Δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια του δήμου μέσα από τα μεγάλα έργα υποδομών, την παιδεία και την εμπορική τόνωση, ο Σταύρος Τσίρμπας, Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού και η ομάδα του έχουν κατορθώσει την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών και τη βελτίωση της καθημερινότητας. Μάλιστα, ως απόρροια των παραπάνω επιτευγμάτων, ο δήμος βραβεύτηκε με την διάκριση Smart Town of the Year στα φετινά Best City Awards.

Καθώς ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού είναι μία από τις 7 πόλεις της Ελλάδας, που βρίσκεται στην τελική φάση πιστοποίησης ως μία Υγιής Πόλη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο Σταύρος Τσίρμπας αναλύει όλες τις καλές πρακτικές, τις δράσεις και τα προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη της ευημερίας στην πόλη, αλλά και τις διευρυμένες προοπτικές για το μέλλον.

Ποιο είναι το όραμα του Δήμου και ποιοι οι βασικοί πυλώνες δράσης σας; Ποιες πρόσφατες επιτυχίες έχετε να αναφέρετε;

Ο Δήμος μας, όπως γνωρίζετε, είναι ένας Καλλικρατικός δήμος που προέρχεται από τη συνένωση 2 πόλεων με διαφορετικές ανάγκες. Οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή, αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουμε ένα ενιαίο βιοτικό επίπεδο για κάθε δημότη σε ολόκληρη την πόλη. Μια πόλη πράσινη, όμορφη, φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, μια πόλη ισότητας και αρμονίας, στην οποία θα απολαμβάνει ο πολίτης κάθε στιγμή.
Η δράση μας λοιπόν, μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια βασίστηκε στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αναδιαρθρώνοντας τις υπηρεσίες, δημιουργώντας ομάδες ταχείας επέμβασης του Δήμου στα θέματα της καθημερινότητας. Έτσι μπορέσαμε να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα, παρεμβαίνοντας με τόλμη και αποφασιστικότητα όπου ήταν δυνατό. Επιπλέον, δώσαμε μεγάλο βάρος στην εξωστρέφεια του Δήμου μέσα από τα μεγάλα έργα υποδομών, την παιδεία και την εμπορική τόνωση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ανάπτυξη μιας τοπικής κοινωνίας, που έχει τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσει, πρέπει να βασίζεται σε αυτούς τους πυλώνες. Και φυσικά να πλαισιώνεται συμπληρωματικά από κάθε πτυχή που μπορεί να παρέμβει ο Δήμος. Ενδεικτικά θα ήθελα να σας αναφέρω τη διεκδίκηση και την επιτυχία με τη μεγάλη ανάπλαση του παλαιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ έκτασης 62 στρεμμάτων μέσα στο κέντρο της πόλης, όπου θα δημιουργηθεί ένα Τεχνολογικό Πάρκο, το οποίο θα αποτελέσει ένα πυρήνα επισκεψιμότητας και επιχειρηματικής ανάπτυξης, ενώ θα ενισχύσει την αναψυχή και την ψυχαγωγία με ελεύθερους χώρους για όλο τον κόσμο.

Απέναντι στην ενεργειακή κρίση, ποιες δράσεις αποσκοπούν στην ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου, και ποιες πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας έχετε εφαρμόσει;

Το θέμα της ενεργειακής κρίσης έχει αναγκάσει όλο τον κόσμο να θέσει την ενεργειακή προσαρμογή με εξαιρετικά υψηλή προτεραιότητα. Ο Δήμος μας αρκετά πριν ξεσπάσει όμως η κρίση, είχε κάνει ήδη τα απαραίτητα βήματα ώστε να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του, το οποίο βέβαια σήμερα μετριέται και σε περιορισμό του συνεχώς αυξανόμενου κόστους.
Έτσι ξεκινήσαμε το 2020 την υλοποίηση της αλλαγής του οδοφωτισμού με φωτιστικά τύπου LED, αυξάνοντας το φωτισμό στους κεντρικούς άξονες και τις γειτονιές, δημιουργώντας μία αυξημένη αίσθηση ασφάλειας και βέβαια εξοικονομώντας εως και 50% σε κατανάλωση. Παράλληλα προχωράμε στην αλλαγή των φωτιστικών σε όλους τους ανοιχτούς χώρους, πλατείες, γήπεδα κ.λπ., καθώς και στα δημοτικά κτίρια, προσδοκώντας να μειώσουμε ακόμα περισσότερο και το κόστος φωτισμού, μετατρέποντας κάθε ενεργοβόρο φωτιστικό σε LED. Επίσης το 2021 δημιουργήσαμε πιλοτικά το πρώτο Σχολείο με έξυπνο φωτισμό, ένα έργο για το οποίο βραβεύθηκε ο Δήμος μας, βελτιώνοντας την ποιότητα φωτισμού για τους μαθητές εως 35% μέσα στις τάξεις.
Όμως ο φωτισμός δεν αρκεί. Έτσι προχωράμε άμεσα στην ενεργειακή αναβάθμιση 8 σχολείων και 2 βρεφονηπιακών σταθμών, δημιουργώντας αυτόνομα ενεργειακά σχολεία, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που μας προσφέρεται.

