Στη σημαντική ενεργειακή μετάβαση των ΕΛΠΕ και στο πρόγραμμα Vision 2025 αναφέρθηκε ο Δρ. Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας, Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών ΑΕ, στο πλαίσιο του Climate Crisis Conference, που διοργάνωσε η Boussias την Τρίτη.

Όπως τόνισε ο κ. Κιαρτζής, η διττή στρατηγική του Ομίλου περιλαμβάνει την ενδυνάμωση των βασικών της δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη σε ΑΠΕ και νέα ενέργεια. «Μας ενδιαφέρει όλο το φάσμα της ενέργειας, είτε είναι φωτοβολταϊκά, είτε αιολικά, σε στεριά και σε θάλασσα, ενώ ερευνούμε το κομμάτι των βιοκαυσίμων», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί το έργο κατασκευής του μεγαλύτερου σήμερα φωτοβολταϊκού πάρκου της Ελλάδας στην Κοζάνη, με ισχύ 204 MW. «Το χαρτοφυλάκιο των ΕΛΠΕ ήδη αγγίζει τα 1,7 GW τα οποία αναπτύσσουμε, μαζί με τις εξαγορές τις οποίες προσθέτουμε ευελπιστούμε ότι θα πετύχουμε τον στόχο των 2 GW πολύ πριν το 2030», σημείωσε.

Στην πορεία του ΗΡΑΚΛΗ προς το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα αναφέρθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Χαράλαμπος Κουρής, Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης, του Ομίλου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουρής ανέφερε ότι η εταιρεία έχει σχέδιο όσον αφορά την εφαρμογή τεχνολογίας Carbon Capture & Utilisation. «Είναι μέσα στα πλάνα της εταιρείας και κάτι στο οποίο εργαζόμαστε. Είναι κάτι το οποίο θα ανακοινωθεί, εφόσον ευδοκιμήσει, μέσα στο επόμενο διάστημα», σημείωσε. Τέλος, ερωτηθείς για τα σχέδια του Ομίλου αναφορικά με τα διμερή συμβόλαια (PPAs), ο κ. Κουρής ανέφερε ότι: «Εφόσον δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο είναι κάτι το οποίο σκεφτόμαστε σοβαρά, ωστόσο στην παρούσα φάση, το νομοθετικό πλαίσιο δεν μας το επιτρέπει».