Καθώς η τεχνολογία αλλάζει τα δεδομένα στη βιομηχανική παραγωγή, οι επιχειρήσεις καλούνται να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό στον ψηφιακό μετασχηματισμό με γνώμονα το industry 4.0. η επένδυση σε νέες τεχνολογίες ίσως είναι η απάντηση  στις αυξανόμενες πιέσεις στο κόστος, την αποδοτικότητα και την ποιότητα  τα επόμενα χρόνια, εφόσον υιοθετηθούν κι εφαρμοστούν σωστά.
Έχουμε δει τι συμβαίνει όταν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι συνδεθούν στο διαδίκτυο, στο προσεχές μέλλον θα δούμε τι συμβαίνει όταν συνδέονται 20 δισεκατομμύρια μηχανήματα». Τα λόγια από τον αντιπρόσωπο της GE επισημαίνουν την τεράστια δυναμική της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Για πρώτη φορά στην ψηφιακή εποχή, οι αισθητήρες έχουν γίνει πιο οικονομικοί και ισχυροί, τα συστήματα cloud μπορούν να στέλνουν, λαμβάνουν και επεξεργάζονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων αρκετά γρήγορα και τα λογισμικά είναι αρκετά «έξυπνα» για να αντλήσουν συμπεράσματα από δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Αυτές οι τεχνολογικές καινοτομίες θέτουν τα θεμέλια της Βιομηχανίας 4.0. Το έξυπνο εργοστάσιο αντιπροσωπεύει ένα άλμα προς τα εμπρός, ξεφεύγοντας από τον παραδοσιακό αυτοματισμό και πηγαίνοντας σε ένα πλήρως συνδεδεμένο και ευέλικτο σύστημα – ένα εργοστάσιο που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια συνεχή ροή δεδομένων από συνδεδεμένες λειτουργίες και συστήματα παραγωγής, μαθαίνοντας ταυτόχρονα να προσαρμόζεται σε νέες απαιτήσεις.
Οι πρόσφατες τάσεις όπως η Βιομηχανία 4.0, και η σύγκλιση του ψηφιακού και φυσικού κόσμου -συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας πληροφοριών (IT) και της τεχνολογίας λειτουργιών (OT)- έχουν καταστήσει τον μετασχηματισμό της αλυσίδας εφοδιασμού μια πραγματικότητα. Η στρατηγική σημασία των έξυπνων εργοστασίων είναι αναμφισβήτητη, καθώς οι πρώτοι που υιοθέτησαν τις νέες τεχνολογίες ανέφεραν ότι λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και οι γραμμές παραγωγής έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 86% των βιομηχανιών πιστεύει ότι τα έξυπνα εργοστάσια θα είναι ο κύριος μοχλός του ανταγωνισμού έως το 2025. Επιπλέον, το 83% πιστεύει ότι τα έξυπνα εργοστάσια θα μεταμορφώσουν τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων.
Νέες τεχνολογίες όπως big data, προγνωστικά συστήματα, μηχανική εκμάθηση και οι υπηρεσίες cloud έχουν αλλάξει το παιχνίδι, όσον αφορά στην απόδοση και στη συντήρηση του εργοστασίου. Τα εργοστάσια σήμερα δεν αποτελούνται απλώς από μια μάζα μηχανημάτων, που λειτουργούν ως μια σειρά γραμμής παραγωγής. Αντ’ αυτού, τα στελέχη βιομηχανίας και οι μηχανικοί έχουν στη διάθεση τους διασυνδεδεμένα δίκτυα κινούμενων ανταλλακτικών, κάτι που μοιάζει περισσότερο με έναν ζωντανό οργανισμό, που μπορεί να εκπαιδευτεί και να ρυθμιστεί για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα πιο ευέλικτο σύστημα, λιγότερος χρόνος διακοπής της παραγωγής και μεγαλύτερη ικανότητα πρόβλεψης και προσαρμογής σε αλλαγές στην εγκατάσταση ή σε ευρύτερο δίκτυο, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο σε καλύτερη θέση στην ανταγωνιστική αγορά.
