Ο ΣΕΒ καταθέτει στον δημόσιο διάλογο τους προβληματισμούς, τις προτάσεις και τις προτεραιότητες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για την περίοδο 2024-2029, ενόψει των προσεχών εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ειδική έκδοση που έδωσε στη δημοσιότητα. Όπως τονίζεται στην έκδοση, είναι επιτακτική η ανάγκη να απαντηθεί το ερώτημα «πώς η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει πορεία, ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή της δυναμική με ορίζοντα το 2030». Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρει ο ΣΕΒ, ότι ενώ σε όρους αγοραστικής δύναμης η οικονομία της ΕΕ το 2008 ήταν 5,8% ισχυρότερη των ΗΠΑ, το 2022 η αμερικάνικη οικονομία είναι ισχυρότερη της ΕΕ κατά 4,7%.

Στις Ευρωεκλογές αναδεικνύεται η ανάγκη για ένα σαφές μήνυμα αλλαγής πλεύσης για:
• Μια ΕΕ που εξελίσσεται, αναπτύσσεται και ευημερεί με σύγχρονους και ανοικτούς ορίζοντες, σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς.

• Μια ΕΕ της συνοχής και της συνεκτικότητας, που οικοδομεί μια οικονομία ανθεκτική, ανταγωνιστική και βιώσιμη ως προϋπόθεση ασφάλειας και προοπτικής.

• Μια ΕΕ με τις επιχειρήσεις να πρωταγωνιστούν στο διεθνές εμπόριο, στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, στην καινοτομία, δημιουργώντας διαρκώς αξία σήμερα, αλλά και για τις επόμενες γενιές.

• Μια ΕΕ που αποτελεί σημείο αναφοράς σε όρους ποιότητας ζωής και προσέλκυσης ταλέντου.

Οι πέντε πυλώνες που απαιτούν στήριξη
Όπως επισημαίνεται στην ειδική έκδοση, σε μια περίοδο με έντονες γεωπολιτικές προκλήσεις, η επιτυχία της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πώς θα ενισχύσουμε πέντε κύριους πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και ειδικότερα:

• Μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη Ενιαία Αγορά, χωρίς υπερ-ρυθμίσεις, με υποδομές που μας διασυνδέουν και με περιφέρειες που αναπτύσσονται ισόρροπα.

• Ένα σοκ ρυθμιστικής απλοποίησης και δομικά λιγότερης γραφειοκρατίας, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργούν και να επενδύουν σε ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

• Ενίσχυση της επαναβιομηχάνισης, για περισσότερη ανθεκτικότητα, θέσεις εργασίας σε κέντρα και περιφέρειες, παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και διεθνές εμπόριο.

• Ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας με σύγχρονες γνώσεις και ευελιξία στο εργασιακό περιβάλλον, ώστε άνθρωποι και επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις αλλαγές στην εργασία και τα επαγγέλματα.

• Επιταχυνόμενη και επιτυχημένη μετάβαση στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, ως αναπόσπαστο στοιχείο της παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, στις 17:30, ο ΣΕΒ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ευρωεκλογές 2024: Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι κκ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ, Αντιπρόεδρος ERT και Ευάγγελος Μυτιληναίος, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ, Πρόεδρος Eurometaux, θα συζητήσουν για την κατεύθυνση και τις προτεραιότητες που θέτουν οι επιχειρήσεις και το πώς μπορεί η ΕΕ να ανταποκριθεί με πειστικές απαντήσεις.