Οι βιομηχανίες επενδύουν πιο συστηματικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των διαδικασιών και της παραγωγής τους. Σε αυτή την κρίσιμη μετάβαση, το Τμήμα Digital Industries της Siemens Greece, στελεχωμένο με έμπειρα καταρτισμένα στελέχη, είναι δίπλα στις επιχειρήσεις, προσφέροντας καινοτόμες sur mesure λύσεις, και αδιάλειπτη και άμεση υποστήριξη.

Kωνσταντίνα Αντωνίου
Head of Promotion and Technical Sales, Digital Industries, Siemens A.E.
Στην εταιρεία εργάζεται 25 χρόνια. Είναι υπεύθυνη για όλες τις Επιχειρησιακές Μονάδες (Business Units) του τμήματος Digital Industries.

 

 

Ποια είναι η φιλοσοφία της Siemens Digital Industries και ποιο το όραμά της;

Η Siemens είναι μια εταιρεία που διαχρονικά παράγει καινοτόμα προϊόντα και λύσεις, με σκοπό να διευκολύνει την καθημερινότητα όλων μας και να διασφαλίζει την προηγμένη ποιότητα ζωής για το παρόν και το μέλλον. Αυτή είναι η βασική πεποίθηση και το όραμα της Siemens και των ανθρώπων της. Kαι σας το λέω με απόλυτη βεβαιότητα, μιας και αυτό εκπροσωπώ εδώ και 25 χρόνια που βρίσκομαι στο τμήμα Digital Industries της εταιρείας.

Ειδικότερα στο Digital Industries, στόχος μας είναι να παρέχουμε προϊόντα και υπηρεσίες που να είναι αξιόπιστα και καινοτόμα. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί πυλώνες που σχετίζονται με τις βιομηχανικές διεργασίες και υπαγορεύονται από: α) την καθημερινή ανάγκη για απρόσκοπτη, γρήγορη, ποιοτική και ευέλικτη παραγωγή προϊόντων και β) την ανταπόκριση στις προκλήσεις της εποχής, σε μία αγορά που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς και παρουσιάζει απαιτήσεις που μπορούν ικανοποιηθούν μόνο με προηγμένες τεχνολογικά, σύγχρονες λύσεις.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών ανέδειξαν την ανάγκη για το επόμενο στάδιο στη Βιομηχανία, το industry 4.0. Μιλάμε δηλαδή για την είσοδο της Βιομηχανίας στην ψηφιακή εποχή, που επιτυγχάνεται με τη σύνδεση του πραγματικού με τον ψηφιακό κόσμο. H Siemens, κάνει πραγματικότητα αυτή τη σύνδεση με σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα, όπως είναι το MindSphere, το Industrial Edge, το Digital Twin κ.ά., τα οποία είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά, είτε απ’ ευθείας από το τμήμα Digital Industries της Siemens A.E. είτε μέσω εξειδικευμένων συνεργατών μας. Κάθε λύση που προσφέρεται, προκύπτει μετά από ανάλυση των εκάστοτε αναγκών, ώστε να είναι η πλέον βέλτιστη ψηφιακή λύση ανά περίπτωση.

Το τμήμα μας στην Ελλάδα είναι στελεχωμένο από μηχανικούς, γυναίκες και άνδρες, διαφόρων ειδικοτήτων, ενδεικτικά ηλεκτρολόγους, μηχανολόγους αυτοματισμού, με εμπειρία από αρκετών ετών έως και δεκαετιών σε όλους τους τομείς της Βιομηχανίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η ομάδα μας έχει βαθιά γνώση των αγορών και είναι σε θέση να αναγνωρίζει τις διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις που έχει η κάθε επιχείρηση, με σκοπό να προτείνει και να εφαρμόσει εκείνες τις τεχνολογίες που θα συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Οι επιχειρήσεις είναι σημαντικό να μην φοβηθούν να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές! Η ψηφιοποίηση στη βιομηχανία, αφορά όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων και ουσιαστικά είναι μονόδρομος για τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητάς τους. Πέρα από την υιοθέτηση νεών τεχνολογιών και ψηφιακών λύσεων, βασικά πρόκειται για αλλαγή νοοτροπίας στη βιομηχανία. Και τόσο η Siemens Digital Industries με τα προϊόντα της, όσο και οι έμπειροι και εξειδικευμένοι άνθρωποί της στην Ελλάδα, μπορούν να υποστηρίξουν αυτήν τη μετάβαση από τα πρώτα βήματα.