Οι βιομηχανίες με γνώμονα την ποιότητα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στη διασφάλιση των επενδύσεων σε αποδεδειγμένες τεχνολογίες που καθορίζουν την παραγωγή. Με βάση τα παραπάνω όσο πιο γρήγορα επενδύσουν οι βιομηχανίες σε νέες τεχνολογίες, τόσο μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα θα αποκτήσουν. Παρακάτω παρουσιάζονται οι πέντε κορυφαίες τεχνολογικές λύσεις για τη μετάβαση στην έξυπνη παραγωγή.
1Η υιοθέτηση Cloud δεν είναι πλέον προαιρετική επιλογή: Εάν η μετάβαση των λειτουργιών στο cloud δεν αποτελεί κορυφαία επιλογή των βιομηχανιών, θα πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός με απομακρυσμένες δυνατότητες έχει περάσει από βέλτιστη πρακτική σε ανάγκη, καθώς οι βιομηχανίες καλούνται να υιοθετήσουν πλήρως τις υπηρεσίες cloud και τις δυνατότητες που προσφέρει (έξυπνα εργοστάσια). Αυτή η πραγματικότητα έχει επιταχυνθεί από τις κοινωνικές αποστάσεις που επέβαλε η έλευση του COVID-19 στα εργοστάσια. Ο Απόστολος Πάρσαλης, Εμπορικός Διευθυντής της Acmon Data τονίζει ότι: «η βιομηχανική παραγωγή αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία όπου κάθε δευτερόλεπτο διακοπής της (production downtime) έχει ανυπολόγιστο κόστος, για αυτό τόσο τα εργοστάσια όσο και οι εταιρείες παροχής βιομηχανικών συστημάτων προτιμούσαν πάντα πιο παραδοσιακές και δοκιμασμένες λύσεις. Τα τελευταία όμως χρόνια, το cloud computing έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα εξέλιξης, όπου έχει να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Μερικά από αυτά είναι η δυνατότητα για χαμηλά κοστολόγια, η ευκολία πρόσβασης και η κεντρική διαχείριση δεδομένων. Με αυτό το σκεπτικό ολοένα και περισσότερες εταιρείες βιομηχανικών λύσεων προχωρούν σε αυτή την τεχνολογία». Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης, που δημιούργησε η πανδημία για τους επικεφαλής των βιομηχανιών να διαθέτουν γρήγορη πρόσβαση στις εξ αποστάσεως λειτουργίες και στα συστήματά τους, οι μη ψηφιακές λειτουργίες δεν αποτελούν πλέον επιλογή.
2 Η άνοδος του edge computing: Για πάνω από μια δεκαετία, οι χρήστες βιομηχανικών τεχνολογιών είχαν στραφεί στις υπηρεσίες cloud. Ωστόσο με τις εργασίες να συνδέονται όλο και περισσότερο με το 5G, την αυτονομία, το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και τα αναλυτικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο, οι επιχειρήσεις αρχίζουν να αναζητούν άλλες λύσεις για τις ανάγκες τους. Οι αυξανόμενες απαιτήσεις ανάλυσης δεδομένων και κυρίως ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο έφεραν στο προσκήνιο τις τεχνολογικές λύσεις cutting-edge computing. Η μείωση του όγκου των δεδομένων που αποστέλλονται στο cloud περιορίζει τις περιττές μεταφορές δεδομένων, απλοποιεί την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και μειώνει τους χρόνους απόκρισης δικτύου και συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα και η ανάλυση σχετικά με κρίσιμες διαδικασίες διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένες. Μέσω αυτών των τεχνολογιών, τα δεδομένα αναλύονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στις συνδεδεμένες συσκευές χωρίς να χρειάζεται να αποσταλούν στο cloud. Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι πολύτιμη σε πολλές περιπτώσεις χρήσης όπου ο λανθάνων χρόνος είναι ένα καίριο ζήτημα.