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού βραβεύτηκε φέτος ως η Smart Town of the Year. Ποιες πρακτικές Έξυπνων Πόλεων έχουν εφαρμοστεί ή έχουν προγραμματιστεί για το μέλλον;

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την ερώτηση καθώς μου δίνετε την ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού βραβεύτηκε ως η Smart Town of the Year για το 2022, στα Best City Awards! Μια εξαιρετική διάκριση, απόρροια των προσπαθειών μας. Όμως το μέλλον είναι μπροστά μας. Έχουμε εκπονήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας της πόλης μας που περιλαμβάνει εκτεταμένες δράσεις και παρεμβάσεις. Για την υλοποίησή τους εξασφαλίσαμε πόρους τόσο από την Περιφέρεια Αττικής, το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, λαμβάνοντας χρηματοδοτήσεις άνω των 40.000.000 ευρώ, με έργα που θα τρέξουν στο επόμενο διάστημα, αλλάζοντας ολοκληρωτικά το πρόσωπο της πόλης μας. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι τις ημέρες αυτές ξεκινά το μεγαλύτερο έργο αναπλάσεων με πεζοδρομήσεις, αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, δημιουργία οδών χαμηλής διέλευσης, καθώς και δημιουργία ραμπών ΑμεΑ, το οποίο ανέρχεται στα 11.500.000 ευρώ, ένα ποσό μαμούθ για τα δεδομένα του Δήμου μας. Επίσης το επόμενο διάστημα προχωρά η ανάπλαση της Κ. Παλαμά, ενός δρόμου που διατρέχει ολόκληρο το Δήμο, ο οποίο μετατρέπεται από μία επικίνδυνη οδό υψηλής όχλησης σε ένα χώρος περιπάτου, ήπιας διέλευσης, όπου ο πεζός, ο ποδηλάτης και ο οδηγός συνυπάρχουν με δεδομένα όρια και αυξημένη ασφάλεια.

Ποια είναι η στρατηγική σας για την Κοινωνική Πολιτική;

Έχουμε μια μακρά ιστορία στην Κοινωνική Πολιτική μας, γεγονός που αποτυπώνεται από τις δεκάδες δράσεις που συμβαίνουν καθημερινά μέσα από τις Υπηρεσίες του Δήμου, για κάθε δημότη και για κάθε ηλικία.
Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση μόλις τρία χρόνια πριν, θέσαμε πολύ υψηλά τον πήχη, θέτοντας τα βήματα προς τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ευημερία των πολιτών. Και με τις ενέργειες και τις δράσεις μας δείχνει ξεκάθαρα πως πορευόμαστε στο σωστό δρόμο, καθώς βρισκόμαστε στην τελική φάση πιστοποίησης ως μία από τις 7 Υγιείς Πόλεις της Ελλάδας, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ακολουθώντας τη φιλοσοφία Υγιών Πόλεων μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή, θέτουμε στο επίκεντρο των πολιτικών μας την υγεία, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των πολιτών μας μέσα από προγράμματα πρόληψης και αγωγής για τους ευάλωτους και τα άτομα με αναπηρία, εξασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση στο πολύτιμο αυτό αγαθό. Προγράμματα όπως ψηφιακή μαστογραφία, το τεστ Παπανικολάου, πρόληψη της οστεοπόρωσης, προγράμματα ενδυνάμωσης της μνήμης, πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, τεστ ανίχνευσης της κατάθλιψης είναι μερικά μόνο από όσα έχουν πλέον καθιερωθεί στην πόλη μας, δωρεάν για τον πληθυσμό. Επιπλέον προγράμματα κοινωνικής μέριμνας, πρόληψης και δια βίου μάθησης και συμβουλευτικής, σχολεία Γονέων, δράσεις κατά τις βίας κ.λπ., πραγματοποιούνται στους κατοίκους μας σε ευρεία έκταση.

Όμως η στήριξη της οικογένειας δεν εξαντλείται εκεί. Μέσα από την αναβάθμιση των Βρεφονηπιακών Σταθμών μας, με υπηρεσίες διατροφολογίας, ψυχολογικής υποστήριξης, γυμναστικής καθώς και επένδυση στις τεχνολογίες STEM, προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά και στους γονείς την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν ακόμα και από τη μικρή ηλικία. Και όλα αυτά εντελώς δωρεάν, καθώς για 2η συνεχόμενη χρονιά καταργήσαμε τα τροφεία!

