Η ELVAN εξασφάλισε, μαζί με άλλους 15 Ευρωπαίους εταίρους, επιχορήγηση 8 εκατ. ευρώ για συμμετοχή της θυγατρικής της Solbotix, σε ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ. Συγκεκριμένα στα πλαίσια του προγράμματος HORIZON-CL4-2023-DIGITAL-EMERGING, προβλέπεται η παράδοση του έργου: «Advanced AI and RobotIcS for autonomous task Performance (ARISE)».

Το έργο ARISE στοχεύει να εισαγάγει ρομποτικές τεχνολογίες με τεχνητή νοημοσύνη σε σύνθετα έργα εντάσεως εργασίας, στον χώρο των ΑΠΕ. Η ELVAN θα ενσωματώσει την αλυσίδα εργαλείων ARISE στην πλατφόρμα Solbotix για να επεκτείνει τις δυνατότητες του ρομπότ καθαρισμού φωτοβολταϊκών panels χωρίς χρήση νερού, που έχει σχεδιάσει. Όπως εξηγεί στο INDUSTRY, ο κ. Κωνσταντίνος Δ. Καστάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΒΑΝ, η SOLBOTIX έχει σχεδιάσει και κατασκευάζει ένα robot καθαρισμού φωτοβολταϊκών panels χωρίς χρήση νερού.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η περαιτέρω εξέλιξη αυτού του προϊόντος εντάχθηκε στο πρόγραμμα ARISE της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιχορήγηση. Σε μια εποχή όπου η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ιδιαίτερα έντονη το πρόγραμμα ARISE θα δώσει πρακτικές λύσεις στη μείωση των ωρών που απαιτούνται για την κατασκευή και συντήρηση έργων Α.Π.Ε. Το πολύ υψηλό επίπεδο των υπόλοιπων συμμετεχόντων στο έργο όπως π.χ. το University of Essex εγγυώνται την επιτυχία του» τόνισε ο ίδιος.