Δεν πάτησε «φρένο» η SUNLIGHT στην ψηφιοποίηση της παραγωγικής της διαδικασίας και τις επενδυτικές της πρωτοβουλίες το 2020, παρά την πανδημία Covid – 19. Αντιθέτως, οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας – μέλους του Ομίλου Olympia χαρακτηρίζονται θετικές, με κύκλο εργασιών €176,9 εκατ., EBITDA €19,2 εκατ. και κέρδη προ φόρων €18,3 εκατ. Μάλιστα, παρατηρήθηκε ραγδαία ανάπτυξη με αύξηση του όγκου πωλήσεων, παρά την πτώση της παγκόσμιας αγοράς βιομηχανικών οχημάτων κατά 20%.

Η SUNLIGHT επιδιώκει να καταστεί τα επόμενα χρόνια ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς μπαταριών λιθίου για εφαρμογές έλξης (motive), αποθήκευσης ενέργειας ESS (Energy Storage Systems) αλλά και AGVs (Automated Guided Vehicles). Εκεί στοχεύει και η δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου και της πρότυπης παραγωγικής μονάδας στην Ξάνθη, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται σε €105 εκατ., το 47% των οποίων καλύπτει η χρηματοδότηση IPCEI.

Παράλληλα, η SUNLIGHT σε λιγότερο από ένα χρόνο από τη σύσταση της θυγατρικής της SUNLIGHT BATTERIES USA Inc. στη Β. Καρολίνα των ΗΠA, ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της. Με αρχική επένδυση $10 εκατ. και εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 9.700 τ.μ., το επενδυτικό πλάνο για τη Βόρεια Αμερική ξεπερνά τα $150 εκατ. για την επόμενη διετία, με στόχο την περεταίρω επέκταση στη συναρμολόγηση μπαταριών νέων τεχνολογιών. Αντίστοιχα, προχώρησε στην εξαγορά του 78% της Batt-men Group, στη Vicenza, με στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας της στην ιταλική αγορά, την επέκταση της προϊοντικής γκάμας και την αξιοποίηση των συνεργειών.

Τέλος, η μονάδα ανακύκλωσης στην Κομοτηνή, στο 2ο εξάμηνο του 2020, πέτυχε – σε χρόνο ρεκόρ – αύξηση της παραγωγικότητας σε πρωτόγνωρα επίπεδα, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη τροφοδοσία του εργοστασίου της Ξάνθης, καθώς η ζήτηση διπλασιάστηκε, ενώ η μονάδα της Βερόνα διπλασίασε την παραγωγική της δυναμικότητα εντός του 2020.