Αναφέρετε ενδεικτικά σημαντικά projects της τρέχουσας χρονιάς, για τα οποία είστε περήφανοι.

Στην Ελλάδα έχουμε δημιουργήσει ομάδες μηχανικών που αναλύουν και εξετάζουν διεξοδικά τα use cases -ανά βιομηχανική εφαρμογή της Siemens παγκοσμίως-, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε συγκεκριμένους τομείς παραγωγής στην χώρα μας. Υλοποιούνται ήδη στην Ελλάδα σημαντικά και μεγάλης έκτασης έργα ψηφιοποίησης, ενδεικτικά στον τομέα κατασκευών και υποδομών και ειδικότερα εφαρμογές που αφορούν στην ευφυή διαχείριση λειτουργίας αντλιών σε δίκτυα ύδρευσης, σύνδεση «έξυπνων» κινητήρων σε κρίσιμες παραγωγικές διεργασίες με το cloud και λύσεις εφαρμογής Ψηφιακού Διδύμου (Digital Twin).

Ποιες αλλαγές έχετε δει στις σχέσεις με τους πελάτες και συνεργάτες σας τα τελευταία χρόνια – σε σχέση με την ψηφιακή μετάβαση;

Οι πελάτες πλέον στην Ελλάδα έχουν περάσει από το στάδιο της απλής ενημέρωσης και έρευνας σχετικά με τα θέματα της ψηφιοποίησης, και έχουν ήδη προχωρήσει στην μελέτη, εφαρμογή και χρήση συγκεκριμένων λύσεων. Οι λύσεις αυτές αφού δοκιμασθούν στην πράξη, στόχος είναι να επεκταθούν και να διευρυνθούν σε πολύ σύντομους χρόνους, καθώς έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι το εργοστάσιο, όχι του μέλλοντος, αλλά πλέον του παρόντος, δε μπορεί παρά να είναι «ψηφιακό». Μόνον έτσι θα μπορέσει να είναι βιώσιμο και να δραστηριοποιείται σε έναν κόσμο που γίνεται ψηφιακός και επιβάλει στις επιχειρήσεις όχι απλά να συγχρονίζονται με τις εξελίξεις, αλλά συχνά και να τις οδηγούν. Το σημαντικό είναι να γίνουν δομημένα βήματα στην υλοποίηση των τεχνολογικών αναβαθμίσεων του εξοπλισμού, ώστε να μπορεί να υποστηριχτεί συστηματικά η είσοδος της επιχείρησης στην ψηφιακή εποχή.

 

Γιώργος Τσιαρές
Portfolio Consulting Professional Digital Industries, Siemens A.E.
Εργάζεται 10 χρόνια στη Siemens, ξεκινώντας την καριέρα του από τα κεντρικά της εταιρείας στο Βερολίνο. Ασχολείται με τον σχεδιασμό συστημάτων κίνησης, προσφέροντας λύσεις σε θέματα ενεργειακής απόδοσης, ψηφιακών τεχνολογιών και είναι πιστοποιημένος για μεθόδους κατεργασίας υλικών, όπως είναι η τεχνολογία της Προσθετικής Κατασκευής (AM).

 

Ποια είναι η δυναμική της προσθετικής κατασκευής και του 3D printing ως τεχνολογίες; Ποιες είναι οι προεκτάσεις τους στη βιομηχανία και τα οφέλη τους;