3 Η Μηχανική Μάθηση και η Τεχνητή Νοημοσύνη οδηγούν σε καλύτερες αποφάσεις: Με την αύξηση των διασυνδεδεμένων δεδομένων μεταξύ των βιομηχανικών εργασιών (π.χ. ERP, MES, SCP) και των αισθητήρων στο IIoT έρχεται η ανάγκη ανάλυσης και δράσης σε όλα αυτά τα δεδομένα, προδίδοντας προγνωστικές δυνατότητες και μια τάση ευελιξίας. Η Μηχανική Μάθηση (ML) και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) -ικανή να αναλύει δεδομένα σε μεγάλη κλίμακα για να δημιουργήσει σημαντικές πληροφορίες- είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της παραγωγικής διαδικασίας. Η Μηχανική Μάθηση και η ΤΝ δίνουν τη δυνατότητα στις βιομηχανίες να έχουν πρόσβαση, να συλλέγουν και να επεξεργάζονται δεδομένα σε μεγάλη κλίμακα, δίνοντάς τους τις γνώσεις που χρειάζονται για να αποφύγουν τον κίνδυνο ετεροχρονισμένης αντίδρασης απέναντι σε προβλήματα που πιθανώς ανακύπτουν κατά τη παραγωγική διαδικασία. Τα επόμενα χρόνια, οι πιο ανταγωνιστικές βιομηχανίες θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της μηχανικής μάθησης και της Τεχνητής Νοημοσύνης για να αξιοποιήσουν τα δεδομένα και τα προβλήματα που οι άνθρωποι μόνοι τους δεν θα μπορούσαν να εντοπίσουν, δημιουργώντας αυτές τις πληροφορίες εντελώς αυτόματα, έτσι ώστε οι χειριστές και οι σχεδιαστές να μπορούν να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις. Όλα αυτά έχουν καθοριστική σημασία, σε περιπτώσεις που συμβούν μη προγραμματισμένες διακοπές στην παραγωγική διαδικασία των αλυσίδων εφοδιασμού.
4Τα Cobots ήρθαν για να μείνουν: Τα Cobots είναι μια άλλη τεχνολογία που θα γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής το 2021. Η διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19 οδήγησε στη μαζική ανάπτυξη των ρομποτικών συστημάτων στα εργοστάσια για να υποστηρίξει την κοινωνική απόσταση μεταξύ των υπαλλήλων. Σήμερα τα κενά αυτής της εφαρμογής εξαλείφονται και τα επόμενα χρόνια τα cobots δεν θα είναι πλέον ένα πείραμα εμπνευσμένο από την πανδημία, αλλά μια κρίσιμη απαίτηση αποσκοπώντας στη διατήρηση του απαιτούμενου αυτοματισμού κατά τη παραγωγική διαδικασία. Ο Γιώργος Μοσχάκης, Εμπορικός Διευθυντής του Ομίλου Acmon, αναφέρει ότι τα οφέλη των συνεργατικών ρομπότ είναι σημαντικά και πολλαπλά:
• «Aσφάλεια καθώς ενσωματώνουν μια πλειάδα τεχνολογιών, όπως αισθητήρες ροπής, επιτάχυνσης, συστήματα μηχανικής όρασης μεταξύ άλλων επιτρέπουν την χρήση τους χωρίς προστατευτικά barriers.
• Eυελιξία που προσφέρει το μικρό τους μέγεθος και τα καθιστά ιδανικά σε εφαρμογές με περιορισμένο διαθέσιμο χώρο, ενώ επιτρέπει και μετακινήσεις από έναν χώρο παραγωγής σε έναν άλλο εκμηδενίζοντας σημαντικά κόστη απεγκατάστασης.
• Eυκολία χρήσης και συνεργατικότητας με τους χειριστές, αλλά και προσφερόμενη βοήθεια σε αυτούς.
• Xαμηλό κόστος κτίσης που στις περισσότερες των περιπτώσεων το return on investment δεν ξεπερνάει τις 200 με 300 ημέρες».
Έτσι, οι άνθρωποι εκτελούν τις εργασίες που απαιτούν ένα υψηλότερο επίπεδο επιδεξιότητας, ενώ τα ρομπότ κάνουν επαναλαμβανόμενες, βαριές εργασίες. Τα βιομηχανικά ρομπότ πληρούν τα πρότυπα απόδοσης, έτσι οι επιχειρήσεις πρέπει να μεταβούν σε έξυπνη εργοστασιακή τεχνολογία για να πραγματοποιήσουν πλήρως τις εξελίξεις της Βιομηχανίας 4.0. Τα cobots είναι σε θέση να λειτουργούν απρόσκοπτα μαζί με τους ανθρώπους, βοηθώντας τους να δουλέψουν γρηγορότερα και να παράγουν με υψηλότερη ποιότητα.
