Σε πορεία ανάπτυξης έχει μπει ο αγροτικός συνεταιρισμός Stevia Hellas, όχι μόνο μέσα από την – ήδη επιτυχημένη – εξάπλωσή του στις διεθνείς αγορές, αλλά επενδύοντας στη «βάση» του στη Λαμία, με τη δημιουργία νέων μεταποιητικών εγκαταστάσεων και του πρώτου εργοστασίου εκχύλισης στέβιας στην Ελλάδα. «Ξεκινάμε το επενδυτικό μας πλάνο της τάξεως των 7 εκατομμυρίων ευρώ με την πρώτη φάση επένδυσης, ύψους 1,5 εκατομμυρίου, για την κατασκευή των νέων κτιριακών εγκαταστάσεών μας στην περιοχή της Λαμίας, τα οποία θα υποδέχονται την πρώτη ύλη από τους παραγωγούς και θα κάνουν την αρχική μεταποίηση» δηλώνει στο INDUSTRY ο κ. Χρήστος Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Stevia Hellas. Οι εργασίες για τις νέες εγκαταστάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε ιδιόκτητο οικόπεδο του συνεταιρισμού και αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2022.Δίνοντας υπεραξία στο ελληνικό προϊόν

Στα επόμενα σχέδια του συνεταιρισμού βρίσκεται η δημιουργία εργοστασίου εκχύλισης στέβιας στην Ελλάδα, μια διαδικασία που μέχρι στιγμής υλοποιείται σε γαλλικό έδαφος, με την πρώτη ύλη να επιστρέφει στη χώρα μας για την τελική μεταποίηση και συσκευασία. Όπως επιβεβαιώνει στο INDUSTRY ο κ. Σταμάτης, οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και το πλάνο προχωρά κανονικά, με τον ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου να υπολογίζεται το αργότερο στις αρχές του 2024. Ερωτηθείς για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα φέρει η επένδυση αυτή, ο κ. Σταμάτης τόνισε ότι: «Θα δώσει υπεραξία στο ελληνικό προϊόν, καθότι πλέον θα γίνεται όλη η μεταποίηση στην Ελλάδα, θα δώσει θέσεις εργασίας και κυρίως θα ενισχύσει τη χώρα, εισάγοντας σημαντική νέα τεχνογνωσία από το εξωτερικό».

Πάντως, πέραν της εξάπλωσης σε νέες αγορές, όπως τονίζει ο κ. Σταμάτης, «αυτή τη στιγμή έχουμε δώσει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη της παραγωγικής μας βάσης». Όσον αφορά στην πανδημία, δε φαίνεται να είχε ιδιαίτερη επίδραση στις εργασίες της Stevia Hellas, η οποία παρατήρησε αύξηση τζίρου 29% το 2020. Ο CEO εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τη φετινή χρονιά: «Είναι νωρίς ακόμα, λόγω της αβεβαιότητας της κατάστασης, ωστόσο μέχρι στιγμής είμαστε 20-25% πάνω», ανέφερε.