Η δυναμική της προσθετικής κατασκευής (ΑΜ) και του 3D printing είναι τεράστια. Ανοίγει καινούργιους ορίζοντες στην κατασκευή ενός προϊόντος, αφού πλέον καθιστά υπαρκτή την ελεύθερη σχεδίαση και κατασκευή, χωρίς περιορισμούς. Με την υποστήριξη πανίσχυρων λογισμικών πλέον μπορούμε να σχεδιάσουμε προϊόντα με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργικότητάς τους, ώστε να γίνουν πιο έξυπνα και πιο αποδοτικά. Η ΑΜ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε κάθε τομέα της βιομηχανίας. Ξεκινώντας από την αυτοκινητοβιομηχανία έως και τη διαστημική βιομηχανία -όπου εκεί παίζει μεγάλο ρόλο η μείωση του βάρους του υλικού-, η ΑΜ δείχνει να είναι η κατάλληλη λύση που οδηγεί σε μικρότερο χρόνο διάθεσης των προϊόντων στην αγορά, μεγαλύτερη ευελιξία, καλύτερη ποιότητα και υψηλότερη απόδοση. Παράλληλα, η τεχνολογία αυτή μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε πολύ λιγότερη πρώτη ύλη για την παραγωγή πρόσθετων, γεγονός που την καθιστά μια πιο βιώσιμη μέθοδο παραγωγής.

Ποια είναι τα στάδια που περιλαμβάνουν την υιοθέτηση της τεχνολογίας και σε ποιους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας θα έχει την μεγαλύτερη επίδραση;

Σίγουρα όλα ξεκινούν από το σωστό σχεδιασμό ενός προϊόντος, καθώς και τη δυνατότητα διαμόρφωσής του με έναν πολύ εύκολο τρόπο. Τα προγράμματα NX-CAD / CAM της Siemens μας υποστηρίζουν για να σχεδιάσουμε το παραγόμενο προϊόν και να το διαμορφώσουμε κατάλληλα. Πολύ σημαντική είναι και η προμήθεια αξιόπιστων ΑΜ εκτυπωτών και post-processing μηχανημάτων. Οι συνεργασίες μας, με τέτοιου είδους κατασκευαστές μηχανημάτων, οι οποίοι εξοπλίζουν τις μηχανές τους με προϊόντα του χαρτοφυλακίου μας, εξασφαλίζουν την αξιοπιστία, την απόδοση και τη λειτουργικότητά τους.

Ακόμα ένα σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η αυτοματοποίηση και η συνεχής επίβλεψη της ίδιας της παραγωγής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από έξυπνα λογισμικά της Siemens, όπως το OpCenter, το οποίο διαχειρίζεται τις παραγωγικές λειτουργίες της εκτύπωσης και η ανοιχτή Internet of Things (IoT) cloud-based πλατφόρμα MindSphere, έτσι ώστε να επιβλέπουμε τη διαδικασία της παραγωγής και απομακρυσμένα.
Η μεγαλύτερη επίδραση φυσικά αφορά το ίδιο το τελικό προϊόν, αφού πλέον μας δίνεται η δυνατότητα να κατασκευάζουμε custom-made προϊόντα κατά παραγγελία, δίνοντας έμφαση στη λειτουργικότητα του προϊόντος χωρίς να έχουμε περιορισμούς στην ίδια τη δομή λόγω των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής του.

Με ποιους τρόπους κάνει disrupt η προσθετική κατασκευή στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Φανταστείτε ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχουν μεγάλα εργοστάσια σε σημεία κλειδιά, ώστε να καλύπτουν την παγκόσμια ζήτηση, αλλά πολλά μικρά εργοστάσια που με τη βοήθεια ΑΜ εκτυπωτών θα μπορούν να κατασκευάσουν άμεσα το επιθυμητό προϊόν δίπλα στην πόρτα μας.

Ποιος είναι ο στόχος του AM4GR, του οποίου είναι η Siemens μέλος και τι προσδοκάτε από την σύναψη της συγκεκριμένης Πρωτοβουλίας για την Προσθετική Κατασκευή στην Ελλάδα;

Στόχος του AM4GR και της Siemens είναι η ανάπτυξη ενός δυνατού οικοσυστήματος γύρω από την προσθετική κατασκευή, η μετάδοση της γνώση αυτής στην Ελληνική αγορά, ώστε να δούμε καινοτόμες τεχνολογίες σαν και αυτήν να υιοθετούνται και από την Ελληνική βιομηχανία. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που θα συμβάλλει στο να αποκτήσουν οι συμμετέχουσες εταιρείες/μέλη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να δημιουργήσουν μέσω του AM4GR νέες επαγγελματικές και εμπορικές ευκαιρίες.