5 Tο βιομηχανικό Διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙΙΟΤ) επιταχύνει τους χρόνους απόκρισης: Οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις απαιτούν ικανότητα σύνδεσης, αυτοματοποίησης, παρακολούθησης και ανάλυσης, για την επιτυχία της βιομηχανικής παραγωγικής διαδικασίας και το βιομηχανικό IoT (IIoT) είναι το κλειδί για τη διευκόλυνση αυτού του έργου. Οι σημερινές λύσεις IIoT παρέχουν υπηρεσίες παρακολούθησης απόδοσης των διεργασιών της παραγωγής σε πραγματικό χρόνο. ‘Έτσι, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα προβολής οποιαδήποτε εργασίας σε οποιαδήποτε εγκατάσταση σε πραγματικό χρόνο για να βοηθήσουν τους χειριστές και τους επόπτες να οπτικοποιήσουν τα δεδομένα μέσα από γραφικά, σε κάθε συνδεδεμένη συσκευή. Ο κ. Πάρσαλης, επισημαίνει ότι: «η Acmon Data εξειδικεύεται στα πληροφοριακά συστήματα για παραγωγικές μονάδες διαθέτοντας την εφαρμογή TracePro, την εφαρμογή ελέγχου παραγωγής (Manufacturing Execution) και την εφαρμογή διαχείρισης αποθήκης (Warehouse Management). Στον πυρήνα της εφαρμογής υπάρχει η ενότητα Data Collection, η οποία δίνει την δυνατότητα συλλογής και επεξεργασίας όλων των σημάτων ενός εργοστασίου, ώστε να αξιοποιηθούν στην λήψη αποφάσεων, είτε μέσω της πληροφόρησης που παρέχουν, είτε δίνοντας τα δεδομένα για άμεση αυτενέργεια των συστημάτων, αυτόματη εκτέλεση δηλαδή συγκεκριμένης εργασίας βασισμένη σε συγκεκριμένη πληροφορία».
Οι πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο επιταχύνουν το χρόνο απόκρισης, επιτρέποντας στις βιομηχανίες να ανταποκρίνονται σε πιθανά ζητήματα πριν ακόμη συμβούν. Τα δεδομένα του μηχανήματος παρακολουθούνται και ενοποιούνται με βάση δεδομένα που έχουν ήδη συλλεχθεί, παρέχοντας δυνατότητες όπως προβολές ιστορικού και διαγράμματα αναλύσεων, οπλίζοντας τις βιομηχανίες με τα δεδομένα που χρειάζονται για να λάβουν τις καλύτερες επιχειρηματικές αποφάσεις. Με αυτόν τον τρόπο το σύγχρονο εργοστάσιο, εντάσσεται όπως τονίζει ο κ. Πάρσαλης στον κόσμο του βιομηχανικού IIoT ή Ιndustry 4.0, ενώ οι δείκτες απόδοσης (KPI’s) εκτινάσσονται οδηγώντας σε μια παραγωγική γραμμή με υψηλό ΟΕΕ (Overall Equipment Effectiveness).
Εν κατακλείδι, καθώς οι βιομηχανικές διαδικασίες εξελίσσονται για να γίνουν πιο «έξυπνες» και συνδεδεμένες, οι λιγότερο ευέλικτοι ανταγωνιστές θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό μεινέκτημα. Tο συνδεδεμένο και συνεργατικό εργατικό δυναμικό παρουσιάζει ευκαιρίες για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της καινοτομίας. Παρουσιάζει επίσης, την προοπτική ενίσχυσης της ασφάλειας και της ικανοποίησης στο χώρο εργασίας. Τα συνεργατικά εργοστάσια προσφέρουν όχι μόνο δυνατότητα βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας και άλλων προαναφερθέντων πλεονεκτημάτων, αλλά και τη δυνατότητα μείωσης του αυξανόμενου κόστους εργασίας στις ολοένα και πιο ανταγωνιστικές αγορές.
Το έξυπνο εργοστάσιο δεν αποτελεί μια «τελική κατάσταση» αλλά μια εξελισσόμενη λύση – μια λύση που λαμβάνει χαρακτηριστικά όπως ευελιξία, συνδεσιμότητα και διαφάνεια.
