Οι νέες λύσεις αυτοματισμού και ελέγχου κίνησης επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κατασκευαστικού κλάδου και δίνουν τη δυνατότητα σχεδιασμού νέων μηχανών σε πολύ συντομότερους χρόνους από ότι μέχρι σήμερα.

Η περίπτωση της Schott & Meissner
Πριν από την έλευση της πανδημίας η ζήτηση για μηχανές παραγωγής μασκών ήταν μηδαμινή – ωστόσο αυτό άλλαξε ακαριαία. Σε μια περίοδο που η διαθεσιμότητα μασκών είναι πιο σημαντική από ποτέ, η διασφάλιση της συνεχούς παραγωγής τους αποτελεί μείζων ζήτημα. Μέσω μιας μηχανής που αξιοποιεί τις λύσεις αυτοματισμού και ελέγχου κίνησης της Siemens, η παραγωγή μέχρι και 60 μασκών FFP2 ανά λεπτό – ή μιας μάσκας ανά δευτερόλεπτο – είναι πλέον εφικτή!

Η Schott & Meissner Maschinen- und Anlagenbau GmbH είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές γραμμών θερμικής επεξεργασίας και εξοπλισμού συγκόλλησης για μη υφασμένα υφάσματα, τα οποία είναι κατασκευασμένα από μη συνεχείς ίνες και συνδέονται μεταξύ τους με χημική, μηχανική, θερμική ή διαλυτική επεξεργασία – όπως οι χειρουργικές μάσκες. Από το 1986, η οικογενειακή εταιρεία στο Blaufelden, κοντά στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, αναπτύσσει και κατασκευάζει εξατομικευμένες μηχανές προσαρμοσμένες στις ειδικές απαιτήσεις των πελατών από όλο τον κόσμο.

Η ποιότητα, η αξιοπιστία, η καινοτόμος δύναμη και η τεχνογνωσία χαρακτηρίζουν το έργο της εταιρείας.
Τα δύο αδέλφια Achim και Stefan Meissner, Managing Directors στη Schott & Meissner εξηγούν ότι η εταιρεία εστιάζει στις μηχανές για την επεξεργασία του υλικού που χρησιμοποιείται ως στρώμα φίλτρου στις μάσκες προσώπου. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν, «λόγω της πανδημίας Covid-19, υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει μια εξαιρετικά επείγουσα ζήτηση – ως εκ τούτου έπρεπε να αναπτύξουμε και να παραδώσουμε τη νέα μηχανή εξαιρετικά γρήγορα. Ταυτόχρονα τα ποιοτικά μας στάνταρ είναι υψηλά και θέλουμε οι πελάτες μας να έχουν ένα αξιόπιστο, παραγωγικό μηχάνημα που θα μπορούν να χρησιμοποιούν για πολλά χρόνια στο μέλλον».

Η ιδέα πίσω από το νέο μηχάνημα
Προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι η παραγωγή μιας μηχανής δημιουργίας μασκών θα είχε τα μέγιστα οφέλη για την αγορά, τα δύο αδέλφια έπρεπε να δημιουργήσουν ένα σύστημα που θα μπορούσε να διαμορφωθεί εύκολα για διαφορετικούς τύπους μάσκας.
«Μπορούμε να επεξεργαστούμε έως έξι στρώματα μη υφασμένου υφάσματος, παρέχουμε την επιλογή για στήριξη στα αυτιά ή στο κεφάλι και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν επιπλέον σταθμό για την τοποθέτηση βαλβίδας εκπνοής. Αυτό μας δίνει μεγάλη ευελιξία με έναν μόνο τύπο μηχανής», τονίζει ο Stefan Meissner. Για αυτή την αρθρωτή δομή, η Schott & Meissner επέλεξε μια λύση με τεχνολογία αυτοματισμού από τη Siemens.

Ο έλεγχος παρέχεται από έναν SIMATIC S7-1516TF-CPU, ενώ οι άξονες των μεμονωμένων σταθμών κινούνται από μονάδες SINAMICS S210 και σύγχρονους σερβοκινητήρες 1FK2. Ένα σύστημα I/O SIMATIC ET200SP και ένα SIMATIC HMI TP900 Comfort Panel για έλεγχο χειριστή συμπληρώνουν τη λύση αυτοματισμού.
«Προτιμούμε τη Siemens, επειδή τα μηχανήματά μας πρέπει να είναι αξιόπιστα και άμεσα διαθέσιμα. Με τη βοήθεια της Siemens αυτό καθίσταται δυνατό και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα», σημειώνει ο κ. Meissner.

Ο Matthias Pflüger, Επικεφαλής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Αυτοματισμού στη Schott & Meissner, εξηγεί πως αυτό που είναι τόσο ιδιαίτερο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η ανάπτυξη εφαρμογών σε περιβάλλον TIA Portal, επιτρέπει την αξιοποίηση διάφορων λειτουργιών που έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλα μηχανήματα.
«Η υποστήριξη, η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών και η ποιότητα είναι οι λόγοι για τους οποίους τα προγράμματα αυτοματισμού μας ήταν ήδη καλά προετοιμασμένα, βελτιστοποιημένα και τυποποιημένα», υπογραμμίζει.

Νικώντας τον χρόνο
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την υποστήριξη των εμπειρογνωμόνων της Siemens, η ομάδα της Schott & Meissner ολοκλήρωσε την εφαρμογή στο μισό χρόνο.
Η εφαρμογή ελέγχου κίνησης για το μηχάνημα έπρεπε να αναπτυχθεί από την αρχή – «Tο Application Programming Center της Siemens μας υποστήριξε πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι». Με την υποστήριξη των εμπειρογνωμόνων της Siemens, η ομάδα της Schott & Meissner ολοκλήρωσε την εφαρμογή στο μισό χρόνο, σε ένα μόνο μήνα αντί για δύο.

Οι ειδικοί της Schott & Meissner εργάζονται αυτήν τη στιγμή με πλήρη ταχύτητα για να ολοκληρώσουν τα μηχανήματα κατά παραγγελία το συντομότερο δυνατό. Αλλά ο Achim και ο Stefan Meissner σκέφτονται ήδη μπροστά: «Όπως όλοι οι άλλοι, ελπίζουμε ότι η πανδημία σύντομα θα νικηθεί». Ωστόσο, οι μηχανές παραγωγής μασκών από την Schott & Meissner απέχουν πολύ από το να είναι παρωχημένες και οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι είναι σίγουροι για αυτό: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσει να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μάσκες προστασίας και θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει από αυτό το έργο, σε άλλες εφαρμογές. Το έργο μας άξιζε τον κόπο».H Siemens Digital Industries είναι παγκόσμιος ηγέτης στην καινοτομία και την τεχνολογία, στον βιομηχανικό αυτοματισμό και την ψηφιοποίηση, προσφέροντας τεχνολογίες αιχμής οι οποίες επιτρέπουν στους πελάτες της να αναπτύξουν πιο ευέλικτες διαδικασίες παραγωγής.

 

 

 

Ο σχεδιασμός του SINAMICS S210 servo drive και η τεχνολογία σύνδεσης ενός καλωδίου με τον κινητήρα servo, έχει ως αποτέλεσμα να απαιτείται 20% λιγότερος χώρος στον πίνακα.

 

 

 

Η νέα μηχανή για την παραγωγή μασκών – Η Schott & Meissner αναπτύσσει και παράγει εξοπλισμό για θερμική επεξεργασία και συγκόλληση μη υφασμένων υφασμάτων στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Blaufelden.