προμήθεια της πρώτης ύλης μέσω ανακύκλωσης, στην κατασκευή του στοιχείου για τις μπαταρίες μολύβδου και λιθίου, στη συναρμολόγηση των στοιχείων σε μπαταρίες με απάρτια που επίσης παράγονται in-house, στην ανάπτυξη λογισμικών και ηλεκτρονικών συστημάτων, και στην υποστήριξη του τελικού προϊόντος με φορτιστές και λύσεις IoT ιδίας κατασκευής», σημειώνει στο INDUSTRY η Ιωάννα Γαβριελάτου, Διευθύντρια

Mar­keting, Sunlight Group.
Σύμφωνα με την ίδια, «ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί στα προϊόντα μολύβδου, όπου προμηθευόμαστε πάνω από το 50% των αναγκών μας από την πρότυπη μονάδα Sunlight Recycling της Κομοτηνής. Επίσης, καλύπτουμε όλη την αλυσίδα της μπαταρίας εντός των εγκαταστάσεών μας με παραγωγή στοιχείων στο βιομηχανικό συγκρότημα της Ξάνθης, εξαρτήματα από τη θυγατρική μας Sunlight Technosystems στο Κιλκίς, συναρμολόγηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και παράδοση τελικού προϊόντος στον πελάτη με φορτιστή – επίσης παραγωγής Sunlight».
Βασική επιδίωξη του Ομίλου στο μέλλον είναι να καθετοποιηθεί πλήρως και η παραγωγή μας στην τεχνολογία λιθίου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Sunlight επενδύει δυναμικά σε εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό. Οι 200 και πλέον ειδικοί που απαρτίζουν την εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα της Sunlight εργάζονται στην πιλοτική γραμμή παραγωγής στοιχείων λιθίου που λειτουργεί στην Ξάνθη, την πιλοτική μονάδα ανακύκλωσης λιθίου ReLiFe στις ίδιες εγκαταστάσεις και στα υπόλοιπα τέσσερα κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας. «Με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πραγματικού Gigafactory στοιχείων λιθίου σε ελληνικό έδαφος που θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια», καταλήγει η κα Γαβριελάτου.