Τα «έξυπνα» εργοστάσια είναι εδώ
Τέσσερεις μεγάλες βιομηχανίες από διαφορετικούς κλάδους μοιράζονται την εμπειρία τους, θέτοντας ισχυρά ερείσματα για τη μετάβαση στην «έξυπνη» βιομηχανική παραγωγή, πραγματοποιώντας σταθερά καινοτόμα βήματα με γνώμονα πάντα το Industry 4.0.
Δημήτρης Μπαρμπούτης, Διευθυντής Εργοστασίου & Λειτουργιών, Κρι Κρι ΑΕ
Βαρύτητα στην ανάπτυξη πλήρως αυτοματοποιημένων συστημάτων
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της νέας μονάδας παραγωγής Γαλακτοκομικών προϊόντων, η Κρι Κρι έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη πλήρως αυτοματοποιημένων συστημάτων με γνώμονα την ομαλή της ένταξη στην εποχή του Industry 4.0. Στο πλαίσιο της ψηφιακής της μετάβασης, τα βασικότερα συστήματα στα οποία επενδύει η εταιρεία είναι:
• MES (Manufacturing Execution System) Παραγωγής: Με εγκατεστημένο ένα συνολικό σύστημα παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας και των ποιοτικών ελέγχων, είναι δυνατή η διατήρηση όλων των δεδομένων της παραγωγής σε κάθε γραμμή και η διασύνδεση αυτών με οργανωτικά και οικονομικά στοιχεία του κεντρικού συστήματος μηχανογράφησης SAP. Επίσης, υπάρχει άμεση και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των συστημάτων, είναι δυνατή η παραμετροποίηση της παραγωγής αποφεύγοντας σημαντικά λάθη και παραλείψεις σε όλες τις διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα γίνεται εύκολη η εξαγωγή δεδομένων απαραίτητων για την κοστολόγηση της κάθε φάσης παραγωγής, ανά πάσα στιγμή και σε πραγματικό χρόνο.
• Condition based maintenance: Για την άρτια λειτουργία των εγκαταστάσεων και την απρόσκοπτη λειτουργία των γραμμών παραγωγής, πολύ σημαντική παράμετρο αποτελεί το σύστημα αυτόματου προγραμματισμού των συντηρήσεων των μονάδων, αλλά και της διαχείρισης των ανθρωπίνων πόρων και του διαθέσιμου χρόνου των εξοπλισμών. Σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες δυνατότητες διασύνδεσης των διαφόρων αισθητήρων της παραγωγής, είναι πλέον δυνατός ο έγκαιρος εντοπισμός δυσλειτουργιών του εξοπλισμού και η πρόληψη βλαβών, μέσω προβλεπτικής συντήρησης.
• Νησίδες έξυπνων συστημάτων: Καθώς οι απαιτήσεις για την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος αυξάνονται με την πρόοδο των διεργασιών στον χώρο των τροφίμων, η εταιρεία έχει επενδύσει σημαντικά στην εγκατάσταση τοπικών εξειδικευμένων εφαρμογών, σε κρίσιμα στάδια της παραγωγής. Με τα συστήματα αυτά προσφέρεται άμεση λήψη δεδομένων (από μετρητές ροής, μάζας, θερμοκρασίας, πίεσης ή εξειδικευμένο εξοπλισμό inline ανάλυσης του προϊόντος) και έγκαιρη παραμετροποίηση του κρίσιμου παραγωγικού εξοπλισμού, με αλγόριθμους εκμάθησης και βελτιστοποίησης, για τον έλεγχο του τελικού προϊόντος.
Τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων επενδύσεων συνοψίζονται ως εξής:
• Ο κεντρικός έλεγχος και η παρακολούθηση όλων των διεργασιών της μονάδας παραγωγής.
• Η αποφυγή λαθών, η μείωση των φυρών και η εξοικονόμηση πόρων σε σημαντικά στάδια της παραγωγής.
• Η σημαντική βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής.
• Η γρήγορη και ασφαλής ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων.
• Τα υψηλά πρότυπα και η διασφάλιση της σταθερής ανώτερης ποιότητας του τελικού προϊόντος πριν φτάσει στον καταναλωτή.
