Η Ε.Ε. διεκδικεί σθεναρά την τεχνολογική της απεξάρτηση, τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, καθιστώντας σαφές ότι: «Έως το 2030, το 20% της παγκόσμιας παραγωγής μικροτσίπ θα πρέπει να πραγματοποιείται στην Ευρώπη». Σήμερα, η συμμετοχή της Ένωσης στην παγκόσμια παραγωγή μικροτσίπ είναι μόλις 10%.
Η κ. φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στο μείζον θέμα των ημιαγωγών, υπογράμμισε την ανάγκη επενδύσεων στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τη χρήση αυτής της βασικής τεχνολογίας. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Θα προτείνουμε τον ευρωπαϊκό νόμο για τα μικροκυκλώματα στις αρχές Φεβρουαρίου», σημείωσε. Το στοίχημα που έχει θέσει η Ένωση είναι η επί ευρωπαϊκού εδάφους παραγωγή ημιαγωγών (μικροτσίπ), εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα στην Ευρώπη σήμερα, αλλά έρχονται από την Κίνα, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα. Η Ευρώπη, δια στόματος της αρμόδιας Επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό, κυρίας Μαργκρέτε Βεστάγκερ, έχει γνωστοποιήσει την απόφαση της να χαλαρώσει το ισχύον καθεστώς περί κρατικών ενισχύσεων με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής μικροτσίπ.
Το άνοιγμα του δρόμου για κρατικές ενισχύσεις στον τομέα των ημιαγωγών στηρίζουν χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ στο στρατόπεδο των αρνητών περιλαμβάνονται η Δανία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία. Η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο της κάλυψης δυνητικών χρηματοδοτικών κενών με σκοπό τη δημιουργία, ιδίως, πρωτοποριακών ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων στο οικοσύστημα των ημιαγωγών. Οι ενισχύσεις θα υπόκεινται σε αυστηρές διασφαλίσεις όσον αφορά στον ανταγωνισμό και θα τελούν υπό την προϋπόθεση ότι τα οφέλη τους κατανέμονται ευρέως και χωρίς διακρίσεις σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία.