Στην πώληση του 100% της φαρμακευτικής Pharmathen προχωρά η διεθνής επενδυτική εταιρεία BC Partners, με τη διεθνή εταιρεία ιδιωτικών αγορών Partners Group (η οποία ενεργεί εκ μέρους των πελατών της) να αποκτά την επιχείρηση για το τίμημα του € 1.6 δισ. Η συναλλαγή – μαμούθ υπόκειται στην λήψη των αναγκαίων κανονιστικών εγκρίσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021. Βασικό ρόλο στην εξαγορά έπαιξε η ισχυρή θέση της Pharmathen, η οποία ευνοεί την περαιτέρω ανάπτυξη, ιδίως στην αγορά των ΗΠΑ.

Βιώσιμη οργανική ανάπτυξη 16%
Η Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 και αποκτήθηκε από κεφάλαια υπό τη διαχείριση της BC Partners το 2015 έναντι €475 εκατ., αποτελώντας σήμερα κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία στον τομέα της τεχνολογίας χορήγησης φαρμάκων. Εξειδικεύεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών «παρατεταμένης απελευθέρωσης», με κορυφαίες δυνατότητες R&D, εξυπηρετώντας ένα χαρτοφυλάκιο blue-chip πελατών σε σχεδόν 100 χώρες παγκοσμίως. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, υπό την ιδιοκτησία της BC Partners, η Pharmathen παρουσίασε ισχυρή και βιώσιμη οργανική ανάπτυξη EBITDA της τάξης του 16% σε σταθμικό ετήσιο μέσο όρο τα τελευταία 5 χρόνια. Επίσης, εξελίχθηκε σε παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των σύνθετων ενέσιμων προϊόντων παρατεταμένης αποδέσμευσης και δημιούργησε μία πλατφόρμα τεχνολογιών για θεραπείες παρατεταμένης αποδέσμευσης.

Σχεδιάζοντας το μέλλον
«Κατά την περίοδο της ιδιοκτησίας μας, επενδύσαμε περισσότερα από €250 εκατ. στην Έρευνα και Ανάπτυξη και σε νέες πιστοποιημένες από το FDA παραγωγικές εγκαταστάσεις, ενώ σχεδόν διπλασιάσαμε τον αριθμό των εργαζομένων», σημειώνει ο Νίκος Σταθόπουλος, Partner και Επικεφαλής της BC Partners, κάνοντας λόγο για σημαντικά έργα R&D σε εξέλιξη και κορυφαίες παραγωγικές δυνατότητες που δίνουν στην Pharmathen ισχυρές προοπτικές για μεγαλύτερη ανάπτυξη. Από πλευράς του, ο Δημήτρης Καδής, Διευθύνων Σύμβουλος της Pharmathen, μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης και «έναν ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης φαρμάκων που αποτελεί αξιόπιστο συνεργάτη πελατών blue-chip σε όλο τον κόσμο».