Όσον αφορά στο χρόνο απόσβεσης του κάθε έργου, κυμαίνεται ανάλογα με τη φύση και το πεδίο εφαρμογής του. Ο συνήθης χρόνος απόσβεσης των έργων φτάνει έως και τα 3 χρόνια. Μεγάλο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, παίζουν οι όλο και πιο ανταγωνιστικές οικονομικά λύσεις που προσφέρονται από τους κατασκευαστές των σχετικών συστημάτων. Την τελευταία δεκαετία παρατηρούμε μία συνεχόμενη μείωση στα κόστη του μετρητικού εξοπλισμού, που προσφέρει όλες τις παραπάνω δυνατότητες, ενώ την ίδια πορεία διαγράφουν και τα απαραίτητα λογισμικά, με τους κατάλληλους αλγόριθμους, που τον συνοδεύουν. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια είναι πλέον διαθέσιμα αντίστοιχα πακέτα και από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.
Γιώργος Αλεξίου, Διευθυντής Εργοστασίου Θήβας της Barilla Hellas
Αναβάθμιση της καθημερινής λειτουργίας της εγκατάστασης με την ενεργή συμμετοχή του κάθε εργαζόμενου
Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της εγκατάστασης της Barilla Hellas στη Θήβα, αναζητούμε συνεχώς καινοτόμες λύσεις που θα αριστοποιήσουν τη λειτουργία της, βελτιώνοντας τους χρόνους επίλυσης προβλημάτων και μειώνοντας το ενεργειακό μας αποτύπωμα και κατ’ επέκταση το κόστος, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα σε υψηλά επίπεδα. Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει σε δύο σημαντικούς τομείς:
• Στην αυτοματοποίηση της μέτρησης του δείκτη ΟΕΕ (Overall Equipment Efficiency).
• Στη βελτίωση της συμμετοχικότητας.
• Στον εντοπισμό και την επίλυσης προβλημάτων, κάτω από το πιλοτικό πρόγραμμα “Smart Communication”μέσω της χρήσης ψηφιακών εφαρμογών (applications).
Η αυτόματη μέτρηση του ΟΕΕ εφαρμόζεται στις γραμμές συσκευασίας, μέσω της εγκατάστασης σχετικού λογισμικού που επιτρέπει τον αυτόματο υπολογισμό της συνολικής απόδοσης μιας γραμμής, υπολογίζοντας τους δείκτες της Παραγωγικής Δυναμικότητας, της Αποδοτικότητας & της Ποιότητας σε κάθε μια ξεχωριστά. Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιείται επίσης αυτοματοποιημένα, και υποδεικνύει όλες τις απώλειες, τις καθυστερήσεις και τις βλάβες σε πραγματικό χρόνο, ενεργοποιώντας την άμεση παρέμβαση των εργαζομένων (χειριστών και τεχνικών), μιας και το λογισμικό είναι απλό και φιλικό προς το χρήστη. Ως αποτέλεσμα είναι η σημαντική βελτίωση του ΟΕΕ των γραμμών συσκευασίας, καθώς επίσης και η ενεργή συμμετοχή των χειριστών στην επίλυση προβλημάτων.
Στo πλαίσιo του προγράμματος “Smart Communication”, έχει γίνει η εγκατάσταση της εφαρμογής “ColllaborAction” μέσω google play σε tablets, που έχουν τοποθετηθεί σε κάθε θέση εργασίας στο χώρο της συσκευασίας. Η χρήση της εφαρμογής επιτρέπει στο χειριστή να αναφέρει βλάβες ή άλλα ευρήματα που υποπίπτουν στην αντίληψή του κάνοντας upload φωτογραφίες ή/και βίντεο, και να υποβάλλει προτάσεις επίλυσης προς το Τμήμα Συντήρησης. Τα ανοιχτά προς επίλυση θέματα λαμβάνονται μέσω smart phones από τους Τεχνικούς βάρδιας, οι οποίοι και προχωρούν σε άμεσες ενέργειες αποκατάστασης. Το σύστημα αυτό ενισχύει την άμεση συμμετοχή όλων των εργαζομένων χωρίς χρήση εντύπων (paperless), την on-line παρακολούθηση από όποιο σημείο και αν βρίσκεται κανείς είτε μέσω Η/Υ είτε μέσω smartphone, ενώ επίσης διευκολύνει την προσβασιμότητα στο ιστορικό αναζήτησης βλαβών.