 

Ιωάννης Καραγιάννης
Portfolio Consulting Professional Digital Industries, Siemens AE
Εργάζεται 12 χρόνια στη Siemens Ελλάδος.
Είναι υπεύθυνος για το τμήμα Motion Control, που περιλαμβάνει οτιδήποτε σχετίζεται με την προώθηση και υποστήριξη του portfolio του ελέγχου της κίνησης στη βιομηχανία. Ταυτόχρονα είναι μέλος της ομάδας Ψηφιοποίησης του τμήματος Digital Industries.

 

Πώς συμβάλλει η Siemens στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και τη μετάβαση της ελληνικής βιομηχανίας στο Industry 4.0;

Στη Siemens υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι βιομηχανίες για την υιοθέτηση των σύγχρονων τεχνολογιών του Industry 4.0, καθώς εκτός από τα προϊόντα και τις ολοκληρωμένες λύσεις μας διαθέτουμε επίσης και μια ομάδα που, μεταφέρει διαρκώς στην ελληνική αγορά υψηλής ποιότητας γνώση σε τεχνολογίες αιχμής, όπως για παράδειγμα για τη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση δεδομένων σε τοπικό επίπεδο εντός της εγκατάστασης (Edge computing) ή στο cloud (Mindsphere).

Τα βήματα για να γίνει μια επιχείρηση ψηφιακή, είναι συγκεκριμένα: Το πρώτο βήμα προώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού στις βιομηχανίες είναι η αξιολόγηση. Προσεγγίζουμε τους πελάτες συμβουλευτικά για να αξιολογήσουμε την υφιστάμενη κατάσταση της επιχείρησης ή βιομηχανίας και να θέσουμε μαζί τους στόχους που χρειάζεται να πετύχουμε. Στη συνέχεια ανάλογα με τις διαθέσιμες υποδομές, σε επίπεδο αυτοματισμού και IT, σκιαγραφούμε ένα χάρτη με τα βήματα που θα ακολουθήσουμε για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς. Τέλος, ακολουθεί η φάση της υλοποίησης και έπειτα της εποπτείας των αλλαγών που έγιναν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό για να εξασφαλίσουμε το μέγιστο όφελος. Έχοντας λοιπόν διανύσει το ταξίδι της ψηφιακής μεταστροφής τους, οι πελάτες αρχίζουν να απολαμβάνουν τα οφέλη: παραγωγή προϊόντων σε λιγότερο χρόνο, διαφάνεια, βέλτιστη αξιοποίηση πόρων, εξοικονόμηση ενέργειας κ.ά.

H έννοια του ψηφιακού διδύμου συνδέεται πλέον όλο και περισσότερο με την έννοια του βιώσιμου. Ποιος είναι ο ρόλος της Siemens σε αυτό το κομμάτι;

Ένα προφανές πλεονέκτημα των ψηφιακών διδύμων σε σχέση με τη βιωσιμότητα είναι η δυνατότητα για απεριόριστες δοκιμές και προσομοιώσεις χωρίς να δαπανώνται φυσικοί/πραγματικοί πόροι τόσο στη φάση της σχεδίαση, όσο στην υλοποίηση αλλά και κατά τη διαδικασία της παραγωγής. Σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να υπάρξει μια τυποποίηση στη χρήση του ψηφιακού διδύμου, η οποία θα αποτελεί τη βάση για περαιτέρω αξιοποίηση από ένα σημαντικά μεγαλύτερο εύρος βιομηχανιών. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μικρότερες βιομηχανίες που δεν είχαν την τεχνολογική υποδομή να κάνουν χρήση τω ψηφιακών διδύμων, θα είναι σε θέση να τα εκμεταλλευτούν ώστε να δημιουργήσουν αξία για την επιχείρησή τους. Συνεπώς, θα είναι αρκετά πιο εύκολο να δημιουργηθεί μια πιο αποτελεσματική και βιώσιμη παραγωγή, ενώ θα προκύψουν και νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Για παράδειγμα, ένας κατασκευαστής μηχανών παραγωγής που εξετάζει τη δημιουργία μιας νέας μηχανής συσκευασίας, θα μπορούσε να τη σχεδιάσει και στη συνέχεια να τη θέσει σε λειτουργία ως προσομοίωση σε εικονικό περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας εγκαίρως και με σημαντικά μικρότερο κόστος, πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπιστούν στη φάση της λειτουργίας στον πραγματικό κόσμο. Επίσης, με την προσομοίωση μπορεί να εξασφαλίσει ότι η σχεδίαση είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα αναμενόμενα παραγωγικά αποτελέσματα. Η Siemens δίνει μεγάλη βαρύτητα στη χρήση του ψηφιακού διδύμου στα προϊόντα και τις λύσεις της και ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα με ουσιαστική αξιοποίησή τους και στην ελληνική αγορά.

Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της λύσης Edge Computing, και τι προσφέρει στους τελικούς χρήστες;

Με τη συνεχή πρόοδο και την ενσωμάτωση νεών τεχνολογιών στο βιομηχανικό τομέα, παρουσιάζονται προκλήσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του τεράστιου όγκου δεδομένων που παράγονται. Το edge computing είναι η κατάλληλη τεχνολογία που απαντά σε αυτές τις προκλήσεις. Ο όρος «edge» αναφέρεται στην τοπολογία του δικτύου, δηλαδή αποκεντρωμένη επεξεργασία δεδομένων στην «άκρη» του, αλλά πάντα εντός ορίων της εγκατάστασης της επιχείρησης. Η Siemens με το Industrial Edge προσφέρει λύσεις τόσο σε επίπεδο υλικού όσο και λογισμικού, οι οποίες επιτρέπουν στις βιομηχανίες να επεξεργάζονται τοπικά πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων. Ένα τέτοιο σύστημα είναι σε θέση να παρακολουθεί πλήθος συνδεδεμένων συσκευών, να εγκαθιστά και να ενημερώνει εφαρμογές καθώς και να μεταφέρει λειτουργίες από το cloud στο τοπικό σύστημα παραγωγής. Επίσης, στην περίπτωση του Industrial Edge, βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη πιλοτικές εφαρμογές που αναπτύσσονται από την έμπειρη ομάδα μας για την ελληνική αγορά, πράγμα που καταδεικνύει τη ζήτηση για απορρόφηση τεχνολογιών αιχμής στην ελληνική βιομηχανία.

 

Giuseppina Martorelli
Finance Manager Digital Industries, Siemens AE
Εργάζεται στη Siemens από το 2007, σε κομβικούς εμπορικούς ρόλους στο Digital Industries με στόχο την υλοποίηση και διαχείριση project για βιομηχανικούς πελάτες.

 

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι βασικές προκλήσεις που χαρακτηρίζουν την αγορά που δραστηριοποιείστε και ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Siemens απέναντι σε αυτές;

Στο Digital Industries της Siemens συνεργαζόμαστε με τους πελάτες για να αναπτύξουμε βέλτιστες τεχνολογικές και ψηφιακές λύσεις που να απαντούν στις προκλήσεις της αγοράς. Επενδύουμε σε έρευνα και ανάπτυξη που εστιάζεται σε περιοχές όπως Connectivity και Edge, κυβερνοασφάλεια, Data Analytics, τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακά δίδυμα. Η προσέγγισή μας καλύπτει τρία βασικά στάδια: Την εφαρμογή καινοτομίας στο πλαίσιο της οποίας διερευνούμε ιδέες που στη συνέχεια επαληθεύουμε ως προς την εφαρμοσιμότητά τους. Την εφαρμογή βέλτιστων διαδικασιών, τις οποίες ενσωματώνουμε αρχικά εικονικά, για να αποκτήσουμε γνώση και να εξοικονομήσουμε χρόνο. Τέλος, τη μείωση του κόστους μέσα από τον περιορισμό του ρίσκου αλλά και την έγκαιρη πρόβλεψη πιθανών αστοχιών στις λύσεις που αναπτύσσουμε.

Ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς; Πώς να διαμορφωθεί το εγχώριο βιομηχανικό τοπίο;

Στο παρελθόν ήταν σύνηθες για όλους τους πελάτες μας να χρησιμοποιούν προϊόντα από διαφορετικούς παρόχους και προμηθευτές. Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, αναδύεται μία νέα προσέγγιση που συνοψίζεται στην έννοια του «one stop shop». Αυτή η προσέγγιση έχει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως, για παράδειγμα, η εξασφάλιση ενός ομοιογενούς συστήματος που αποτελείται από μέρη τα οποία διαλειτουργούν με ομοιόμορφο τρόπο, αλλά και η ύπαρξη κοινών μηχανολογικών εργαλείων και πλατφορμών ανοιχτής επικοινωνίας. Ένας προμηθευτής με διεθνή παρουσία θα πρέπει αφενός να εξασφαλίζει σταθερή προμήθεια ανταλλακτικών και παροχή τεχνικής υποστήριξης και υπηρεσιών, αφετέρου να μπορεί να χειριστεί ομαλά το υφιστάμενο ψηφιακό περιβάλλον μίας επιχείρησης. Θεωρούμε ότι στη Siemens ικανοποιούμε αυτές τις απαιτήσεις για αυτό και βλέπουμε πολλούς νέους πελάτες να αναζητούν από εμάς μια ολοκληρωμένη λύση από το ευρύ portfolio των προϊόντων και των υπηρεσιών μας.

Ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο της Siemens στην ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητάς της;

Τα βασικά σημεία της εμπορικής μας στρατηγικής είναι η ανάλυση και η κατανόηση των αναγκών των πελατών μας, της οργανωσιακής τους δυνατότητας αλλά και των δυνατοτήτων του ανταγωνισμού. Στη συνέχεια, η ανάπτυξη συγκεκριμένου πλάνου για τη διάθεση στην αγορά των νέων προϊόντων μας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κοστολόγηση, την επιλογή των καναλιών διάθεσης, την ανάπτυξη στρατηγικών στόχευσης δυνητικών πελατών, αλλά και τη συνεχή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της στρατηγικής μας. Για την επίτευξη του εμπορικού μας πλάνου επιλέγουμε και αξιοποιούμε τους απαραίτητους διαθέσιμους πόρους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανήκουμε στους οργανισμούς που αναπτύσσονται, αξιολογώντας διαρκώς συμπεράσματα από την εμπορική διάθεση των προϊόντων μας στην αγορά, για να τροποποιήσουμε τα μηνύματα και τη στρατηγική μας, όποτε κρίνεται απαραίτητο.
Πάνω από όλα, όμως, επιτυγχάνουμε τους στόχους μας γιατί έχουμε μια ομάδα ανθρώπων που διακρίνεται από τον επαγγελματισμό της, διαθέτει κίνητρο και βρίσκεται συνεχώς μπροστά από τις εξελίξεις, μέσα από τη διαρκή μάθηση και εξέλιξη.

 

Ειρήνη Κουφάκη
HR Head, Siemens AE
H καριέρα της στη Siemens ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2010. Σύντομα ανέλαβε σημαντικά έργα και προγράμματα της εταιρείας, τόσο με τοπικό όσο και με κεντρικό χαρακτήρα. Αλλαγή κουλτούρας, Re-skilling/ Up-Skilling, Εσωτερική επικοινωνία, Employer Branding και HR Digitalization είναι μερικά από τα προγράμματα που έχει αναλάβει.

 

Περί «upskilling» και «reskilling», ή αλλιώς, τις ψηφιακές δεξιότητες που είναι αναγκαίες στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Ποιες είναι οι ενέργειες που έχετε κάνει για να ετοιμάσετε τους ανθρώπους σας για τη ψηφιακή μετάβαση;

Η Siemens Ελλάδος ήταν από τις πρώτες εταιρείες πριν από 6 χρόνια που ξεκίνησε να επενδύει στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ανθρώπων της και το προσεγγίσαμε με έναν ολιστικό τρόπο. Από τη μία ο προσεκτικός σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων από διακεκριμένους εκπαιδευτικούς φορείς της χώρας, και από την άλλη ανοιχτές πλατφόρμες e-learnings έχουν αποτελέσει τη βάση για τo upskilling των ανθρώπων μας. Ο κάθε εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί σε ένα περιβάλλον Artificial Intelligence στην πλατφόρμα “My Learning World”, όπου ο εργαζόμενος μπορεί να ξεναγηθεί σε ένα πλήρως customized περιβάλλον, με εκπαιδευτικές προτάσεις που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα, το ρόλο και τα δυνατά του στοιχεία. Harvard Business School, Coursera, LinkedIn Learning είναι μερικές από τις συνεργασίες που έχουν ενταχθεί σε αυτή την πλατφόρμα.