Με ποιους τρόπους ενισχύετε την τοπική επιχειρηματική κοινότητα; Λίγα λόγια θα μας πείτε για το Κέντρο στήριξης επιχειρηματικότητα του Δήμου…

Ένα μεγάλο έργο που θεωρώ τα επόμενα χρόνια θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τις τοπικές επιχειρήσεις, είναι το Κέντρο Επιχειρηματικότητας. Η δική μας φιλοσοφία στο δρόμο της ανάπτυξης στηρίζεται σε δύο θεμελιώδεις αξίες: στη γνώση και στην ενεργό στήριξη. Και αυτό το έργο, έχει ακριβώς αυτό το σκοπό να δώσει στους επιχειρηματίες την ώθηση που χρειάζονται.
Το Κέντρο στήριξης επιχειρηματικότητας του δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται ακριβώς σε αυτούς τους δύο πυλώνες. Αφενός να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις με τεχνογνωσία, με όλα τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζονται σήμερα σε έναν επιχειρηματία.
Όχι απλά να επιβιώσει στο δύσκολο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι συνθήκες της οικονομίας, της πανδημίας που μας έχει πλήξει, αλλά να γεννήσει νέες ιδέες, να ανοίξει τους ορίζοντές του, να φύγει από τη συντήρηση και να οδηγηθεί προς τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη.

Ο ρόλος λοιπόν του κέντρου αφενός έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Από την άλλη όμως θα αποτελέσει ένα πόλο επιχειρηματικότητας με νέες ιδέες για νεοφυείς επιχειρήσεις για όλους εκείνους τους δημιουργικούς ανθρώπους του τόπου μας που έχουν μία ιδέα πιστεύουν βαθιά σε αυτή και ψάχνουν τα εργαλεία για να την κάνουν πραγματικότητα. Είναι πολύ σημαντικό να παρέχεις εντελώς δωρεάν business coaching, δίνοντας φτερά σε ανθρώπους που αξίζουν την επιτυχία. Είναι εξίσου σημαντικό να συμβάλεις ως Δήμος στην επιχειρηματική ανέλιξη, στο «μεγάλωμα» των τοπικών επαγγελματιών, δημιουργώντας εσύ ως φορέας τις συνθήκες και τα εργαλεία για να μπορέσουν οι άνθρωποι του τόπου σου να πετύχουν.

Μερικές από τις δράσεις του Κέντρου περιλαμβάνουν:
• Ανάδειξη του ανθρώπινου κεφαλαίου.
• Ενθάρρυνση & Υποστήριξη της τοπικής Ανάπτυξης.
• Ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων αλλά και της αναβάθμισης υφιστάμενων επιχειρήσεων.
• Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της τοπικής οικονομίας.
• Υποστήριξη του R&D των τοπικών επιχειρήσεων καθώς και η εκπαίδευση των στελεχών τους.
Η πολιτική μας κατεύθυνση αλλά και το όραμά μας για τον τόπο αυτόν περνάει σίγουρα μέσα από την επιχειρηματικότητα, έτσι χρησιμοποιώντας ένα πολύ αξιόλογο πρόγραμμα του ΑΣΔΑ, θέλουμε να στρέψουμε την κοινωνία αλλά κυρίως τη νεολαία προς στην επαγγελματική επιτυχία.

Έχει ενδιαφέρον η ίδρυση του 1ου Δημοτικού Κτηνιατρείου στην Ελλάδα. Τι υπηρεσίες παρέχει;

Ως διοίκηση έχουμε πάντα το μικρόβιο, θα έλεγα, να ψάχνουμε να βρούμε λύση σε κάθε τι που απασχολεί την κοινωνία μας, είτε είναι αρμοδιότητά μας είτε όχι, οπότε θα μπορούσα να σας πω ότι είμαστε αρκετά περήφανοι για πάρα πολλές δράσεις μας, φανερές και κρυφές, που έφεραν αποτέλεσμα.
Ωστόσο, θα ήθελα να ξεχωρίσω ένα σχέδιο που έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια αρκετό καιρό τώρα και μόλις μπήκε σε λειτουργία. Το 1ο Δημοτικό Κτηνιατρείο στην Ελλάδα! Σε μια κατεύθυνση για την προστασία και των ζώων αλλά και της αρμονικότητας της κοινωνίας μας, προχωρήσαμε στην ίδρυση του Δημοτικού Κτηνιατρείου.
Εκεί προσφέρουμε δωρεάν υπηρεσίες στείρωσης, περίθαλψης, τοποθέτησης τσιπ κ.λπ., προς τους δημότες μας, και φυσικά συντονίζουμε και μια ολοκληρωμένη διαχείριση για τα αδέσποτα ζώα, φροντίζοντας την περισυλλογή, καταγραφή, εμβολιασμό, στείρωση, αποπαρασίτωση, περίθαλψη, επανένταξη και φυσικά προσδοκάμε να ενεργοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την κοινωνία, στρέφοντας την προς την υιοθεσία.
Είναι πεποίθηση μας ότι τα ζώα δικαιούνται την φροντίδα μας κι εμείς με ευαισθησία τους την προσφέρουμε. Σε συνεργασία φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές, προσφέρουμε την σωστή φροντίδα στους τετράποδους φίλους μας.