Επιπλέον, ο εργαζόμενος βλέπει την κάθε πρότασή του να υλοποιείται, με αποτέλεσμα να αισθάνεται ουσιαστικό μέρος της λύσης. Μέχρι στιγμής, η χρήση της εφαρμογής, έχει βοηθήσει στον εντοπισμό περισσότερων από 700 προτάσεων/προβλημάτων ανά έτος, σε σημαντικές κατηγορίες όπως Μηχανολογικές βλάβες, Ασφάλεια και Περιβάλλον , ενώ έχουν συμμετάσχει πάνω από το 85% των εργαζομένων. Έτσι, επιτυγχάνεται ο βασικός στόχος της εταιρείας που είναι η αξιοποίηση συστημάτων και εφαρμογών αποσκοπώντας στην αναβάθμιση της καθημερινής λειτουργίας της εγκατάστασης, με την αρωγή και ενεργή συμμετοχή του κάθε εργαζόμενου.
Παναγής Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Calpak
Ολιστική προσέγγιση στην αυτοματοποίηση
Όσον αφορά στα συστήματα μηχανής στις εγκαταστάσεις μας, έχουμε επενδύσει στα ρομποτικά συστήματα. Ως βιομηχανία ηλιακών θερμοσίφωνων, φτιάχνουμε δεξαμενές και συλλέκτες και στις δύο γραμμές παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε εφαρμόσει ρομποτικά συστήματα και από το 2012-2013 λειτουργούμε στην παραγωγή μας 21 ρομποτικούς βραχίονες, γεγονός που μας κατατάσσει στην πλέον εξελιγμένη ελληνική βιομηχανία σε αυτόν τον τομέα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε το τελευταίο διάστημα είναι να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω και να κάνουμε πιο έξυπνη τη λειτουργία των συστημάτων μέσω ενός συστήματος ιδιωτικού δικτύου 5G που θα συλλέγει και θα διαχειρίζεται μεγάλα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Σε επίπεδο αυτοματοποιημένων συστημάτων, αυτό που μας έχει βοηθήσει περαιτέρω είναι η χρήση αλγορίθμων και ΤΝ, που τα έχουμε εφαρμόσει ήδη σε δύο ρομποτικά συστήματα συγκόλλησης – το μηχάνημα το ίδιο μπαίνει σε μια διαδικασία αυτοβελτίωσης (machine learning), γεγονός που έχει βελτιώνει την ποιότητα και στην παραγωγικότητα.
Στην πράξη, γίνεται μια πρώτη αξιολόγηση (input) των πρώτων κολλήσεων και στη συνέχεια το ίδιο το μηχάνημα συγκρίνει τα δεδομένα της δουλειάς του με την πρώτη αρχική συγκόλληση. Το μηχάνημα αυτοβελτιώνεται για να φτάσει το βέλτιστο αποτέλεσμα, σε μικρό χρονικό διάστημα φτάνει να κάνει στην τέλεια συγκόλληση και με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείται ο χρόνος μεταξύ των σεταρισμάτων. Παλιότερα, η συγκεκριμένη διεργασία έπαιρνε πολύ καιρό για να επανακκινηθεί (reset) – ο αλγόριθμος πλέον έχει βοηθήσει αρκετά σε αυτόν τον τομέα.