Το ταξίδι του upskilling/reskilling δεν σταματά μόνο στο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Θέλουμε οι άνθρωποί μας να έρχονται σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητά τους μέσα από το ίδιο το εργασιακό μας περιβάλλον. Chat Bots και Artificial Intelligence platforms έχουν ενταχθεί αρμονικά στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, όλοι οι συνάδελφοι έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε hackathons με προτάσεις για νέα applications ή διαδικασίες που μπορούν να διευκολύνουν τη δουλειά μας και να μειώσουν τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Πως αντιμετωπίζει μια εταιρεία τεχνολογίας την ανάγκη για κατάρτιση των πελατών ή των συνεργατών της σε ψηφιακές δεξιότητες;

Η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο μέρος του περιβάλλοντος εργασίας και της κουλτούρας της εταιρείας μας. Η Siemens έχει καταφέρει μέσα από καίριες συνεργασίες σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο να προσφέρει ένα πολύ υψηλό επίπεδο αναπτυξιακών επιλογών/ εκπαιδεύσεων. Η γνώση αυτή που έχει αποκτηθεί αποτελεί μέρος του value proposition που προσφέρει και στους πελάτες. Οι έμπειροι και ψηφιακά καταρτισμένοι μηχανικοί μας, βρίσκονται κάθε μέρα δίπλα στους πελάτες, υποστηρίζοντας τόσο τις ανάγκες για νέα προϊόντα και λύσεις καθώς επίσης και σε εκπαίδευση ψηφιακών δεξιοτήτων.

Τι κάνει η Siemens για να καταστεί ελκυστικός προορισμός για το εγχώριο ταλέντο;

Tο εργασιακό περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει στη Siemens Ελλάδος είναι ένα περιβάλλον ανάπτυξης, ελεύθερης έκφρασης, πειραματισμού, ένα περιβάλλον όπου όλοι αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξή τους και δεν φοβούνται να κάνουν λάθη. Στη Siemens αυτό το ονομάζουμε “Growth Mindset” και το εκφράζουμε με κάθε τρόπο!
Άνθρωποι που θέλουν να αναπτύσσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους συνεχώς, που είναι ενδυναμωμένοι να παίρνουν πρωτοβουλίες είναι οι άνθρωποι της Siemens! Και μέσα από ένα δυναμικό μοντέλο ηγεσίας που στηρίζεται στο συνεχή διάλογο, επιτυγχάνουμε να έχουμε ενδυναμωμένες ομάδες υψηλής απόδοσης.
Είμαστε υπερήφανοί που οι ίδιοι οι άνθρωποί μας αναγνωρίζουν όλα όσα τους προσφέρει το περιβάλλον εργασίας στη Siemens Ελλάδος και φέτος μας ξεχώρισαν ως ένα “Best Workplaces” στον σχετικό διαγωνισμό.

 

H SIEMENS ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
• H Siemens το 2021 επένδυσε 4,9 δισ. ευρώ σε R&D, κατοχύρωσε 2.520 πατέντες, ενώ απασχολεί 42.500 υπαλλήλους στην Έρευνα και Ανάπτυξη παγκοσμίως.
• Συνολικά 10 δισ. ευρώ έχει επενδύσει η εταιρεία τα τελευταία δέκα χρόνια σε ψηφιακές επιχειρήσεις.
• Η Siemens απασχολεί σε ψηφιακές θέσεις 44.000 εργαζομένους.
• Η Siemens το 2021 με τις τεχνολογικές της λύσεις και τα προϊόντα της, βοήθησε τους πελάτες της παγκοσμίως να μειώσουν κατά 150 εκατ. τόνους τις εκπομπές