Σε κρεσέντο επενδύσεων που θα μετατρέψουν τη βιομηχανική μονάδα στην Ξάνθη σε giga-factory βρίσκεται η εταιρεία Sunlight, μέλος του Olympia Group.
Η εταιρεία προχωρά σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ στα εργοστάσιά της σε Ξάνθη, Βερόνα και Βόρεια Καρολίνα για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικής σε 7GWh έως το τρίτο τρίμηνο του 2022. Εξ αυτών, 30 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στην παραγωγή μπαταριών μολύβδου-οξέος, αυξάνοντας την παραγωγική δυναμική της βιομηχανικής μονάδας της Ξάνθης από 4GWh σε 5.3GWh.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα παραγωγής μπαταριών έλξης μολύβδου-οξέος ανοιχτού τύπου παγκοσμίως. Παράλληλα, 20 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στην παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου, ενισχύοντας κατά 1,7GhW την ετήσια δυναμικότητα συναρμολόγησης. Η επένδυση αυτή προστίθεται στην επένδυση ύψους 105 εκατ. ευρώ της εταιρείας στη βιομηχανική μονάδα της Ξάνθης, με έμφαση στην Έρευνα & Ανάπτυξη σε Ξάνθη και Αθήνα, και στη νέα γραμμή παραγωγής πρωτοτύπων στοιχείων λιθίου.

Την 1η Νοεμβρίου άλλωστε υπεγράφη από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, η απόφαση χρηματοδότησης της εταιρείας με το ποσό των 49,9 εκατ. ευρώ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ η συμμετοχή της Sunlight θα ανέλθει στο ποσό των 55,36 εκατ. ευρώ.