Τα πλεονεκτήματα που έχουμε δει έμπρακτα είναι αφενός μια σταθερή παραγωγή, που προδίδει αύξηση της παραγωγικής μας δυνατότητας. Μπορούμε να παράγουμε ημερησίως 150 δεξαμενές και 200 συλλέκτες, ενώ το παραγωγικό αποτέλεσμα βγαίνει αβίαστα χωρίς κρυφά κοστη (overheads). Επιπρόσθετα, η παραγωγή έχει τυποποιηθεί, συμβαδίζοντας πλέον με τα ποιοτικά standars που έχει θέσει η εταιρεία. Πρόκειται λοιπόν για μια ολιστική προσέγγιση της εταιρεία να αυτοματοποιηθεί, η οποία της έχει προσδώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και επιπλέον ποιότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα αυτοματοποιημένα συστήματα η ανθρώπινη εργασία δεν αντικαταστάθηκε, αλλά η αναβαθμίστηκε. Ο στόχος που ήταν η βελτιστοποίηση της σχέσης ανθρώπου μηχανής για να επιτευχθεί μια διάδραση επιτεύχθει. Η 4η βιομηχανική επανάσταση μέσα από τα συστήματα augmented reality και όλες οι συνακόλουθες τεχνολογίες, στην ουσία, επιφέρουν τον εξανθρωπισμό της παραγωγικής διαδικασίας – η μηχανή δηλαδή προσαρμόζεται στην ανθρώπινη εργασία. Η καινοτομία βρίσκεται άλλωστε στο DNA της εταιρείας μας και το επόμενο βήμα αποτελεί σε μια ενσωμάτωση της τεχνολογίας στις αποθήκες μας. Είναι λοιπόν μια διαδικασία εν εξελίξει και συνεχής βελτίωσης. Η Ελλάδα δεν διαθέτει κοστολογικό πλεονέκτημα στην παραγωγική διαδικασία σε σχέση με άλλες χώρες, επομένως είναι μονόδρομος για τις βιομηχανίες η επιλογή νέων τεχνολογιών και ο ψηφιακός μετασχηματισμός τους.
Μαρία Λιόκαλου, Quality Assurance, Environmental, Health & Safety Manager, Uni-Pharma
Πρότυπο βιοκλιματικής εφαρμογής
Οι σημερινές εγκαταστάσεις παραγωγής της UNI-PHARMA προέκυψαν από επέκταση των παλαιότερων, μέσα από τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων χρόνων στη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα. Είναι εξοπλισμένες με τα πιο πρόσφατης τεχνολογίας συστήματα παραγωγής, συσκευασίας και ποιοτικού ελέγχου, ενώ όλες οι διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα παρακολουθούνται και ελέγχονται από νέα, καινοτόμα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα (BMS), αξιοποιώντας την αιχμή της τεχνολογίας.
Ειδικότερα, το νέο βιοκλιματικό κτίριο της UNI-PHARMA είναι εξοπλισμένο με τα κατωτέρω αυτόματα ρομποτικά συστήματα:
1. Εnvironmental Management System (EMS) για έλεγχο των περιβαλλοντικών συνθηκών στις εγκαταστάσεις παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων.
2. Building Management System (BMS) για έλεγχο θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας και διαφορικών πιέσεων στις εγκαταστάσεις παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων.
3. Power Monitoring System (PMS) για έλεγχο κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις των utilities, το οποίο θα επεκταθεί άμεσα και στον μηχανολογικό εξοπλισμό για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Γενικότερα, o Όμιλος ΟΦΕΤ έχει επενδύσει σε συστήματα ρομποτικών συστημάτων, αυτόματου ελέγχου και αυτοματισμών που αυξάνουν την ταχύτητα και ποιότητα της παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα:
4. Στην παραγωγή της γραμμής των ασκών, διαθέτουμε νέα καινοτόμα ρομποτικά μηχανήματα τύπου spider, καθώς και ρομποτικους βραχίονες, τα οποία κάνουν pick and place των προϊόντων στην παλέτα, με αυτόματη παλετοποίηση.
5. Επίσης, η εταιρεία Intermed στη γραμμή chlorexil έχει δυο τύπους ρομποτικών για αυτόματη τροφοδοσία μπουκαλιών και τοποθέτηση τους στο κουτί.
6. Τέλος, στη γραμμή των μονοδοσιμετρικών φιαλιδίων υπάρχει η νέα καινομόμα τεχνολογία Blow – Fill – Seal (BFS), όπου παράγονται τα νέα προϊόντα της INTERMED, υπάρχουν 2 ανθρωπόμορφα ρομποτικά μηχανήματα για αυτόματη τροφοδοσία των προϊόντων στη γραμμή.
Οι εγκαταστάσεις μας, λοιπόν, είναι προσανατολισμένες στην πλήρη εκμετάλλευση των κλιματικών συνθηκών για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας, με παράλληλη μείωση κάθε ενεργοβόρου διαδικασίας, αποτελώντας πρότυπο βιοκλιματικής εφαρμογής και επιδεικνύοντας συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο.