Η μακροχρόνια δέσμευση της SKF στην καινοτομία, την ικανοποίηση των πελατών και τη βιωσιμότητα έχει εδραιώσει τη θέση της ως παγκόσμιου ηγέτη στη βιομηχανία των ρουλεμάν. Ο Νίκος Λέντζος, Territory Sales Manager της SKF Hellas για Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο και Μάλτα, αναλύει τις τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο, τη βιώσιμη στρατηγική της εταιρείας, αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια.

Καθώς το βιομηχανικό τοπίο εξελίσσεται, η SKF παραμένει αφοσιωμένη στην προώθηση της καινοτομίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα βιώσιμο μέλλον. Ακολουθεί η συνέντευξη με τον κ. Λέντζο, ο οποίος αναλύει τις εξελίξεις στην τεχνολογία των ρουλεμάν, και πώς αυτές βελτιώνουν τις βιομηχανικές διαδικασίες και την αξιοπιστία του εξοπλισμού. Παράλληλα, εστιάζει στα μαγνητικά έδρανα και μας μιλάει για τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας.

Ποια είναι η φιλοσοφία της SKF και ποιο το όραμά της;

Η SKF θα συμπληρώσει 100 έτη παρουσίας στην Ελλάδα το 2025. Η εταιρεία σε τοπικό επίπεδο έχει μια πολύ επιτυχημένη πορεία έως τώρα με ένα κύκλο εργασιών που έχει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Η αναγνώριση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των τοπικών γραφείων SKF είναι πολύ σημαντική, αφού υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τη διαφοροποίηση των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, προκειμένου αυτά να ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες.
Το στρατηγικό μας πλαίσιο βασίζεται σε δύο έννοιες: «Έξυπνο και Καθαρό». «Έξυπνο» σημαίνει συνδεδεμένες και προσαρμοσμένες λύσεις, καθώς και τη χρήση τεχνολογίας ώστε να κάνουμε τις δραστηριότητές μας πιο αποτελεσματικές. Το «Καθαρό» αντικατοπτρίζει τη διαμόρφωση μιας πιο βιώσιμης βιομηχανίας. Η επιτυχής εκτέλεση της στρατηγικής μας θα έχει ως αποτέλεσμα μια ακόμα καλύτερη και διαφορετική SKF, οδηγώντας στην ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων κυρίως σε τομείς με υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης, όπου η SKF κατέχει ισχυρή θέση: μηχανήματα υψηλής ταχύτητας, ηλεκτροκίνηση, γεωργία, αιολική ενέργεια, σιδηρόδρομοι, τρόφιμα και ποτά, ρομποτική και αυτοματισμός. Τα παραπάνω συνοψίζονται στο motto μας: Together, we re-imagine rotation for a better tomorrow. By creating intelligent and clean solutions for people and the planet.

Ποιες είναι οι λύσεις που προσφέρετε στις βιομηχανικές επιχειρήσεις και ποιο το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά σας στην αγορά που δραστηριοποιείστε;

Τα προϊόντα, οι λύσεις μας και το πιο σημαντικό, οι άνθρωποί μας, βοηθούν για την καλύτερη απόδοση του εξοπλισμού – όπου υπάρχει περιστροφή. Παντού γύρω μας, οι επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και ανάπτυξη περισσότερο βιώσιμων λύσεων αυξάνονται σταθερά, αυξάνοντας περαιτέρω την προστιθέμενη αξία που μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας.
Ενισχύουμε τους τομείς με υψηλή ανάπτυξη, όπου η SKF κατέχει ήδη ισχυρή θέση. Επανεξετάζουμε διαρκώς τη γκάμα των προϊόντων και υπηρεσιών, προσθέτουμε νέα προϊόντα ανταποκρινόμενοι σε νέες απαιτήσεις όπως η επεξεργασία υδρογόνου και η μείωση ρύπων στη βιομηχανία. Εξάλλου, επενδύεται κάθε χρόνο ένα σημαντικό ποσό -το οποίο αναμένεται να διπλασιαστεί- για έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων. Η ικανότητά μας λοιπόν να ανταποκρινόμαστε σε οποιαδήποτε ανάγκη των πελατών σε όλες τις περιοχές, τις βιομηχανίες και τις εφαρμογές, είναι από τα μεγαλύτερα δυνατά μας σημεία. Επιπλέον, διαθέτουμε ένα αξιόπιστο και δυναμικό δίκτυο εξουσιοδοτημένων διανομέων, το οποίο ενισχύεται και εξειδικεύεται.

Ποιες είναι οι προτάσεις της SKF σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο και τη συντήρηση των ρουλεμάν;

H δυναμική του Industry 4.0 έχει δημιουργήσει ένα διαφορετικό βιομηχανικό περιβάλλον. Χρησιμοποιούνται αναλυτικά στοιχεία, μηχανική εκμάθηση και προγνωστική συντήρηση για τη βέλτιστη απόδοση των ρουλεμάν. Με εφόδιο την πολυετή γνώση στα ρουλεμάν, παρέχουμε εκπαιδεύσεις στις πρακτικές Προβλεπτικής & Διαγνωστικής συντήρησης, προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη γκάμα με τα καταλληλότερα εργαλεία για τη σωστή άρμοση και εξάρμοση των ρουλεμάν. Τα τελευταία έτη προσφέρουμε περισσότερο δυναμικά τη δυνατότητα της σύνδεσης του περιστρεφόμενου εξοπλισμού με κέντρα απομακρυσμένης παρακολούθησης και διάγνωσης μέσω καταγραφής των κραδασμών. Οι αισθητήρες είναι είτε ασύρματοι είτε ενσύρματοι. Η SKF δημιουργώντας τα κέντρα ανάλυσης (Rotation Equipment Centers), διαμορφώνει ολιστικές προτάσεις απόδοσης περιστρεφόμενου εξοπλισμού με νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιούμε τα δεδομένα θα είναι σημαντικός για την προγνωστική συντήρηση, για τη βελτίωση της ποιότητας και ούτω καθεξής, αυτή θα είναι η κυρίαρχη τάση. Επιπλέον, τονίζουμε τη σημασία του δυναμικού συνδυασμού με τη λίπανση και την έγκαιρη αντικατάσταση του ρουλεμάν, με το πλεονέκτημα της ανακατασκευής.

Ποια είναι τα νέα προϊόντα που έχετε προγραμματίσει να λανσάρετε μέσα στο 2023;

Δυναμικό λανσάρισμα αποτελεί αυτό της τεχνολογίας SKF RecondOil, η οποία αποτελεί μια καθαρή τεχνολογία χημικού φιλτραρίσματος και αναζωογόνησης για βιομηχανικά λιπαντικά και κατάλοιπα πετρελαιοειδών. Μέσω της πρωτοποριακής τεχνολογίας διπλού διαχωρισμού DST θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τα βιομηχανικά λάδια – από ένα δαπανηρό αναλώσιμο σε ένα πλήρως κυκλικό στοιχείο. Το DST δεν αντικαθιστά τα συμβατικά φίλτρα. Αντίθετα, είναι μια προσθήκη που οδηγεί πέρα από το συμβατικό φιλτράρισμα.
Μετά από περίπου 10 έτη, ανανεώνουμε το πιο δυναμικό διαγνωστικό εργαλείο Microlog Analyzer dBX, τη μοναδική φορητή λύση, που σε συνδυασμό με το αναλυτικό λογισμικό βελτιώνει σημαντικά τη διαχείριση της συντήρησης των περιστρεφόμενων μηχανών, αναβαθμίζοντας το διαγνωστικό έλεγχο πιο ακριβές και γρήγορο χάρη στις ενσωματωμένες λειτουργίες του.
Το νέο SKF Microlog Analyzer dBX λαμβάνει μετρήσεις με τη μέθοδο MPA-in-a-flash, η οποία καθιστά τη συσκευή εξαιρετικά ισχυρή. Επίσης με την εξαγορά της Tenute, συμπληρώνουμε και ενισχύουμε τις λύσεις στεγανοποίησης για τις βαριές βιομηχανίες και την αιολική ενέργεια. Τέλος, προσφέρουμε πλέον αισθητήρες ασύρματους IMX-1 με αντιεκρηκτικές προσδιαγραφές, καθώς και τους νέους αισθητήρες Axios σε συνεργασία με την Amazon Services.

Η SKF διαθέτει συστάσεις για 130.000 μαγνητικά ρουλεμάν και ηλεκτροκινητήρες υψηλών ταχυτήτων σε λειτουργία σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια επ’ αυτού;

Οι εφαρμογές σε ηλεκτροκινητήρες υψηλής ταχύτητας σε δύσκολα περιβάλλοντα είναι μια πρόκληση. Τα «παραδοσιακά» ρουλεμάν δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για τη βέλτιστη απόδοση – πχ για τη μεταφορά υδρογόνου, υποβρύχια ή στην έρημο. Τα μαγνητικά ρουλεμάν είναι ιδανικά για εφαρμογές που απαιτούνται υψηλές ταχύτητες και χαμηλοί κραδασμοί. Χωρίς φυσική επαφή, δεν υπάρχει ανάγκη για λίπανση και πρακτικά καμία τριβή, ενώ η συνολική απόδοση ισχύος του εξοπλισμού βελτιώνεται σημαντικά. Η ενεργή τοποθέτηση του άξονα και η ενσωματωμένη διαχείριση κραδασμών είναι πρόσθετα πλεονεκτήματα των συστημάτων μαγνητικών ρουλεμάν.
Ουσιαστικά τα μαγνητικά ρουλεμάν κατασκευάζονται ως ηλεκτρικοί κινητήρες. Δημιουργείται ένα μαγνητικό πεδίο, ώστε να μην υπάρχει επαφή εξαρτημάτων ή μηχανική φθορά. Και καθώς ο κόσμος κάνει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε εναλλακτικές λύσεις μηδενικού άνθρακα, τα μαγνητικά ρουλεμάν βρίσκουν νέες εφαρμογές στις αναδυόμενες τεχνολογίες της ενεργειακής επανάστασης. Μάλιστα, στην ελληνική αγορά το 2023 εντοπίζονται ήδη οι προοπτικές χρήσης των μαγνητικών ρουλεμάν.

Μπορείτε να μας καθοδηγήσετε σε ένα πρόσφατο έργο που ολοκλήρωσε η SKF για μια βιομηχανική επιχείρηση και ποια ήταν τα οφέλη που αποκόμισε από τη χρήση των λύσεων που προσέφερε η εταιρεία σας;

Στην Ελλάδα τα τελευταία έτη έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε πολλαπλά οφέλη στις βιομηχανίες μέσω του απομακρυσμένου ελέγχου σε πραγματικό χρόνο των κραδασμών των ρουλεμάν. Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί και διασυνδεθεί πάνω από 1.500 sensors. Σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώθηκε πολύ σύντομα η προστιθέμενη αξία, αφού με τις έγκαιρες διαγνώσεις και προτάσεις του εξειδικευμένου μας προσωπικού, το όφελος είτε από την προστασία του εξοπλισμού είτε από την αποφυγή μη προγραμματισμένης διακοπής της παραγωγής αγγίζει τις αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Το πιο σημαντικό παράδειγμα θα έλεγα ότι αφορά εγκατάσταση σε Χαρτοβιομηχανία ενός ολοκληρωμένου «πακέτου» περιστρεφόμενου εξοπλισμού που περιλαμβάνει ελέγχους κραδασμών ρουλεμάν σε 300 σημεία, εγκατάσταση συστήματος αυτόματης λίπανσης, υπηρεσίες εκπαίδευσης του προσωπικού, Root Cause Analysis και Client Need Analysis.

Ποια είναι η βιώσιμη στρατηγική της εταιρείας και ποιες «πράσινες» επενδύσεις έχετε υλοποιήσει ή προγραμματίσει για την προστασία του περιβάλλοντος; Έχετε υιοθετήσει το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας;

Αναμφίβολα, η πράσινη μετάβαση αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και από τους πρωταρχικούς στόχους, τόσο ως κατασκευαστής όσο και ως προμηθευτής. Η SKF εφαρμόζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού -από την πρώτη ύλη έως την παράδοση του τελικού προϊόντος- με σκοπό τη μηδενική εκπομπή ρύπων έως το 2050. Το πρώτο βήμα της SKF για την πράσινη μετάβαση έγινε με τη χρήση τεχνολογιών και διαδικασιών παραγωγής με γνώμονα το λεγόμενο “net zero” για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από την παραγωγική διαδικασία. Από το 2007 έχει μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στην παραγωγή της κατά 40%. Στόχος η μετάβαση στη χρήση 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σημαντικός εκπομπός αερίων του θερμοκηπίου είναι και οι μεταφορές. Για το σκοπό αυτό, η SKF αποφεύγει όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών.

Ο χάλυβας είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών στην αλυσίδα της SKF. Η μετάβαση σε μηδενική εκπομπή ρύπων στην παραγωγή ρουλεμάν είναι ένα τεράστιο εγχείρημα. Ήδη συνεργαζόμαστε με τους προμηθευτές χάλυβα για αυτό, αλλά υπάρχουν περιορισμοί στην αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε μονομερώς.
Η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα η ανακατασκευή των ρουλεμάν, πρόσφατα με την τεχνολογία που ονομάζεται SKF RecondOil, η οποία αποτελείται από μια διάταξη μηχανικού και χημικού φιλτραρίσματος λαδιού που επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις την επαναχρησιμοποίησή του, με όφελος -εκτός του οικονομικού- και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Στην Ελλάδα τρέχει ένα ιδιαίτερα δυναμικό πρόγραμμα ανακατασκευής ρουλεμάν σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες Βιομηχανίες. Η αντικατάσταση των βιομηχανικών ρουλεμάν μπορεί να είναι δαπανηρή και ενεργοβόρα. Το κόστος της ανακατασκευής ρουλεμάν υπό προϋποθέσεις προσεγγίζει μόλις το 50% του καινούργιου. Απαντάμε σε ερωτήματα όπως: Πόσες εκπομπές CO2 μπορούν να αποφευχθούν με την ανακατασκευή των ρουλεμάν αντί για την αντικατάστασή τους με νέα; Το ρουλεμάν είναι βιώσιμο για ανακατασκευή; Ταυτόχρονα πιστοποιούνται οι υπηρεσίες μας με έκδοση πιστοποιητικών μείωσης ρύπων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις βιομηχανίες για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Ποιες είναι οι προτάσεις της SKF σχετικά με την λίπανση για τη συντήρηση των ρουλεμάν;

Η λίπανση αποτελεί σημαντικό παράγονται για τη ζωή του ρουλεμάν. Η μη σωστή χρήση λίπανσης έχει άμεση συνάρτηση με το 40% του κόστους συντήρησης. Ακόμα, δυστυχώς, η λίπανση δεν έχει τη προσοχή που χρειάζεται. Το εξειδικευμένο προσωπικό της SKF, αλλά και μέσω των εξειδικευμένων συνεργατών μας στη λίπανση, μπορούμε να χαρτογραφήσουμε τις ανάγκες της Βιομηχανίας μέσω του Lubrication Need Analysis, και να σχεδιάσουμε και να εγκαταστήσουμε οποιοδήποτε κεντρικό σύστημα λίπανσης.
Η SKF σε συνεργασία με την Lincoln -την οποία εξαγόρασε το 2010- αντλώντας μεγαλύτερη τεχνογνωσία, είναι σε θέση να προσφέρει μία ολοκληρωμένη γκάμα λύσεων λίπανσης. Είμαστε σε θέση, κατά αυτόν τον τρόπο, να προσφέρουμε: εξιδεικευμένα λιπαντικά και εργαλεία λίπανσης χειρός, «έξυπνα» αυτοματοποιημένα συστήματα λίπανσης, καθώς και προγράμματα διαχείρισης λίπανσης.
Ανεξαρτήτως βιομηχανικής μονάδας ή εφαρμογής, η SKF μπορεί να προσφέρει προϊόντα και λύσεις που βοηθούν στη μείωση του κόστους συντήρησης, στην αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς και στη βελτιστοποίηση της αξιοπιστίας του εξοπλισμού. Σημειώνω ξανά, ότι η SKF επενδύει διαρκώς σε νέα προϊόντα.

Ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο της SKF στην ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητάς της; Και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Οι απαιτήσεις στη Βιομηχανία έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πάντα ο στόχος μας είναι η καλύτερη υποστήριξη, εστιάζοντας στο να συνεχίσουμε να προσφέρουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας και υπηρεσίες. Συνεχίζουμε το ταξίδι μας προς την επερχόμενη 5η Βιομηχανική επανάσταση – που φαίνεται να είναι περισσότερο ανθρωποκεντρική. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας ώστε οι ελληνικές Βιομηχανίες να εντάξουν τα νέα προϊόντα για την κυκλική οικονομία, τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Σίγουρα θα δούμε πολύ περισσότερους εγκατεστημένους αισθητήρες, με καταγραφή περισσότερων δεδομένων σε ολόκληρο το αποτύπωμα της παραγωγής, ενώ αναμένεται και η πρακτική ανακατασκευής των ρουλεμάν να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Η ανακύκλωση μέσω RecondOil αποτελεί προτεραιότητά μας. Και το πιο σημαντικό είναι η ύπαρξη ισχυρών σχέσεων με υψηλή συνέργεια, κατανόηση των αναγκών και των προκλήσεων και η παροχή εξατομικευμένων λύσεων. Έχω την χαρά να συνεργάζομαι με μια νέα και δυναμική ομάδα πωλήσεων που βρίσκεται κοντά σε όλες τις Βιομηχανίες και τους Εξουσιοδοτημένους Συνεργάτες της SKF.

Πώς αντέδρασε η SKF και τι «κρατά» από τη δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο της πανδημίας;

Στην περίοδο της πανδημίας αντιμετωπίσαμε αρκετές προκλήσεις σε διάφορα επίπεδα. Συστήσαμε τοπικές ομάδες διαχείρισης, συστήθηκε το μοντέλο εργασίας από απόσταση και έγινε μια αναδιοργάνωση εσωτερικών διαδικασιών . Κληθήκαμε να λάβουμε μέτρα, για να εξασφαλίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό αρχικά την υγεία και ασφάλεια του προσωπικού μας, να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας με τους πελάτες μας τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και εν συνεχεία την αδιάλειπτη λειτουργία της εταιρείας.
Προτεραιότητα μας είναι να μην υπάρχει διακοπή στις παραδόσεις προϊόντων, σε συνδυασμό πάντα με τη διαθεσιμότητα των εργοστασίων παραγωγής μας που αντιμετώπισαν αρκετές προκλήσεις λόγω της έλλειψης πρώτων υλών. Το δίκτυο των Εξουσιοδοτημένων μεταπωλητών μας είχε πολύ σημαντικό και ενεργό ρόλο στην ομαλή εφοδιαστική ροή στις Βιομηχανίες. Ας κρατήσουμε, όμως, και το θετικό που είναι ότι πλέον η ανάπτυξη υποστηρίζεται και με εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις και συναντήσεις χωρίς να απαιτείται μόνο η φυσική παρουσία μας.