Σοβαρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις – αλλά και τους πολίτες – ανά τον κόσμο επιφέρει το ransomware, το κακόβουλο λογισμικό, που αποκλείει την πρόσβαση στα υπολογιστικά συστήματα ή κρυπτογραφεί τα δεδομένα τους, ζητώντας λύτρα από τους χρήστες. Μπορεί οι ΗΠΑ να είναι ο νούμερο 1 στόχος, παγκοσμίως, για τους ψηφιακούς εγκληματίες που χρησιμοποιούν ransomware, ωστόσο και η Ευρώπη δείχνει να είναι αγαπημένος προορισμός για τέτοιου είδους επιθέσεις.
Πολλές ομάδες χάκερ στοχεύουν μεγάλες εταιρείες, επειδή η διακοπή της λειτουργίας τους προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά. Ως αποτέλεσμα, πολλοί οργανισμοί μπορεί να πληρώσουν λύτρα απλώς και μόνο για να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους το συντομότερο δυνατό χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία τους, αλλά και η φήμη τους.

Ο βιομηχανικός και ο ενεργειακός κλάδος ήταν οι δύο τομείς που, κατά κύριο λόγο, δέχτηκαν τη μανία των επιτιθέμενων με ransomware, με 599 επιθέσεις και οι δύο παγκοσμίως το 2021. Ειδικά ο ενεργειακός κλάδος μπαίνει όλο και πιο έντονα στο στόχαστρο του ψηφιακού εγκλήματος, αφού μια επίθεση με ransomware μπορεί να διαταράξει τη συνήθη ροή αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και να προκαλέσει ελλείψεις στις ενεργειακές υποδομές που δέχονται την επίθεση. Οι φορείς απειλών έθεσαν, επίσης, στο στόχαστρό τους επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανικού εμπορίου με 545 επιθέσεις, ενώ ο χρηματοοικονομικός κλάδος υπέστη 355 επιθέσεις. Οι επιχειρήσεις real estate δέχθηκαν 308 επιθέσεις, με τους κυβερνητικούς φορείς ανά τον κόσμο να γίνονται στόχος 270 απειλών ransomware.